Home Maatschappij Agri & Food De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Seppe Nobels

De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Je hebt zo van die mensen – de die hard barbecueërs –  die 365 dagen per jaar staan te grillen. Vroeger was vooral vlees het hoofdingrediënt, maar ondertussen liggen de prioriteiten ergens anders. Ook de langvergeten groenten hebben ondertussen hun weg naar de grill gevonden.

Sla, dungesneden tomaatjes, wat worteltjes en – als het wat zotter mocht – een aardappel in aluminiumfolie: dat was alles op vlak van groenten dat je bij de gemiddelde barbecue-gelegenheid kon terugvinden. Anno 2019 heeft de betere groentebereiding zijn plek gevonden te midden van al dat vlees. Mensen leven bewuster en zijn met veel meer bezig dan enkel vlees. Er wordt meer nadruk gelegd op het lokale, het klimaat, de ecologische voetafdruk… En dat leeft bij zowel jong als oud.

Nieuwe dimensie

Daarom wil ik graag die balans tussen vis, vlees en gevogelte enerzijds en groenten anderzijds herstellen, ze loodrecht tegenover elkaar plaatsen. Dat doe ik samen met Peter De Clerck, met wie ik een boek schreef hierover. Hij behandelt de proteïnekant, terwijl ik de veelzijdigheid van de groentebereidingen naar voren wil schuiven. Ik merkte namelijk op dat voor veel mensen het bereiden van groenten op de barbecue een heel nieuw terrein was. Maar geloof me: eens je het doet, kun je niet meer stoppen. Er bestaan zoveel verschillende technieken waarmee je kunt experimenteren, dat barbecueën weer een heel nieuwe dimensie krijgt. En vergeet niet: al doende leert men.

Mensen leven bewuster nu, ze zijn met veel meer bezig dan enkel vlees.

Gelukkig zijn de Belgen wel echte bbq’ers, Bourgondiërs die bovendien graag samen zijn. Het sociale aspect vind ik persoonlijk dan ook het belangrijkste aspect aan barbecueën. Dat samenhorigheidsgevoel past bij onze cultuur: barbecueën is delen. Als je eten deelt, kan erover gepraat worden en blijft de conversatie gaande.

Tips

Ik deel daarom graag nog enkele tips voor het barbecueën. De belangrijkste: begin niet te vroeg met grillen, wanneer de kolen eigenlijk nog niet klaar zijn. Houtskool moet roodgloeiend van kleur zijn, anders komen er stoffen vrij die veel te intens van smaak zijn. Steek je barbecue dan ook een uur op voorhand aan: de laatste 20 minuten moet je beginnen. En als je dan toch milieubewuster wil grillen, steek dan een paar groenten in de kolen: spitskool, pompoen of andere harde groentesoorten doen hiervoor prima dienst. Die zullen dan zwartblakeren, maar kun je nadien nog perfect gebruiken – zolang je de verbrande rand eraf haalt – en op die manier serveren of simpelweg in een puree verwerken. Als finishing touch: schik een lekkere salade in een schaal, snijd wat citroenen of limoenen overlangs en grill vervolgens de platte kant. De bbq-smaak dringt in de citrus, die je dan uitperst over je salade. Meng met wat olijfolie en kruiding en je hebt een overheerlijke, gegrilde citrusjus. Simpel en lekker: zo hoort een barbecue uiteindelijk te zijn.

MEER

‘Antwerpen is mijn lief, mijn moeder én mijn...

Axel DaeseleireDe Marnixplaats is niet zomaar gekozen door Axel Daeseleire. De acteur, dj en kunstenaar wijst ons bij het binnenkomen vrijwel onmiddellijk op het feit dat ginds, achter het standbeeld voor de Vrijmaking der Schelde, zijn ouderlijk huis staat.

Genoeg blijven bewegen is de boodschap

Velen zouden zich liever even ingraven, of een winterslaapje doen van oktober tot april, maar we moeten er toch weer door. Die dekselse winter met wind, regen, sneeuw en koude. Steek alvast het haardvuur aan, neem een fleece en wentel je in gezelligheid. Wij polsten alvast even bij enkele bekende Vlamingen hoe ze de wintermaanden overleven.

Uitgedost in outdoor

De modebewuste mens is een wandelende kapstok voor het outdoorleven, dat een opmars maakt in de wereld van de fashion. Uitdossen doe je in outdoor.

Snel en energiezuinig? Dat klinkt als houtskeletbouw

Build Your HomeIn 2009 ruilde Joep Verheijen Eindhoven voor Hamont-Achel, omdat er naar eigen zeggen veel meer architecturale vrijheid is. De Nederlandse architect renoveerde een charmante woning en breidde die verder uit met een prefab houtskeletbouw. En dat is geen slechte keuze!

Eerste hulp bij eerste aanwerving

Aanwerving Werknemers aanwerven is een spannende aangelegenheid, zeker wanneer je dat voor de eerste keer doet. Hoe weet je welk vlees je in de kuip hebt? Welke vragen stel je tijdens een selectiegesprek? En geef je je nieuwe medewerker meteen een vast contract? Drie ervaren ondernemers vertellen.

Ook de baas moet levenslang leren

Syntra VlaanderenPolitici en beleidsmakers hameren graag op het belang van levenslang leren. Alleen zo blijven werknemers immers inzetbaar op de constant evoluerende arbeidsmarkt. Meer en meer echter dringt het besef door dat de ondernemers zelf ook niet aan deze trend ontsnappen.