Home Maatschappij Agri & Food De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Seppe Nobels

De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Je hebt zo van die mensen – de die hard barbecueërs –  die 365 dagen per jaar staan te grillen. Vroeger was vooral vlees het hoofdingrediënt, maar ondertussen liggen de prioriteiten ergens anders. Ook de langvergeten groenten hebben ondertussen hun weg naar de grill gevonden.

Sla, dungesneden tomaatjes, wat worteltjes en – als het wat zotter mocht – een aardappel in aluminiumfolie: dat was alles op vlak van groenten dat je bij de gemiddelde barbecue-gelegenheid kon terugvinden. Anno 2019 heeft de betere groentebereiding zijn plek gevonden te midden van al dat vlees. Mensen leven bewuster en zijn met veel meer bezig dan enkel vlees. Er wordt meer nadruk gelegd op het lokale, het klimaat, de ecologische voetafdruk… En dat leeft bij zowel jong als oud.

Nieuwe dimensie

Daarom wil ik graag die balans tussen vis, vlees en gevogelte enerzijds en groenten anderzijds herstellen, ze loodrecht tegenover elkaar plaatsen. Dat doe ik samen met Peter De Clerck, met wie ik een boek schreef hierover. Hij behandelt de proteïnekant, terwijl ik de veelzijdigheid van de groentebereidingen naar voren wil schuiven. Ik merkte namelijk op dat voor veel mensen het bereiden van groenten op de barbecue een heel nieuw terrein was. Maar geloof me: eens je het doet, kun je niet meer stoppen. Er bestaan zoveel verschillende technieken waarmee je kunt experimenteren, dat barbecueën weer een heel nieuwe dimensie krijgt. En vergeet niet: al doende leert men.

Mensen leven bewuster nu, ze zijn met veel meer bezig dan enkel vlees.

Gelukkig zijn de Belgen wel echte bbq’ers, Bourgondiërs die bovendien graag samen zijn. Het sociale aspect vind ik persoonlijk dan ook het belangrijkste aspect aan barbecueën. Dat samenhorigheidsgevoel past bij onze cultuur: barbecueën is delen. Als je eten deelt, kan erover gepraat worden en blijft de conversatie gaande.

Tips

Ik deel daarom graag nog enkele tips voor het barbecueën. De belangrijkste: begin niet te vroeg met grillen, wanneer de kolen eigenlijk nog niet klaar zijn. Houtskool moet roodgloeiend van kleur zijn, anders komen er stoffen vrij die veel te intens van smaak zijn. Steek je barbecue dan ook een uur op voorhand aan: de laatste 20 minuten moet je beginnen. En als je dan toch milieubewuster wil grillen, steek dan een paar groenten in de kolen: spitskool, pompoen of andere harde groentesoorten doen hiervoor prima dienst. Die zullen dan zwartblakeren, maar kun je nadien nog perfect gebruiken – zolang je de verbrande rand eraf haalt – en op die manier serveren of simpelweg in een puree verwerken. Als finishing touch: schik een lekkere salade in een schaal, snijd wat citroenen of limoenen overlangs en grill vervolgens de platte kant. De bbq-smaak dringt in de citrus, die je dan uitperst over je salade. Meng met wat olijfolie en kruiding en je hebt een overheerlijke, gegrilde citrusjus. Simpel en lekker: zo hoort een barbecue uiteindelijk te zijn.

MEER

Het turbulente huwelijk van recht en IT

GDPRPrivacy, cybercriminaliteit, hacking… ICT-recht is een rechtstak die de laatste jaren voortdurend nieuwe uitdagingen op haar bord kreeg. Met de wet op het ethisch hacken en de GDPR-richtlijnen duiken opnieuw belangrijke dossiers op.

Een gezonde geest in een gezonde student

Gezonde StudentHet studentenleven lijkt wel een vrijgeleide voor een ongezond bestaan: vaak stilzitten, weinig slapen, ongezond eten en (te) veel pintjes drinken. Maar is dat eigenlijk wel zo? En wat kun je als student doen om je lichaam en geest – toch enigszins – fit te houden? 

Slimmer op de werkvloer staan

OpleidingenOpleidingen en bijscholingen horen tegenwoordig net zo goed bij een job als een bedrijfswagen of evaluaties. Omdat de uitdagingen groter zijn geworden, maar ook omdat de werknemers het zélf verwachten.

Gemotiveerde jobstudenten? Die vind je zo!

Seal JobsMet een banengroei van 11 procent in het afgelopen jaar trekt de arbeidsmarkt in Vlaanderen duidelijk aan en is de war for talent weer uitgebroken. Jobstudenten zijn in die context bijzonder interessant. Dankzij onderstaande tips vul je je openstaande vacatures zo in met flexibele en gemotiveerde werkkrachten.

Hoe ondernemen met oog voor de maatschappij in opmars...

MVOOndernemers hebben meer dan ooit oog voor de maatschappelijke, ecologische en economische impact van wat ze doen. Een paar maatschappelijke evoluties dwingt hen er ook lichtjes toe om waarde in te bakken in hun dna.

De impact van de ‘gig economy’ op het...

In de gig economy (het flexibel inzetten van tijdelijke in plaats van fulltime werkkrachten, red.) is flexibiliteit de norm. De uitbesteding van routinejobs is ons welbekend. Maar de laatste 10 jaar vullen ondernemingen ook hun directie- en managementfuncties almaar flexibeler in. Wat zijn de aandachtspunten inzake strategie en organisatie van ondernemingen?