Home Maatschappij Agri & Food De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Seppe Nobels

De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

Je hebt zo van die mensen – de die hard barbecueërs –  die 365 dagen per jaar staan te grillen. Vroeger was vooral vlees het hoofdingrediënt, maar ondertussen liggen de prioriteiten ergens anders. Ook de langvergeten groenten hebben ondertussen hun weg naar de grill gevonden.

Sla, dungesneden tomaatjes, wat worteltjes en – als het wat zotter mocht – een aardappel in aluminiumfolie: dat was alles op vlak van groenten dat je bij de gemiddelde barbecue-gelegenheid kon terugvinden. Anno 2019 heeft de betere groentebereiding zijn plek gevonden te midden van al dat vlees. Mensen leven bewuster en zijn met veel meer bezig dan enkel vlees. Er wordt meer nadruk gelegd op het lokale, het klimaat, de ecologische voetafdruk… En dat leeft bij zowel jong als oud.

Nieuwe dimensie

Daarom wil ik graag die balans tussen vis, vlees en gevogelte enerzijds en groenten anderzijds herstellen, ze loodrecht tegenover elkaar plaatsen. Dat doe ik samen met Peter De Clerck, met wie ik een boek schreef hierover. Hij behandelt de proteïnekant, terwijl ik de veelzijdigheid van de groentebereidingen naar voren wil schuiven. Ik merkte namelijk op dat voor veel mensen het bereiden van groenten op de barbecue een heel nieuw terrein was. Maar geloof me: eens je het doet, kun je niet meer stoppen. Er bestaan zoveel verschillende technieken waarmee je kunt experimenteren, dat barbecueën weer een heel nieuwe dimensie krijgt. En vergeet niet: al doende leert men.

Mensen leven bewuster nu, ze zijn met veel meer bezig dan enkel vlees.

Gelukkig zijn de Belgen wel echte bbq’ers, Bourgondiërs die bovendien graag samen zijn. Het sociale aspect vind ik persoonlijk dan ook het belangrijkste aspect aan barbecueën. Dat samenhorigheidsgevoel past bij onze cultuur: barbecueën is delen. Als je eten deelt, kan erover gepraat worden en blijft de conversatie gaande.

Tips

Ik deel daarom graag nog enkele tips voor het barbecueën. De belangrijkste: begin niet te vroeg met grillen, wanneer de kolen eigenlijk nog niet klaar zijn. Houtskool moet roodgloeiend van kleur zijn, anders komen er stoffen vrij die veel te intens van smaak zijn. Steek je barbecue dan ook een uur op voorhand aan: de laatste 20 minuten moet je beginnen. En als je dan toch milieubewuster wil grillen, steek dan een paar groenten in de kolen: spitskool, pompoen of andere harde groentesoorten doen hiervoor prima dienst. Die zullen dan zwartblakeren, maar kun je nadien nog perfect gebruiken – zolang je de verbrande rand eraf haalt – en op die manier serveren of simpelweg in een puree verwerken. Als finishing touch: schik een lekkere salade in een schaal, snijd wat citroenen of limoenen overlangs en grill vervolgens de platte kant. De bbq-smaak dringt in de citrus, die je dan uitperst over je salade. Meng met wat olijfolie en kruiding en je hebt een overheerlijke, gegrilde citrusjus. Simpel en lekker: zo hoort een barbecue uiteindelijk te zijn.

MEER

Effkes onderons met SONS

Muziek Minder dan twee jaar geleden hadden ze nog geen voet buiten hun repetitiekot in Melsele gezet. Vorig jaar stonden ze al op Rock Werchter, dit jaar was Pukkelpop aan de beurt. Het gaat snel voor de garagerockers van SONS (mét hoofdletters).

Tourist LeMC kleinkunstenaar, grote meneer

muziek Tourist LeMC staat ons te woord over zijn invulling van de zomer. Festivals, inspiratie opdoen onderweg en reizen in Europa.

Allemaal samen tegen de plasticsoep

PlasticsoepEen consortium van grote bedrijven trekt een miljard euro uit om de wereldwijde verspreiding van plastic afval in te perken. Een mooie geste, maar met minder middelen kan iedereen ervoor zorgen dat er minder plastic zooi in de natuur en de zee terechtkomt.

Werkbaar werk: essentieel om te blijven

Kijk eens naar je dichte familie- of vriendenkring: er zal wel minstens één iemand zijn die op zoek is naar ander werk. Niet uit...

Goed boeren met smart farming

Smart FarmingTegen 2050 zullen we 10 miljard monden te voeden hebben. Er is nu al een toenemende vraag naar kwalitatief voedsel dat met respect voor mens en milieu geteeld wordt. Er vallen termen als precisielandbouw en smart farming. Wordt dat dan de toekomst?

Broodje gezond van bakker robot

automatisatieEen broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.