Vlaanderen
België

Peter De Wilde: Buiten in het binnenland

14.03.2022
door Fokus Online

Buiten, daar was het de afgelopen tijd voornamelijk te doen. Als we het hebben over leven tenminste. Want wat reizen betreft bleven we meer dan ooit binnen. Binnen de landsgrenzen bedoelen we dan. En precies daar ontdekten we hoe mooi ons land wel niet is. 

Van culinaire stedentrips tot wandel- en fietsvakanties doorheen onze fantastische natuur en langs bijzonder erfgoed, in Vlaanderen zijn er prachtige plekken te ontdekken. Daar maakten we de voorbije twee jaar gretig gebruik van. Waar de ene graag lekker dicht bij huis bleef, trok de ander net iets verder. Reizen doet een mens goed. En daarvoor hoef je niet altijd naar het buitenland, zo blijkt.

Ondanks, of misschien juist doordat, we beperkt werden in onze vrijheden, gingen we nieuwe manieren van vrijetijdsbesteding en toerisme ontdekken. Waar de een op zondag de stoute schoenen aantrok om met de kinderen blotevoetenpaden te ontdekken, koos de ander voor het verkennen van onze rijke kasteeldomeinen en hun vaak grote tuinen en parken. 

Nee, we bleven duidelijk niet bij de pakken neerzitten. Zelfs op de donkerste, kille dagen trokken we er in de mate van het mogelijke op uit. Nog nooit gingen we in zo’n groten getale fietsen in het prachtige bosrijke Limburg, vielen we stil in de Westhoek of sprongen we op de mountainbike in de Vlaamse Ardennen. Naast wandelen, lopen en fietsen, kregen ook sporten als padel en golf een boost. 

Bovendien worden we ons, met dat op de loer liggende virus, opeens nóg bewuster van onze gezondheid. Bewegen in de buitenlucht draagt daar alvast positief aan bij, en je ontdekt er nog nieuwe plekken mee ook. Een frisse neus halen na een dag thuiswerken is niet alleen heerlijk, we hebben het ook hard nodig.

In de connectie met elkaar en met de plek die we bezoeken vinden we betekenis.

- Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen

Buiten is tegelijkertijd ook de plek waar je veilig, op anderhalve meter afstand, betekenisvolle ontmoetingen kunt hebben. We hadden met zijn allen binnen kunnen blijven zitten, maar gingen toch naar buiten. Want naast reizen is dat sociale ook iets waar een mens nood aan heeft. In de connectie met elkaar en met de plek die we bezoeken vinden we betekenis.

De toeristische sector kreeg helaas wel wat klappen, maar dankzij de reislustige Vlaming konden deze tegenslagen op lokaal vlak deels opgevangen worden. Ook de cijfers liegen er niet om: op vakantie gaan in eigen land is ‘in’. Met alle kennis die we in de afgelopen tijd opdeden sloegen bewoners en ondernemers de handen in elkaar om het beste uit hun plek te halen. 

Toerisme Vlaanderen zet in op duurzaam toerisme. Toerisme dat voor een meerwaarde zorgt voor iedereen. Toerisme dat niet alleen denkt vanuit de bezoeker, maar ook kiest voor bewoners en ondernemers. Want reizen verandert niet alleen de reizigers, het beïnvloedt ook de plek die je bezoekt. 

Toerisme is dus meer dan economie. We werken hard aan een toerisme waar alle betrokkenen beter van worden. Want een blije en gezonde regio, maakt een gastvrije regio. 

Vorig artikel
Volgend artikel