Home Opinie Blijven ontdekken, blijven genieten

Marten Van Riel

Blijven ontdekken, blijven genieten

Vaak vragen mensen mij hoe het komt dat ik zo hard kan zwemmen, fietsen en lopen. Of hoe ik het ooit geschopt heb tot professioneel atleet. Natuurlijk is talent op het allerhoogste niveau een belangrijke factor, maar nog meer bepalend is misschien wel de passie voor de sport en de consistentie in de training.

Er bestaan geen magische trainingen. Je moet simpelweg iedere dag opnieuw het beste van jezelf geven. Niemand bouwt een huis op één dag. Maar op een bepaald moment, na maanden of soms jarenlang werken, staat dat huis er wel.

De eerste baksteen leggen

Het leuke van sport en beweging is dat iedereen het op zijn eigen manier en niveau kan doen. Of je nu de Mont Ventoux wil bedwingen, voor de Rode Duivels wil spelen of gewoon een mooi en gezond lichaam wil bekomen. Iedereen heeft een startpunt en een einddoel. Begin er dus nu aan, leg die eerste baksteen, en kijk dan binnen een jaar eens achterom. Op één dag ga je dus geen wonderen verrichten, maar op lange termijn kun je veel meer bereiken dan je denkt.

Natuurlijk draait het bij sporten niet enkel om het competitieve aspect en het stellen van doelen. Op mijn racefiets vlieg ik door allerlei dorpen, ik loop door bossen en velden en menig zwembad en fitnesscenter zijn niet meer onbekend voor mij. Vroeger deed ik dat enkel in de Noorderkempen, nu doe ik het over de hele wereld. Triatlon laat mij een deel van de wereld zien waar ik anders nooit een voet zou zetten. Ik heb het hier niet enkel over de verre bestemmingen, maar ook over de mooie plaatsen en de natuur die we in eigen land hebben. Ik blijf ontdekken en ik blijf genieten.

Op één dag verricht je geen wonderen, maar op lange termijn bereik je meer dan je denkt.

Grenzen verleggen

Als topsporter is het vaak niet mogelijk om af te spreken met vrienden. Ik moet veel trainen en op tijd mijn bed inkruipen. De vele fantastische mensen die ik al heb leren kennen door de sport maken dat echter allemaal goed. Samen met vrienden trainen is voor mij even leuk als met hen op café gaan. Hoewel het natuurlijk nog leuker is om eerst samen een fysieke inspanning te doen en nadien een welverdiende frisse pint of een Cola te drinken.

Mijn persoonlijke doel is om een Olympische medaille te behalen. Tot die dag blijf ik doorgaan en mijn grenzen verleggen. Hopelijk kan ik op mijn weg ook andere mensen inspireren om hetzelfde te doen en voluit te gaan voor hun sportieve doelen, hoe groot of klein die ook zijn. Maar vergeet zeker niet om op weg naar je doel ook te genieten, want ‘the journey is more important than the destination’.

MEER

Vlees eten: minder, maar wel bewuster

VleesverbruikAls we sommige mediaberichten mogen geloven, eten we over een x aantal jaar geen vlees meer. De voorbije jaren daalde de vleesconsumptie in België fors. Een optelsom, veroorzaakt door de veggie-cultuur, wantoestanden in de slachthuizen en de ongezonde perceptie rond vlees.

Tekorten: heb er eens genoeg van

TekortenLess is more? Niet op het vlak van je gezondheid. Soms kun je al eens met een tekort aan iets zitten. Met deze tips maak je van dat tekort opnieuw een dikke voldoende. 

Slimme stad krijgt vorm

Slimme stad De wereldbevolking blijft toenemen, maar de beschikbare ruimte blijft dezelfde. Niet meteen goed nieuws voor wie aan claustrofobie lijdt. Gelukkig zijn we ons bewust van deze problematiek en bekijken we hoe we smart cities steeds meer kunnen vormgeven. Smart wat? Juist, slimme steden die door middel van informatie- en communicatietechnologie aandacht hebben voor energie, mobiliteit, infrastructuur en veiligheid.

‘Sinds ik begon, is de advocatuur onherkenbaar veranderd’

Dominique MatthysAls voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies heeft Dominique Matthys een unieke kijk op het justitiële landschap. Hoe heeft hij het beroep van advocaat zien evolueren? Alles digitaal? “In de rechtspraak zal er altijd een menselijke factor nodig zijn”.

‘Gisteren was mooi, maar ons moment is vandaag’

KOEN CRUCKE & Jan GHEYSENSEen halve eeuw zijn Koen Crucke en zijn levensgezel Jan Gheysens dit jaar bij elkaar. Wij vinden dat misschien bijzonder, zijzelf zeker niet. Verjaardagen zijn vakjes in de kalender. Die kruist het tweetal nog even terloops af als toen ze elkaar leerden kennen.

Broodje gezond van bakker robot

automatisatieEen broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.