winterkwaaltjes
Lifestyle

Opgepast: winterkwaaltjes!

24.10.2019
door Kim Beerts

Samen met de koude steken tal van lastige winterkwaaltjes de kop op – bij mens én dier. We overlopen ze samen met dokter Sofie Lemmens, van het VRT-programma Is er een dokter in de zaal? en dierenarts Joshua Dutré, die je kent van Beestig op VTM.

LET OP: JEZELF

Van verkoudheden tot griep

In de winter komen het vaakst infecties van de bovenste luchtwegen voor, van snotvallingen, over keelontstekingen, tot griep”, lijst dokter Lemmens op. “Bij verkoudheden is ‘uitzieken’ de remedie: rust voldoende en laat de dokter pijnstillers, hoestsiroop of een neusspray voorschrijven om je comfort te verhogen.” Ook voor wie de griep heeft, is veel rusten aangeraden. Eveneens belangrijk bij het beschermen van je immuunsysteem is vitamine C, de weerstandsvitamine. Die helpt bij het vrijmaken van energie en kun je eveneens innemen als je een verkoudheid voelt opkomen.

Droge huid

“Wanneer de verwarming op volle toeren draait, droogt de lucht in huis uit. Dat heeft zijn weerslag op onze huid, die trekkerig, schilferig of schraal wordt”, merkt dr. Lemmens op. “Goed hydrateren is daarom de boodschap: drink minstens één liter water per dag en breng regelmatig een vochtinbrengende crème aan.” 

Vitamine D-tekort

Minder zonlicht, betekent ook dat er minder vitamine D kan worden aangemaakt door ons lichaam. En dat terwijl vitamine D essentieel is om onze botten gezond en sterk te houden”, weet dr. Lemmens. “Neem dus gerust een supplement tijdens de wintermaanden, en ga zo vaak als je kunt (goed ingeduffeld) naar buiten om toch wat zonlicht op te slurpen.”

Gewrichtspijnen

Dokter Lemmens: “Mensen met artrose of chronische pijn zien op koude, regenachtige dagen meer af dan anders. Een warmtekussen of een ontspannend bad kunnen dan soelaas bieden.”

Winterhanden en -voeten

Bij lage temperaturen trekken de kleine bloedvaten in onze handen, maar ook in onze voeten of neus, samen. Iets waarop sommige mensen extreem gevoelig reageren. Ze ervaren dan een lastige, pulserende pijn”, omschrijft dr. Lemmens. “Zij beschermen hun handen, voeten, neus en oren best zo goed mogelijk tegen de kou met handschoenen, een muts, sjaal en dikke sokken.”

SMART FACT.
seizoensverandering en haarverlies
In het najaar verliezen we meer haar. Waarschijnlijk omdat we ons dan minder moeten beschermen tegen de zon en haar schadelijke stralen. Tot 100 haren per dag verliezen is normaal. Zijn het er meer? Dan kunnen vitaminesupplementen, zoals middelen met cystine en methionine, helpen om je haarvezels te versterken.

LET OP: JE TROUWE VIERVOETER.

Kennelhoest

“Je hond kan het hele jaar door kennelhoest krijgen, maar in de winter wanneer de weerstand iets lager is nog net iets sneller”, waarschuwt dierenarts Dutré. “Deze lastige luchtweginfectie zorgt voor snot en een luide, blazende hoest. Hoewel die akelig klinkt, is het niets om je zorgen over te maken. Meestal gaat het vanzelf weer over. Voor honden, die vaak met andere honden in contact komen, bestaat er een vaccin. Zo lopen ze niet de hele tijd te snuffen en te kuchen.”

Onderkoeling

“Wrijf je viervoeter na een regenachtige wandeling goed droog om onderkoeling te vermijden. Honden met een dunne vacht, zoals chihuahua’s, of erg jonge en oude honden kunnen buiten ook de extra bescherming van een jasje gebruiken”, raadt Dutré aan. “Hou je hond goed in de gaten: rilt hij hevig, is hij erg suf en zakt zijn temperatuur onder de 37°C? Neem dan contact op met je dierenarts.”

Vlooien

“Ook tijdens de wintermaanden is er nog vlooienalarm”, meldt Dutré. “De kleine beestjes overleven vlot onze niet-zo-strenge winters en zoeken massaal de warmte van onze huizen op, waar ze je viervoeter opnieuw besmetten. Zet je vlooienbehandeling dus zeker verder tijdens de wintermaanden.”

Winterpootjes

“Even in de sneeuw rondlopen kan geen kwaad, maar maak je winterwandelingen niet te lang”, merkt Dutré op. “Spoel achteraf de poten van je hond met lauw water. Zeker als hij door strooizout trippelde, want dat kan als het blijft plakken pijnlijke brandwonden veroorzaken. Voor wie toch een lange tocht plant, zijn hondenschoentjes of beschermende potenzalf een aanrader.”

Breuken of gewrichtspijnen

“Oudere honden met artrose voelen tijdens de wintermaanden meer pijn aan hun gewrichten. Hou daarmee rekening door je wandelingen in te korten”, aldus Dutré. “Ook bij jonge, speelse honden is het opletten geblazen, want zij durven wel eens uit te schuiven op een ijsplek, met een gebroken pootje tot gevolg.”

Vorig artikel
Volgend artikel