Home Lifestyle Opgelicht en uitgebuit: zangers zonder geld

Opgelicht en uitgebuit: zangers zonder geld

Ongeveer elke beginnende (en doorwinterde) artiest kent de horrorverhalen wel over managers die hun ‘poulains’ oplichten. Zelfs de grootste sterren speelden fortuinen kwijt aan gewetenloze oplichters die hun carrière hadden moeten verder helpen.   

Het was Dag Allemaal dat deze week zijn licht liet schijnen op de wantoestanden bij de megapopulaire dansgroep Baba Yega, bekend als de winnaars van Belgium’s got Talent. Voormalig danser Junes Lazaar deed zijn boekje open en vertelde in het magazine over hoe het inhuren van de groep 6.000 à 7.000 euro kostte, maar dat de dansers zelf daar bijna geen cent van te zien kregen. De schuldigen volgens Lazaar: de managers van de groep, die het geld naar hun eigen zakken versluisden.

Lazaar is lang niet de eerste of enige artiest die met dit soort verhalen naar buiten komt. Het aantal filmsterren, zangers en sportlui die werden bedrogen, is niet op de vingers van tien handen te tellen. Vaak rolden ze al op jonge leeftijd in hun vak, werden ze slecht begeleid of hadden ze gewoon geen interesse voor de zakelijke kant, geen tijd om contracten te lezen of geen zin om zich met zoiets on-‘cool bezig te houden.

‘Daar gaan ze’…   

In België, waar artiesten en bekende figuren meestal bijzonder discreet zijn over hun centen, zijn dit soort verhalen moeilijk te vinden. Isabelle A is hierop een uitzondering: in het begin van haar carrière ging haar manager er met al haar inkomsten vandoor en liet haar met een schuldenput achter. Pas enkele jaren geleden kon ze zeggen dat ze eindelijk volledig schuldenvrij was. Er is ook actrice Yvonne Verbeeck die op hoogbejaarde leeftijd door haar neef opgelicht zou zijn en er was enkele jaren geleden ook het verhaal van Koen Wauters, die met zijn toenmalig raceteam financieel benadeeld zou zijn geweest door een Nederlandse beursmakelaar. Dana Winner kwam medio de jaren 2000 dan weer in het nieuws met omdat ze nooit werd uitbetaald voor concerten die ze ging geven in Zuid-Afrika.

‘Jumpin’ Jack cash’

Maar al bij al zijn die verhalen klein bier bij wat er over de grote plas gebeurt. De legendarische manager Allen Klein bijvoorbeeld is niet zozeer bekend omdat hij artiesten een geweldige carrière bezorgde, maar omdat hij de man is die onder meer The Eagles, The Rolling Stones en The Beatles voor miljoenen wist te tillen. Nadat de Stones erachter kwamen dat Klein hen bedroog, gooiden ze de man buiten en zetten ze hun eigen managementfirma op. Klein spande tegen de band een rechtszaak aan en verkreeg de rechten van bijna alle songs die Jagger en co. voor 1971 hadden opgenomen.

Het aantal filmsterren, zangers en sportlui die werden bedrogen, is niet op de vingers van tien handen te tellen.

‘Get it while you can’… 

Van ongeveer hetzelfde kaliber als Klein was Albert Grossman, lange tijd de manager van Bob Dylan. De gewiekste Grossman slaagde er lange tijd in om een kwart van alle inkomsten van Dylan in zijn zakken te laten verdwijnen, maar een andere anekdote schetst pas echt wat voor een man hij was. Grossman was ook de manager van Janis Joplin en hij liet haar beloven dat ze geen intraveneuze drugs zou gebruiken. Pillen of snuiven: geen probleem. Maar geen spuiten. Toen hij ontdekte dat Joplin toch aan de heroïne zat, werd hij echter niet boos. Hij sloot achter haar rug wel meteen een levensverzekering af die hem bij haar dood 200.000 dollar zou opleveren.

‘Every cent you take’ 

De wanpraktijken van sommige managers stopten ook niet in de jaren zestig of zeventig. Ook Billy Joel en Sting, die hun hoogdagen in de jaren 80 beleefden, kunnen er een aardig woordje over meepraten. Stings financieel ‘adviseur’ zou op 15 jaar tijd zo’n 8 miljoen euro achterover hebben gedrukt, zonder dat de zanger iets in de gaten had. (Dat is misschien nog wel het meest opmerkelijke: dat je niet merkt dat er acht miljoen in je spaarrekening ontbreekt.)

‘So long, M…oney’

Maar het meest schrijnende geval van de laatste jaren is ongetwijfeld Leonard Cohen. In 2005 kwam aan het licht dat zijn manager er met meer dan 5 miljoen dollar vandoor was, ongeveer het volledige vermogen van de Canadese bard. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, was Cohen verplicht om, op 71-jarige leeftijd, opnieuw op tournee te gaan.

 

MEER

Grenzen verleggen of verdwijnen?

Danny Van AsscheOndernemen in een open economie als de Belgische is per definitie internationaal. Ons land is een deur op de wereld. Met heel wat kansen, maar ook uitdagingen. Onze ondernemers zijn plantrekkers. Maar ook de overheid moet haar rol spelen.

Liefde is….

liefde Zoetje hier, liefje daar: de koosnaampjes worden met Valentijn nog iets vlotter in de mond genomen dan op een gewone dag. Het is dé dag om je lief te verrassen. Ook Bekend Vlaanderen doet mee. Maar hoe romantisch komen zij uit de hoek met het feest van Cupido om de hoek? Hugo Segal, Roel Vanderstukken en Femke Herygers klappen uit de biecht.

Spelen: Kinderen zijn elkaars eerste opvoeders

Spelen De kinderen als zombies verankerd aan een tablet of smartphone. Ouders die tot vervelens toe herhalen ‘ga toch eens buiten spelen’. Wie kinderen heeft, herkent het wellicht al te goed. En toch moeten we blijven motiveren want ‘samenspelen’ sterkt een kind in zijn opvoeding. En wat met die tablet? We legden onze vragen even neer bij drie experts.

België: bodem voor BENOvaties

renoveren We zijn genoodzaakt anders te denken over hoe we wonen en renoveren. BENOveren -‘beter renoveren’: een mix van energiezuinigheid en design.

Aan de vooravond van de vierde industriële revolutie

4e Industriële Revolutie Herinneren we ons allemaal de film Terminator 2 waarin Arnold Schwarzenegger als futuristische machine terug in de tijd gestuurd werd? Machines hadden onze wereld overgenomen. Wel, die film speelde zich af in 2029. Dat is over elf jaar…

De start van de start-up student

Start-upHeb je het gevoel dat je met een brein vol ideeën of met een creatief en ondernemend stel genen zit? En wil je daarmee verder gaan dan enkel dagdromen en krabbels in een notitieboekje? Dan kun je het student-ondernemersstatuut overwegen.