communicatie
Lifestyle

Motivatie voor échte communicatie

03.03.2020
door Fokus-online.be

Nooit eerder waren er zoveel verschillende communicatiemogelijkheden; we kunnen niet enkel bellen met elkaar, maar ook appen, facetimen, snapchatten… Communicatie lijkt gemakkelijker dan ooit, maar niets is minder waar.

Quasi de helft van de problemen van de koppels die ik over de vloer krijg in mijn praktijk zijn, rechtstreeks of onrechtstreeks, te wijten aan de technologische vooruitgang en de communicatie. We vinden een voormalig lief terug via Facebook en plots bloeit de liefde terug op. Alleen jammer dat beide reeds getrouwd zijn. We kijken gretig naar porno die ons aanstaat. Alleen jammer dat de doorsnee huis-tuin-en-keukenseks daartegenover een stuk minder opwindend wordt.

Het beste dieet

We vergapen ons op Instagram aan indrukwekkende foto’s van celebrity’s. Alleen jammer dat we ons als vrouw daardoor slechter in ons eigen, normale, ongefilterde vel voelen. Ik ben immers nog geen enkele vrouw tegengekomen die zich door sociale media zelfverzekerder en mooier voelt – integendeel zelfs. Het beste dieet dat je kunt volgen is dan ook van de communicatie een social media-dieet.

‘Wanneer was jij écht nog eens enkel met jezelf bezig?’

Alle aandacht

Nog nooit waren we zo sociaal naar kameraden en vage kennissen toe door nieuwe communicatie, en tegelijkertijd zo asociaal tegenover de mensen die er echt toe doen: onszelf, onze partner en onze beste vriendinnen.

Die communicatie heeft logischerwijze veel impact, bijvoorbeeld op de emotionele intimiteit. Daar waar onze partner vroeger degene was die alles, of toch veel, van ons wist, is deze plaats nu vaak ingenomen door digitale communicatie. We weten van quasi de hele wereld hoe hun dag was, maar wat onze partner bezighoudt, dat weten we vaak niet meer. Daarom pleit ik voor een vaste schermloze avond per week, waarop je de schermpjes laat voor wat ze zijn. Geen smartphone, geen laptop, geen tablet, geen tv… niets dat de aandacht afleidt. Even opnieuw focussen op de essentie, met gerichte aandacht voor elkaar en niet voor de rest van de bevolking. Even stilstaan.

Emotioneel en fysiek

Mijn cliënten reageren hier steeds heftig op: veel van de koppels zouden liever verplicht de Kamasutra afwerken, zolang ze communicatie via hun geliefde smartphone maar niet moeten afgeven. Dat is afkicken, maar wel noodzakelijk. Want daar waar de emotionele intimiteit verloren gaat, schiet er vaak maar weinig over van fysieke intimiteit. En dat terwijl beide zo belangrijk én broodnodig zijn.

Even noodzakelijk is écht tijd doorbrengen met andere mensen die belangrijk zijn. Je vriendinnen dus niet enkel via WhatsApp spreken, maar lekker ouderwets uit eten of op café gaan. Gesprekken met een wijntje erbij gaan sneller over dingen die je echt bezighouden, waar digitale communicatie toch vaak praktisch en snel-snel even tussendoor is. Terwijl je vriendinnen beter verdienen dan dat, net als je partner. En niet te vergeten: ook jijzelf!

Afschakelen

Wanneer is de laatste keer dat jij je communicatie nog eens écht ‘afgeschakeld’ was, niet bereikbaar voor eender wie, maar enkel bezig met me, myself and I? Het blijf cliché, maar de belangrijkste relatie die je in je leven hebt, is niet die met je partner of godbetert je smartphone, maar met jezelf. Zet dat ding dus maar snel op vliegtuigmodus…

Vorig artikel
Volgend artikel