mode
Lifestyle

Draag circulair, consumeer fair

19.10.2018
door Fokus-online.be

Altijd jezelf al meer vragen gesteld over je kledij, behalve ‘lijkt mijn gat niet te dik in deze rok?’ of ‘past dat zwart op dit zwart?’. Dan kun je dit weekend afzakken naar De Studio in Antwerpen, waar het MOOI Festival plaatsvindt. Twee dagen lang wordt er dieper ingegaan op de samenwerking tussen mode en technologie, innovatie of duurzaamheid. Een must voor iedereen die zich wil inzetten om meer circulariteit in de mode-industrie te brengen.

Duurzame mode is een term die al enkele jaren zijn buzz vindt in gesprekken rond fashion-ethiek. Niet enkel omdat er bij de meeste mensen een enorme contradictie ontstaat wanneer het gaat om kledij shoppen: het is voor velen namelijk moeilijk de grote en goedkopere ketens zoals H&M, Zara of Primark links te laten liggen. Langs de andere kant wordt er in (modebewust) Vlaanderen flink gehamerd op ‘Ik koop Belgisch’, waarbij je designers van eigen bodem steunt en vaak handgemaakte, duurzamere mode op de kop kunt tikken. De keuze ligt dus misschien ergens tussenin. Voor de ene is het één stuk kopen, jarenlang meegaan. Voor de andere is het hoe meer, hoe beter. En dat is een blokkade op de weg naar meer circulariteit in de mode.

Snelle mode

Belgisch kopen is alvast een goed begin. Maar er zijn nog heel wat andere stappen te zetten om van een meer circulair modecircuit te kunnen spreken. En die zijn niet vanzelfsprekend, want ook bij het maken van mode zelf heerst er een enorme tegenstelling: nieuwe trends, revolutionaire ideeën en creatieve uitspattingen zijn aspecten die van modestukken een ware kunst kunnen maken. Maar die snelle vernieuwing die seizoen na seizoen mee moet volgen, zorgt er ook voor dat de nodige grondstoffen al even snel wegslinken. En dat is waar het handgemaakte schoentje wringt: de gemiddelde bestaanstijd van een kledingstuk is kort, zijn impact op de wereld onevenredig zwaar.

De meest duurzame jeans ter wereld

De oplossing? De levenscyclus van zo’n kledingstuk zo lang mogelijk proberen rekken. Want een prachtige lap stof verliest niet per se zijn schoonheid of waarde met het ouder worden. Er zijn heel wat designers die dat weten en daarop inspelen. Tom Duhoux van HNST, bijvoorbeeld, die je ook kunt zien op MOOI Festival. Duhoux biedt een oplossing voor een van de meest vervuilende componenten aan de mode-industrie, namelijk het maken van jeans. Hij creëerde de meest duurzame jeans door versleten stukken te verzamelen (56 procent), recycleren en mixen met andere stoffen (21 procent Tencel® en 23 procent Grieks katoen). Het maken van de jeans gebeurde tevens op Europese bodem, op een compleet transparante wijze.

Langzaamaan zie je circulariteit naar boven stijgen, en dat wel dankzij de modepioniers die met een zonnige (gerecycleerde) bril kijken naar de toekomst

Koningsbril

w.r.yuma is een ander voorbeeld. Zij maken 3D-geprinte zonnebrillen, gemaakt uit plastic afval dat ze hebben verzameld van gerecycleerde dashboards van auto’s uit Nederland. Ook petflessen werden gebruikt voor het vervaardigen van een bril. Afwerkingen gebeurden niet met sterke lijmen of verf, wel met koffie, bier, algen en gerecycleerde visnetten. Klinkt als een smerige kuur voor een kater, maar het zorgt er wel voor dat het circulair bloed weer door de aders van de mode pompt. Koning Filip en zijn vrouwtje zouden klaarblijkelijk al over een paar beschikken.

Technologie en innovatie

Zo zijn er – gelukkig – nog heel wat voorbeelden van designers die mode duurzaam op de kaart willen zetten. Er is niet enkel een besef nodig dat er dringend iets moet veranderen aan het gebruik en hergebruik van grondstoffen, maar voor duurzame mode moet je ook over een portie innovatieve ideeën en technologische oplossingen beschikken. Producent Labtech creëerde bijvoorbeeld een hemd dat altijd wit blijft – hoeveel koffie, ketchup, kaas of kletskoek je er ook tegenaan smijt. Het is gemaakt van versterkt katoen dat technologisch is bewerkt om vloeistoffen en bacteriën af te stoten. Zuzana Gombosova, een designer met ontzettend innovatieve ideeën, experimenteert dan weer met maakprocessen die het mogelijk maken stoffen te laten groeien. Letterlijk, als in: bacteriële cellulose.

Pioniers

Overal ter wereld zijn producenten, designers, onderzoeklaboratoria en al bij al bewuste individuen bezig met het proberen integreren van een duurzamere mode. From Somewhere maakt nieuwe, modebewuste stukken met eender welke afgedankte stof, Fashion For Good heeft een museum opgezet in Amsterdam dat focust op innovaties in de circulaire mode, Orange Fiber maakt sjaals en shirts uit sinaasappelschillen en Worn Again is een pionier op vele vlakken, en zijn als eerste in staat polyester en katoen te scheiden om het te kunnen omvormen naar nieuw garen.

De wereld van de circulaire mode staat met andere woorden niet stil. De ideeën zijn eindeloos, de oplossingen voorhanden en de creativiteit en innovaties simpelweg mind-blowing. Momenteel staat duurzame mode nog niet helemaal bovenaan de ranking van de consument en wint ‘nieuwe kledij’ het nog steeds. Maar langzaamaan zie je circulariteit naar boven stijgen, en dat wel dankzij de modepioniers die met een zonnige (gerecycleerde) bril kijken naar de toekomst.

Voor meer informatie over circulaire mode – want er is wel degelijk véél meer informatie -, check zeker Plan C, Flanders Fashion Institute of Stadslab.

Vorig artikel
Volgend artikel