tuin
Lifestyle

Maximaliseer je mini-tuin

25.03.2019
door Fokus-online.be

Een tuin zo uitgestrekt dat je zelfs niet weet waar te beginnen wroeten met je groene vingers? Het is helaas niet iedereen gegund. De meesten moeten het doen met enkele tegels waaraan hoogstens wat onkruid groeit en stellen het met slechts een klein tuintje. Maar dat wil niet zeggen dat het geen schijnbaar giga-potentieel heeft.

Vallen in herhaling en grootte

Wie wil er nu niet een tuin vol kleurrijke weelde? Een hele reeks planten, bomen en bloemen zorgt namelijk al gauw voor een paradijselijk gevoel. Toch zet je best niet eender welk soort groen – de meest voorkomende kleur – neer in je tuin. Wil je een ruimtelijke ervaring creëren, kies dan voor lichte planten. Die plaats je helemaal achteraan, want dat zorgt voor meer breedte. Donkere tinten scheppen dan weer een gevoel van diepte. Maar ook de bladgrootte is van belang wanneer je de illusie wil wekken van een grote tuin. Te veel kleine plantjes plaatsen -hoe schattig ook -is namelijk géén goed idee. Een hoop van hen bij elkaar oogt vaak al te rommelig of te druk. Kies daarom voor planten met grote bladeren: die stralen rust en eenvoud uit. Ben je bovendien fan van een bepaalde plant waar je maar niet genoeg van krijgt? Helemaal geen probleem, koop je favoriet gerust in bulk. Als je een bepaald ‘object’ herhaalt, bijvoorbeeld de immer populaire buxus, dan krijg je instant de indruk dat die buxus zich ook zal blijven herhalen – buiten het zicht. Ook zo zal je tuin schijnbaar in grootte groeien.

Tegel-regels en lange lijnen

Zonnige dagen zijn er om terrasjes te kunnen doen. Begrijpelijk dat je dan ook een eigen terras wil implementeren in je tuin. Wil je je gasten overtuigen dat je een royale buitenruimte hebt, kies in dat geval voor grote terrastegels om dat extra expansiegevoel te creëren. Op vlak van terrasmeubels denk je best richting multifunctionaliteit. Een bankje waarin je dekentjes of speelgoed kunt opbergen of een bar met ingebouwde koelkast of grill: het kan en bestaat allemaal. Kies ook voor lichte meubels. Dat is een tip die geldt voor het geheel van je tuin: lichte kleuren stralen een zekere kalmte uit – probeer dan ook op zoveel mogelijk vlakken te opteren voor een zachte kleur. Denk beige, wit, lichtgrijs en wissel af met een kleurrijke bloesemboom of een fleurig boeket hier en daar. Ben je trouwens van zins om doorheen je tuin een pad aan te leggen, om je gasten naar het meest gezellig plekje in je tuin te lokken, trek dat pad dan zo ver mogelijk door. Hoe langer het pad, hoe groter de tuin lijkt. Staat er een haag of bosje in de weg? Niet erg, want als er een pad ‘verdwijnt’ achter iets anders, krijg je de illusie dat het daarachter doorloopt. Kies ook resoluut voor een diagonale lijn, dat werkt altijd beter dan een horizontale of verticale lijn. Dat ‘breekt’ de flow niet zo hard en oogt langer. Hetzelfde geldt voor ronde en organische vormen met lange lijnen.

Tuintje, tuintje aan de wand

Je wil van je tuintje een privéplek maken, een toevluchtsoord voor rust en kalmte, ver weg van anderen en liefst ook buiten het gezichtsveld van je buren? Dan heb je natuurlijk enkele tuinmuren nodig, en dat hoeven geen saaie, grijze muren te zijn. Je kunt op heel wat interessante manieren ze op zo’n manier bekleden dat alles binnen die muren veel groter lijkt. Een optie is bijvoorbeeld een grote spiegel ophangen, wat meer ruimte impliceert en reflecteert. Zet je op de begane grond liever wat tuinmeubels in plaats van een extra plantenperkje? Leg dan een verticale tuin aan tegen je kale tuinwand, wat trouwens helemaal anders dan een simpele klimop naar boven laten groeien. Je kunt er vele richtingen mee uit en behalve dat een verticale tuin heel hip is, neemt het ook helemaal geen oppervlakte in van je al kleine tuintje – win-win dus. Ook een mogelijkheid is het plaatsen van houten schuttingwanden met smalle planken. Leg ze horizontaal of wissel open deeltjes schutting af met gesloten delen. Compositie creëren in je tuin doet heel veel voor het ruimtegevoel, op alle niveaus. En van niveau gesproken: verschillen hierin werken optisch ook heel gunstig. Verhoogde elementen zorgen voor afwisseling in je tuin, wat de illusie van meer ruimte opwekt. Timmer dus gerust zelf een plantenbed in elkaar of plaats je terrasje, met een kleine trapje, wat hoger.

Licht zonder leegte

De dagen lijken ondertussen al enige tijd langer te duren – danku, lente – maar donker wordt het natuurlijk op het einde van de dag toch. Voor je tuintje is een deftige verlichting dan ook een noodzakelijk element. Kies geen felle lichten – je woont niet op een voetbalveld – maar ga voor atmosferische, zachte lampen die je tuin mooi oplichten bij het vallen van de avond. Plaats ze bovendien niet zomaar willekeurig, maar belicht bewust de delen van je tuin waar je trots op bent of die het meest gezelligheid, rust en groene weelde uitstralen. Ook altijd mooi is een belichting van onderaan, bijvoorbeeld bij een boom of dat ene kunstwerk dat je hebt gekregen van een creatief familielid (en je sociaal verplicht een plaatsje moet geven). Of denk aan je tuinwand, al dan niet met spiegel eraan, want ook daar kun je kleine, sfeervolle lampjes hangen. Subtiel is het sleutelwoord, je hoeft heus niet meer te kiezen uit een pover aanbod van opzichtige lampen die van blauw naar geel naar rood gaan. Kan natuurlijk altijd, maar een feëerieke sfeer creëren die aansluit bij de huiselijke stijl van binnenshuis, kan gemakkelijk worden verwezenlijkt.

Vorig artikel
Volgend artikel