winter
Lifestyle

Martijn Peters: Winter is… going

16.11.2020
door Fokus Online

Voor zij die bij krakend vriesweer onverschillig blijven wanneer prachtige ijsbloemen ontluiken. De lippen stijf op elkaar houden om een spoor van vluchtige wolkjes te voorkomen. Dan is de komst van een zachtere winter wellicht iets om naar uit te kijken…

Of de klimaatverstoring in die zachtere winters een zekere rol speelt, laat hen ongetwijfeld koud. Zeker als tijdverlies door ruiten krabben, ook nog eens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het gras mag voor deze personen misschien wel groener lijken aan de overkant. In realiteit zal het eerder bruin en dor zijn. Want als de thermometer het noorden kwijt is in de maanden rond de jaarwisseling, dan is dat zeker niet zonder gevolgen.

De échte winters van morgen

Voor zij die wel euforisch worden van een winterwonderland, lijkt de toekomst die het vierde jaargetij beschoren is meer weg te hebben van een dystopie dan utopie. Machteloos moeten zij toekijken hoe de witte kerst, die al zeldzaam was in ons land, definitief uitsterft. En wordt vervangen door de uitheemse groene variant. Een exotische soort die al snel zal beginnen woekeren. Totdat het gracieuze Europese sneeuwtapijt uiteindelijk zo dun is dat er op vele plaatsen enkel nog een modderige pap overblijft.

Toekomstige generaties zullen zich dan verwonderd afvragen waarom ‘Let it snow’ door de boxen van kerstmarkten schalt. Want “in de winter regent het toch enkel?”. Om nog maar te zwijgen van de warme glühwein en erwtensoep die ingewisseld moeten worden voor een frisse riesling en koude gazpacho.

“Zoals een rollende sneeuwbal steeds groter en groter wordt. Zo worden de effecten van de klimaatverandering steeds duidelijker. Geniet van de winter, nu het nog kan.”

Enkele graden hoger

Door de klimaatverandering worden al deze scenario’s, die ooit als ‘onrealistisch’ bestempeld werden, stilaan werkelijkheid. Vaak ligt de focus op de extreme hitte die de klimaatactivist niet alleen figuurlijk van woede doet koken. Maar ook letterlijk, samen met de rest van de bevolking.

Echter is de wetenschappelijke literatuur die ik dagelijks voor mijn werk afschuim, overduidelijk. Degene die de thermostaat heeft bediend de afgelopen eeuw had het duidelijk wat fris tijdens de winter en heeft het enkele graden hoger gezet. Want van alle seizoenen is het de winter die het snelst opwarmt. Het aantal dagen met extreme hitte is inderdaad verdrievoudigd sinds de jaren 50.

Recordverbrekende stijgingen

Maar die dagen van extreme koude zijn met dezelfde factor de omgekeerde richting gelanglauft. Dagen onder de 0°C worden schaarser. De sneeuwlaag krimpt met meer dan 10 procent per decennium. En als de temperatuurstijging over de 2°C zou gaan, dan zal bijna de helft van de après-skibars omgedoopt moeten worden tot après-nordic walking bars.

Zoals een rollende sneeuwbal steeds groter en groter wordt. Zo worden de effecten van de klimaatverandering steeds duidelijker. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Records worden steeds vlugger gebroken dan modellen ze hadden voorspeld. Dus geniet van de winter, nu het nog kan. Want het is niet meer ‘winter is coming’, maar ‘winter is going’.

Vorig artikel
Volgend artikel