Home Lifestyle Mannen Maken kleren écht de man?

Maken kleren écht de man?

Mannen en mode: is dat nu eigenlijk een moeilijk huwelijk of net de perfecte match? Gaat de hedendaagse man liever kleding shoppen dan vroeger, of is zijn zin dan wel gebrek eraan van alle tijden? En welke rol spelen sociale media nu eigenlijk? Hoog tijd om de moderne man de kleren van het lijf te vragen!

We kennen allemaal het cliché van de man die verveeld op zijn smartphone zit te tokkelen in de kledingzaak, terwijl zijn vrouw alle tijd neemt om haar – en zijn – kleren te kiezen. Maar mogen we dat beeld van die arme stakker in de winkel veralgemenen? Want doorheen de geschiedenis hebben mannen regelmatig blijk gegeven van een groot modebewustzijn: denk aan de nobelmannen van de middeleeuwen en renaissance, de dandy’s van het 19de-eeuwse Londen, de rebelse jongelui tijdens de swinging sixties… Er is wel degelijk een lange traditie van mannenmode waarvan je onder andere in Londen de perfecte bewijzen vindt, bijvoorbeeld Savile Row, een straat met prachtige tailormade shops voor mannen die een lange en rijke geschiedenis hebben.

Een pak moet geen miljoen dollar kosten om je een ‘million dollar feeling’ te geven.

— Bruno Van Gils

Maar hoe zit dat vandaag? Zijn mannen nog steeds zo modebewust? Of moeten we uit dat cliché van de verveelde man in de kledingzaak afleiden dat we op het vlak van mode een stuk luier zijn geworden? Tiany Kiriloff, fashionista in hart en nieren en oprichtster van het modemagazine Belmodo.be, nuanceert. “Die man in de zaak verveelt zich vooral omdat mannen anders shoppen. Ze weten doorgaans goed wat ze willen en gaan recht op hun doel af om geen tijd te verliezen. Vaak kopen ze ook meerdere exemplaren van één stuk. Dat is een andere ingesteldheid dan vrouwen hebben (lacht).”

Een man shopt wel degelijk graag voor kleding, maar het moet efficiënt gebeuren. Zie het voorbeeld van Frans Boonen, een herenkledingzaak in het Nederlandse Sluis, waarvan de online shop fenomenaal goed draait. Mannen houden ervan om hun kleren online te bestellen, net omdat het efficiënter gaat en goed werkt.

Shoppen is één ding, maar wat met smaak? Koopt de man iets wat hij mooi of trending vindt of gewoon iets functioneel? Tiany Kiriloff ziet in elk geval een groeiend modebewustzijn, vooral door de ongelooflijke toename aan impulsen. Specifieke mannenmagazines als Men’s Health, Pinterest en Instagram, televisieprogramma’s rond restyling… Overal zie je goedgeklede mannen opduiken en dat heeft een impact. Dat is te zeggen: als je daar als man voor openstaat. “Modebewustzijn moet altijd een beetje in je hebben gezeten”, aldus Kiriloff. “Wie van jongs af aan interesse heeft gehad in mooie kleren, zal dat blijven hebben. Omgekeerd zal iemand die nooit een zier om mode heeft gegeven, dat wellicht ook nooit doen.”

Bruno Van Gils, zaakvoerder van Café Costume, ziet dat groeiende bewustzijn ook maar vindt wel dat mannen vandaag nog té weinig met mode bezig zijn. “Ze zijn er al iéts meer mee bezig omdat het kadert binnen een logische evolutie van meer betrokkenheid in gezin en het huishouden. Maar het percentage dat met mode bezig is, is echt nog te klein. Dat komt vooral omdat veel mannen helaas nog vinden dat mode iets ‘voor homo’s’ is. Onzin natuurlijk, zeker als je weet dat mode aan zoveel andere maatschappelijke zaken raakt: architectuur, film, auto’s… Noem maar op.”

Mannen die niet of minder modebewust zijn, laten zich graag adviseren of zelfs leiden door hun partner, iets waar Van Gils absoluut geen graten in ziet, integendeel. “De ervaring leert dat mannen bij het shoppen een adviseur of klankbord nodig hebben. Ze willen gestuurd worden en zijn onzeker over eigen smaak of keuze. Dat is charmant.” Immers, je laten aankleden doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. Je partner moet graag naar je kijken. Daarom mag die gerust mee beslissen.

Een cliché waar mannen ook vanaf moeten is het idee dat een fraaie look duur moet zijn. Bruno Van Gils: “Het gaat in de eerste plaats om het gevoel. Een goed pak is geen pak dat veel geld heeft gekost of uit een fancy zaak komt, maar één waarin je je goed voelt. Anders gezegd: een pak moet geen miljoen dollar kosten om je een million dollar feeling te geven.”

MEER

Antwerpen staat op de kaart

Antwerpen Duurzaamheid. Het lijkt wel het toverwoord van de laatste jaren. En terecht, in theorie toch, want in de praktijk moeten alle aspecten eerst nog ‘duurzaam’ met elkaar verweven worden. Het doel dat we voor ogen moeten hebben, blijft echter simpel: in welk soort provincie moeten onze kinderen opgroeien?

Het abc van goede wachtwoorden

Online VeiligheidHet is krakkemikkig gesteld met de cyberhygiëne van de Belg, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de AXA Partners. Zeker wat het gebruik van wachtwoorden betreft, is er nog heel veel werk aan de winkel.

De schakelaar op je genen kan ziektes uitschakelen

epigeneticaJe haarkleur, je intelligentie, je aanleg om Alzheimer te ontwikkelen: lange tijd gingen we ervan uit dat er helemaal niets aan te doen valt. Je genen krijg je mee van je ouders en that’s it. Inzichten uit de epigenetica brengen daar verandering in.

Feesten in de tuin… waar anders?

Gekleurde lampionnen in de bomen, heerlijk geurende lavendel en worsten die lekker op de barbecue liggen te pruttelen. Er bestaat geen twijfel over: een feest in je eigen tuin is nog altijd het gezelligst. Maar hoe begin je eraan?

Digitale transformatie: we ain’t seen nothing yet

digitalisering Digitale transformatie, iedereen heeft er de mond van vol. Maar het omvat zoveel technologische evoluties dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch zijn de Belgische bedrijven op goede weg.

SOS krokusvakantie

ActiviteitenDe krokusvakantie mag dan wel leuk zijn voor de kinderen, voor jou betekent het vooral manieren zoeken om je kleinste(n) in entertainment te voorzien voor de volle acht dagen. Van zaterdag 2 tot en met zondag 10 maart gaat er vanalles door hun hoofd, maar aan school wordt er zeer zeker niet gedacht.