hart
Gezondheid

Lijm voor een gebroken hart

01.08.2019
door Maxene Willems

Ah, de liefde. Zo mooi en toch zo verschrikkelijk. Vooral tijdens de zomer spelen de liefdesperikelen (lees: voornamelijk hormonen) wel eens op – en kunnen ze even snel weer uitdoven. Wat dan gedaan? Misschien kun je volgende brokkenlijmende hulpmiddelen eens proberen om die ene persoon uit je systeem te krijgen. 

1.  Blokkeer, verwijder, negeer

De vorm van haar ogen, de hoeken van zijn glimlach. Elk detail dat eerst zo liefdevol op je netvlies stond gebrand, hoort nu bij het mentale grof vuil. Er dient een uitgestrekt niemandsland jullie uit elkaar te houden. Dat wil zeggen: geen Instagram, Facebook, Snapchat, Whatsapp, sms’je, e-mail of postduif. Zeker voor de eerste maanden moet je detoxen van pijn aan het hart tot op het diepste niveau.

2.  Plan je agenda propvol

Benut de tijd die je nu hebt om bij te praten met al je vrienden. Samen koken, sporten of romcoms kijken. Deel je tijd en je tranen met de mensen die je het beste kennen. Ga wat vaker eten bij je ouders en bezoek je tante die sappige roddels uit de buurt smakelijk kan vertellen.

3.  Boek een reisje

Verken eens andere horizonten. Dat hoeft geen luxereis naar de andere kant van de wereld te zijn, een citytripje in eigen land of een Flixbus naar een goedkoper oord in Europa kan evenzeer. Een verandering van omgeving kan net hetgeen zijn dat je nodig hebt om weer te ademen (en nieuwe mensen te ontmoeten). 

4.  Ga sporten

Beweging is een bewezen bezigheid die je gelukkig maakt. Het gelukshormoon endorfine komt namelijk vrij tijdens het sporten. Dat sust je brein en kust je als het ware in slaap. Een goede nachtrust is immers wel gewenst na zoveel pijn aan het hart. Naast het biologisch effect is het ook goed voor de psyche. Als je doelen stelt – zoals 20 minuten joggen zonder te stoppen – en die haalt, werkt dat bevredigend.

5.  Stel je beste vriend(in) aan tot buffer

Al dan niet beschonken, zal er hoogstwaarschijnlijk een moment komen dat je je ex-geliefde wil bellen. Schakel daarom iemand die je vaak ziet als noodlijn in. Bel deze persoon eerst en laat die de slechte eigenschappen van je ex scanderen.

6.  Lees boeken

Als je leest, kun je jezelf leren ontdekken. Het blijkt dat lezers vaak verbanden leggen tussen het boek dat ze lezen en hun eigen identiteit/hart. In sommige personages zie je jezelf, bij andere neem je juist afstand door een karakter dat je niet aanstaat. Een goed verhaal kan je zo dus bijstaan in de ontwikkeling van je persoonlijkheid en zelfbewustzijn.

7.   Kijken mag, aanraken ook

Je hoeft niet meteen een Tinderaccount aan te maken, maar je bent wel vrij te doen wat je wil. Als je vrijdagavond op café gaat met vrienden, spreek dan iemand aan die je aandacht trekt. Vraag bijvoorbeeld iemands nummer of kraam een flauwe openingszin uit. Er hoeft niet per se iets van te komen. Maar als dat wel zo is mag je hart er weliswaar best van genieten.

8.  Vind het ‘lied van je hart’

Je kunt jezelf goed bezighouden om je gedachten te verzetten, maar soms moet je je emoties in je hart ondergaan. Caught Out There van Kelis, I Remember van Damien Rice of Has This Hit? van King Krule zijn enkele pijnparels. Muziek kan je door deze donkere periode van je hart en leven sleuren.

9.  Kijk terug zonder roze bril

Sta jezelf toe om in je hart herinneringen op te halen. Maar wel zonder de mierzoete onzin die zij/hij/jij jezelf aanpraat. Vergeet niet dat de relatie om een reden stuk ging, waarschijnlijk om een hele goede reden. Denk terug aan de terugkerende ruzies over hetzelfde onderwerp. Probeer in te zien dat jullie die tijd eigenlijk altijd al een andere taal spraken. Het is ten slotte pas als je jezelf weer hebt gevonden, dat je die vertaalfouten durft inzien.

Vorig artikel
Volgend artikel