Lichaamsgericht luisteren
Lichaam

Lichaamsgericht luisteren

02.10.2018
door Fokus-online.be

Laat jij je wel eens in een hokje stoppen door wat cijfers? Of beoordeel jij je gezondheidsstatus door je continu te vergelijken met een ander? Lichaamsgericht luisteren is de boodschap. Breng alle aspecten van de gezondheidsschaal eens in rekening in plaats van je enkel te baseren op de weegschaal. Die parameters zijn namelijk heel wat uitgebreider dan enkel uiterlijke kenmerken. 

Genieten of gezondheid?

Als jij iemand bent die voortdurend de afweging maakt tussen genieten van het leven en toch gezond willen zijn, dan eerst en vooral dit: hoezo zou genieten per definitie in tegenspraak zijn met gezond of bewust leven? Dat is althans wat dr. Lien Van der Biest, stafmedewerker algemene gezondheidsbevordering bij Gezond Leven, aanhaalt. “Mensen hebben een natuurlijke neiging tot groei en zelfontwikkeling. Goed voor jezelf zorgen door gezond te leven hoort daarbij”, zegt ze. Daar voegt ze wel een grote ‘maar’ aan toe: “Die neiging wordt echter in de dagelijkse realiteit verstoord door allerlei ondermijnende drijfveren of invloeden zoals hoge verwachtingen die je jezelf oplegt of het vermijden van kritische opmerkingen van anderen.” 

Waarvoor spurt jij naar de fitness?

Vraag jezelf daarom eens af om welke redenen je naar de fitness spurt of je de hele dag amper iets naar binnen werkt. Is dat heus waar jij of je lichaam op dat moment nood aan hebben? Een antwoord daarop is niet eenvoudig, dat weet ook Sara Bertels, coördinator bij Logo Antwerpen. “Leren luisteren naar je lichaam is een proces van bewustwording, het heeft tijd nodig. Bovendien moet je ook aan anderen durven te signaleren waar je grenzen liggen.” Volgens Van der Biest bestaat er geen juist antwoord. “Iedereen moet voor zichzelf uitzoeken wat hen energie en voldoening geeft en dat hoeft ook niet steeds hetzelfde te zijn.”

Ongezond uit gewoonte

Vaak stellen we ongezond gedrag uit gewoonte. Zo kun je bijvoorbeeld iedere avond een zak chips leegeten zonder daar bewust bij na te denken. Bertels: “We merken dat het idee van belonen vaak nog geassocieerd wordt met ‘ongezond gedrag’, zoals jezelf een sigaret of een glaasje wijn gunnen voor al het harde werk van die dag.” Hoewel dat verleidelijk lijkt op het moment zelf, voel je je er achteraf vaak niet beter door. Wat beweging of een goede babbel kan je misschien veel sneller door die dip heen helpen.

Leren luisteren naar je lichaam is een proces van bewustwording, het heeft tijd nodig Sara Bertels

Gezondheid is subjectief

Als je zaken durft uit te proberen voor jezelf en leert wat je batterijen terug oplaadt, voel je sneller wat gezond aanvoelt. Je gezond voelen is subjectief en dus verschillend voor iedereen. Van der Biest vat het samen als “drie dimensies die elkaar beïnvloeden, een samenhang tussen lichamelijk, sociaal en mentaal.” Belangrijk is dus om in elke dimensie van gezondheid te investeren. “Daarnaast hebben heel wat verschillende parameters een invloed op je gezondheid”, aldus Bertels. “Niet enkel voeding telt, maar ook onder meer dagelijkse beweging, de relaties in je leven of verscheidene omgevingsfactoren.” 

Voorkomen in plaats van genezen

Als een van de vele voorbeelden geeft Van der Biest ‘beweging’ aan: het maakt je energieker, vermindert stress en versterkt je zelfbeeld. Je kunt nieuwe mensen leren kennen en zo maak je deel uit van een groep. Tenslotte leer je beter te zorgen voor je mentale gezondheid – je gaat jezelf oké vinden waardoor je gemakkelijker met anderen over problemen praat – en zo voorkom je op zijn beurt dan weer lichamelijke klachten op langere termijn. “Een misvatting daarbij is dat je zogezegd niet gezond kunt zijn als je klachten ervaart in een van de drie dimensies. Je kunt namelijk wel inzetten op positieve emoties en je goed in je vel voelen wanneer je bijvoorbeeld een lichamelijke aandoening hebt.”

Complex begrip

Ook de leefomgeving draagt evenzeer bij aan de gezondheidsstatus. Van der Biest: “Dat wil zeggen: een gezond binnen- en buitenmilieu met onder andere zuivere lucht, beperking van de geluidsoverlast, maar ook met voldoende bewegings- en ontspanningsmogelijkheden, een veilige leefomgeving en beschikbare hulp indien nodig.” Wat des te meer aantoont dat het begrip ‘gezondheid’ complex is en afhankelijk is van heel veel zaken. “Er bestaat geen wondermiddel dat je plots een gezond leven biedt”, zegt Bertels. “Maar er ontstaat hoe langer hoe meer aandacht voor gezondheid en het besef dat het uit een collectief van een aantal relevante elementen bestaat.” 

Gezondheidtips en tricks

Genieten en gezondheid hoeft dus niet per se apart van elkaar gezien te worden, en een rechtlijnig antwoord is er niet. Tips en tricks vind je overal, je bewustwording ervan vul je dan weer volledig zelf in. Dus plan eens wat quality time in met je eigen lichaam en luister naar wat het te zeggen heeft. Het is een praatje dat jullie beiden misschien wel deugd kan doen.  

Vorig artikel
Volgend artikel