skincare
Gezondheid

Echte schoonheid zit vanbinnen

18.06.2022
door Fokus Online

‘Personalised skincare’ doet het de laatste jaren bijzonder goed. We beseffen immers meer en meer dat de vijf huidtypes die Helena Rubinstein en Elizabeth Arden begin twintigste eeuw onderscheidden – ‘normaal’, ‘vet’, ‘droog’, ‘gemengd’ en ‘gevoelig’ – helemaal achterhaald zijn.

Je ziet steeds vaker ‘gepersonaliseerde’ schoonheidsproducten opduiken, afgestemd op jouw unieke huid. Of zo lijkt het, want vaak gaat het toch nog over een algemene aanpak – of ‘customization’ zoals ze in beauty-land zeggen – waarbij er op basis van een vragenlijst standaardproducten aan jouw huidprofiel worden toegewezen. Al durven vooruitstrevende skincare-merken stilaan een stapje verdergaan. Bij échte ‘personalisation’ ruimt de vragenlijst plaats voor een DNA-onderzoek. “Vergelijk het met een confectiebroek die je een beetje laat inkorten door de naaister – customization, dus – versus een broek die volledig op maat gemaakt en dus gepersonaliseerd wordt”, schetst dr. Barbara Geusens, oprichtster van Nomige, een Belgisch skintech-merk dat pioniert in huidverzorging op basis van DNA. Het idee ervoor ontstond toen Geusens doctoreerde in de dermatologische wetenschappen: “Ik ben altijd erg gefascineerd geweest door ons grootste orgaan: de huid. Ik wilde weten waarom die bij de ene persoon anders reageert dan bij de andere. Waarom daarvoor niet teruggrijpen naar de essentie: ons DNA? Dat verandert niet en liegt niet, en is dus een waardevolle informatiebron.”

Liefst 60 procent van ons huidverouderingsproces wordt genetisch bepaald. Daarnaast heeft ook onze levensstijl een invloed. Al spelen ook daarbij onze genen weer een rol, want zij bepalen in welke mate onze levensstijl een impact heeft. “Het is dus nuttig om uit te zoeken wat de ‘intrinsieke’ behoeften van jouw huid zijn”, meent Geusens. “Dat kan via een DNA-onderzoek. DNA is de geprogrammeerde code die bepaalt hoe je eruitziet. Door die objectieve gegevens te analyseren, ontdek je welke genetische mutaties of zwaktes je draagt en of je een verhoogd risico hebt om er sneller ouder uit te zien.”

We checken onder meer op genmutaties die de afbraak van collageen versnellen, waardoor je huid sneller aan elasticiteit verliest en er rimpels ontstaan.

Verouderen doen we allemaal, maar een speekselanalyse kan je wel vertellen waar je op moet focussen om dit proces zo gracieus mogelijk te laten verlopen. “We checken onder meer op genmutaties die de afbraak van collageen versnellen, waardoor je huid sneller aan elasticiteit verliest en er rimpels ontstaan”, vertelt Geusens. “Ook nuttige info: de mate waarin je natuurlijke antioxidantmechanisme werkt. Antioxidanten beschermen immers tegen vrije radicalen, een van de belangrijkste oorzaken van versnelde huidveroudering. En last but not least onthult je DNA ook of je genen je helpen om je huidbarrière intact te houden en de vochtbalans onder controle te houden. Een goed gehydrateerde huid vertoont immers minder rimpels en is vaak minder gevoelig voor irritatie. Zodra je de risicofactoren kent, kun je ze gaan compenseren met op maat gemaakte crèmes.”

De beautysector staat zichtbaar op een kantelpunt en verschuift naar een meer individuele aanpak op vlak van skincare. Dat er objectief gekeken wordt wat de klant nodig heeft, vanuit ‘lichaamseigen’ data, komt zowel de consument als de industrie ten goede.

Vorig artikel
Volgend artikel