Home Lifestyle Leder niet langer van de koe

Leder niet langer van de koe

Aan de Katholieke Hogeschool Limburg is een methode ontwikkeld om van appelen- en perenafval materiaal te maken voor handtassen, zo schrijft de krant De Standaard. Een mooie evolutie, maar in België en elders zijn er nog wel meer onderzoekers en ondernemers bezig om inventieve materialen te ontwikkelen die koeienleder kunnen vervangen. 

Zo’n honderdduizend ton appelen en peren gaan er ieder jaar in Limburg verloren, omdat de vruchten te klein zijn, te groot of simpelweg esthetisch niet in orde. Een deel daarvan wordt aan liefdadigheid geschonken of komt in dierenvoer terecht, maar het meeste overschot wordt verbrand of opnieuw op het veld gegooid. En dat is eigenlijk een gigantische verspilling. 

Het nut van afval

“Kunnen we met dat afval niks nuttigs doen?”, was de vraag die zich aandiende aan de Katholieke Hogeschool Limburg. En jawel, dat bleek te kunnen. Door het afval te mixen, te koken en in de oven te drogen, ontstond daar tot een soort ‘leder’ waarmee bijvoorbeeld riemen, handtassen of jassen gemaakt kunnen worden. Door dit materiaal daarna van een chemische coating te voorzien, is het ook waterdicht. 

Duurzaam procédé

Voor schoenen is het Limburgse appelleer minder geschikt, maar daar hebben andere ondernemers dan weer iets op gevonden. De Antwerpse ontwerpster Natalie Van Lijsebettens bijvoorbeeld, van de winkel Collectif d’Anvers, maakt schoenen uit…vissenleder. De huid van een vis ziet er misschien wel fragiel uit, maar het is verrassend sterk en kan, net zoals slangen- of krokodillenleder, perfect bewerkt worden om er schoenen van te maken. Het is ook een procedé dat duurzaam is, want in de visverwerkende industrie worden die huiden gewoon weggegooid. Het enige nadeel van de vissenschoenen is dat het behoorlijk arbeidsintensief is om ze te produceren. En daarom zijn ze ook nog behoorlijk duur. Voor één paar schoenen heeft Van Lijsebettens vijf vissen en twee dagen tijd nodig. Kostprijs in de winkel: al snel 750 à 800 euro. 

Wie graag helemaal milieubewust bezig is, kan ook schoenen kopen van plastic afval dat uit zee werd opgevist

Oceaanplastic

Voor veganisten die hun schoenen graag zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk willen, zijn er trouwens nog heel wat andere materialen beschikbaar om schoeisel van te maken. Wat bijvoorbeeld te denken van schoenen van kurk? Of van zeewier? Of van hennep of bamboe misschien? Van al die grondstoffen worden tegenwoordig al schoenen gemaakt. 

Gerecycleerde sneakers

Wie graag helemaal milieubewust bezig is, kan ook schoenen kopen van plastic afval dat uit zee werd opgevist. Adidas maakt daar bijvoorbeeld hippe sneakers van. Elke schoen bevat ongeveer elf flessen die uit de oceaan werden gehaald. En het mooie is: ze verkopen als zoete broodjes. De sportfabrikant liet begin vorig jaar weten dat ze er al meer dan een miljoen paar van aan de man hadden gebracht. Het succes inspireerde de Duitsers zelf tot het maken van een collectie yoga-kleding (tanktops, onesies en leggings) uit oceaanplastic. Zodat je helemaal tot jezelf kunt komen, wetende dat je het milieu een handje hebt geholpen.

MEER

Gun je lichaam tijd om een doel te bereiken

Lieven MaesschalckBewegen, dat is de trend dat we meer en meer zien opkomen. Maar vanaf wanneer wordt bewegen te veel? Sporten is goed voor het lichaam, maar uw lichaam tot het uiterste drijven is ook niet de bedoeling. De kunst van sporten is om de balans te vinden tussen juist genoeg en juist te veel.

Een rem op de schermtijd

SchermtijdTienermeisjes lopen een groter risico op depressies door sociale media en ook het slaappatroon van jongeren wordt door de smartphone verstoord. Dat is de uitkomst van een grote studie onder 11.000 jongeren in Groot-Brittannië. Gelukkig zijn er wel wat manieren om als ouder de schermtijd van kinderen onder controle te houden.

Vlaanderen: per definitie internationaal

Agoria Vlaanderen is sinds mensenheugenis een draaischijf voor internationale handel. Door de traditioneel opgebouwde kennis hebben we enkele speerpuntindustrieën

Van de grond tot op het bord

Guy Claessens Vers eten is iets wat iedereen wilt, maar wat wordt nu bedoeld met vers voedsel? Voor vers voedsel is het belangrijk dat de logistiek haar werk doet.

Mobiliteit op maat lost fileleed op

Carl VeysDe bedrijfswagen. Voor diegenen die erover beschikken, is het een erg gewaardeerd transportmiddel als onderdeel van hun loonpakket, voor anderen de oorzaak van alle verkeersellende. Maar het hoeft niet zo zwart-wit te zijn. De oplossing volgens mij? Een écht mobiliteitsbudget.

Altijd onderweg voor de zaak

Zakenreizen De hele wereld rondvliegen in businessclass, overal bediend worden, in de beste hotels verblijven. Dat lijkt allemaal zeer leuk. Zakenreizen is iets waar veel mensen een zeer groot en mooi beeld over hebben, maar stroomt dit wel gelijk met de werkelijkheid?