maaltijd
Agri & Food

Kook iets uit (bijna) niets

18.03.2020
door Frédéric Clijmans

Met de wereld in de ban van het coronavirus nemen steeds meer mensen de slimme en noodzakelijke beslissing om zich te isoleren en thuis te blijven. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, aangezien ook veel bars en restaurants de deuren sluiten. Geen weekendbrunch met vrienden of lunch met collega’s, in plaats daarvan zijn we verplicht om eigen maaltijden te koken met de ingrediënten die we bij de hand hebben.

Iedereen slaat thuis aan het koken, en veel mensen beginnen daarbij onnodig te hamsteren. Dat zorgt voor enige hinder, want door het leegkopen van de winkelrekken zijn er anderen die de kans niet krijgen om wat ingrediënten te scoren. Maar treur niet, want we genieten allemaal van een andere luxe die veel goed maakt: tijd. Daar heb je er ongetwijfeld momenteel iets meer dan anders van.

Anders eten

Belangrijk is om te beseffen dat de voorraden lang mee moeten gaan. Zuinig omspringen met schaarse middelen dwingt je om creatief te zijn. Het idee van een ‘maaltijd’ zal anders ingevuld worden: je kunt je niet meer laten leiden door de vraag ‘waar heb ik goesting in?’ Belangrijker is: ‘wat is het beste dat ik kan maken met de middelen die ik heb?’

Fuck-it sandwiches

Toegegeven, het klinkt misschien iets griezeliger dan het in werkelijkheid is. Waarschijnlijk heb je er zelf eerder ervaring mee gehad. Zo had je ongetwijfeld wel al eens een keer totaal géén zin om de deur uit te gaan, waarop je dan een semi-volwaardige maaltijd ineen knutselde met wat er nog in de koelkast stak. Jawel, iedereen heeft wel eens een ‘fuck it’-sandwich of een ‘alles erbij’-ei gemaakt, en het zal waarschijnlijk nog gesmaakt hebben ook. Zie het gebrek aan ingrediënten dus niet als een beperking, maar eerder als een creatieve uitdaging.

Zie het gebrek aan ingrediënten dus niet als een beperking, maar eerder als een creatieve uitdaging.

Keep Calm-lette

Creativiteit vergt inspiratie, en inspiratie vraagt voorbeelden. Gelukkig kun je daarvoor altijd rekenen op je immer aanwezige vriend: het internet. Antoni Porowski, de food-expert bekend van ‘Queer Eye’ op Netflix, gebruikt zijn culinaire vaardigheden om slimme, gemakkelijke recepten via IGTV met de wereld te delen. Onder de naam “Quar Eye: Cooking Lessons From Quarantine” legt Porowski in de eerste aflevering uit hoe je een ‘Keep Calm-lette’ maakt: een simpel omelet met een gezonde salsa van zwarte bonen en ajuin.

Goed gevoel

Porowski vertelt hoe hij oorspronkelijk van plan was om huevos rancheros te maken, een traditioneel Mexicaans gerecht. Maar hij was niet in staat om alle ingrediënten te verzamelen, omdat angstige mensen massaal paniekaankopen hadden gedaan. Dus in plaats daarvan kocht hij eieren, bonen, rode ui, tomaten, avocado’s en limoenen, om zo zijn Keep Calm-lette te maken. “We moeten een maaltijd eten die ons een goed gevoel geeft, zelfs in pandemieën als deze”, legt Porowski uit in de video. Daarnaast geeft hij in de video ook nuttige tips over belangrijke voedselproducten die we maar best in huis hebben, zoals eieren. “Ze zijn hoog in omega-3’s. Gooi de dooiers niet weg, want ze zijn heerlijk, goed voor je en zitten vol met eiwitten.”

“We moeten dingen eten die ons een goed gevoel geven, zelfs in pandemieën als deze.”

Met meer liefde koken

En de ‘Queer Eye’-ster is niet de enige bekendheid die gedwongen keukenprins(essen) advies meegeeft. Ook Rachael Ray, een Amerikaanse celebrity-chef, vertelt haar fans dat ze meer dan ooit moeten vertrouwen op de ingrediënten die ze in huis hebben. “Ik weet dat de schappen van de supermarkt er kaal uitzien en je voorraadkast maakt je nu bang, maar dit is wat het is: we gaan allemaal meer tijd thuis doorbrengen. Tijd om ons te concentreren op wie en wat we liefhebben. Kook met een beetje meer liefde, en leun wat zwaarder op je voorraadkast”, tweette Ray. Ze deelde ook een link naar een artikel uit Rachael Ray Magazine waarin vijftien recepten staan die je kunt maken met ingrediënten uit de voorraadkast, waaronder spinazie-erwtensoep en puttanesca-pasta met tonijn.

Creatief voeden

Koken met dit soort mentaliteit is uitdagend en verrijkend. Je hoort wel eens over ‘creatieve beperkingen’, of hoe nauwere muren je forceren om creatief te zijn. Dat klinkt voor sommigen misschien als pseudowetenschappelijke lulkoek, maar er zit waarheid in. Door problemen te introduceren die opgelost moeten worden met creativiteit voed je je eigen aangeboren gevoel van nieuwsgierigheid. Niet al je creaties zullen haute cuisine zijn, maar dat maakt niet uit. Momenteel heeft niemand iets anders nodig dan comfort food.

Vorig artikel
Volgend artikel