interieur
Bouwen & Wonen

Kleur, karakter en vakmanschap

07.08.2019
door Fokus-online.be

Er wordt mij regelmatig de vraag gesteld wat ‘interieur’ voor mij betekent en wat het inhoudt. Voor mij is het begrip ‘interieur’ te beperkend; voor mij gaat het over wat we weten, wat we denken te weten en wat we denken te zijn vergeten.

De realisatie van een geslaagd interieur komt in eerste instantie voort uit een natuurlijk proces dat tijd nodig heeft. Het is een opsomming van de verschillende lagen de materialen en kleuren die uiteindelijk één worden.

Homely homes

Eerst en voor vooral wil ik ‘homely homes maken, die geheel de levensstijl van de bewoners weergeeft. Een duidelijke reflectie van hun interesses en activiteiten, hoe ze in het leven staan en het ervaren. Concreet houdt dat voor mij in dat er bijvoorbeeld geen enorme Amerikaanse inox koelkast en 6-pits gasfornuis met dubbele oven in de keuken nodig is als je meestal uit eten gaat. Of als de kinderen nog in huis wonen of je bent een fervent postzegelverzamelaar, dan mag én moet dat zichtbaar zijn. Maak er geen al te cleane showrooms van, bemeubeld met enkel designstukken uit de catalogus, maar zorg bijvoorbeeld wel voor een evenwichtige combinatie van een gewaardeerd familiestuk, een (modern) kunstwerk en een op eerste zicht banaal stuk, dat door het op te knappen een tweede leven krijgt.

“Een interieur moet een meerwaarde zijn voor een unieke thuisbeleving.”

Unieke thuisbeleving

Een interieur moet uiteindelijk een meerwaarde zijn voor een unieke thuisbeleving. Een oase voor vrienden en familie, een barrière voor de drukke samenleving die we daarbuiten ervaren. Alle ruimtes moeten één gegeven worden. Om dat te vrijwaren heeft een interieur constant energie en inspanning nodig. Elk seizoen is anders, dus moet er ook telkens een andere energie door het huis waaien.

Herinneringen maken een huis

Je interieur moet een rustpunt zijn, een herinnering aan een kamer uit onze kindertijd, een oude tempel of een paleis uit de Renaissance die we ooit bezochten. Een ver parfum, een vergeten kleur, een geluid dat we ’s nachts hoorden en waarmee de herinnering terugkomt. Herinneringen kunnen sterk zijn, maar soms verdwijnen ze en leven ze in een geheime kamer in onze gedachten. Tegelijkertijd vormen ze een loflied, een hymne tot de vergeten mensen en bijna vergeten technieken: de wevers, de timmerlieden, schilders, meubelmakers en alle alchemisten die een kamer maken tot wat we willen dat het is: een huis. Een plaats om te onthouden, een plek om het verleden en de toekomst op te slaan. Voor mij een eer om daar een facet van te vormen. Dat is voor mij colour, character en craftsmanship.

Vorig artikel
Volgend artikel