kot
Bouwen & Wonen

Kamers op maat van de student

03.12.2019
door Maxene Willems

Schamele studentenkoten, het is al enige tijd passé. De noden van de student zijn immers niet meer dezelfde als pakweg tien jaar geleden. En het aantal bollebozen blijft alleen maar stijgen, zegt het Rapport Hoger Onderwijs in Cijfers. Bijgevolg ook de vraag naar een (deftig) kot

Christian Theunissen, CEO van Xior kan deze upgrade van studentenkoten beslist bevestigen.“Koten nu hebben zeker en vast een hogere standaard, ten opzichte van het eerste jaar dat ik zelf bijvoorbeeld nog studeerde in Leuven. Toen vond je niets van nieuw aanbod terug. Je zat in een huis met tien studenten samen, je deelde de badkamer, de keuken… alles eigenlijk, het was heel studentikoos. Uiteindelijk deelde ik mijn kot zelfs met muizen”, lacht hij. Het tweede jaar van zijn studentencarrière verhuisde hij naar een nieuwbouw, de local hero van Leuven: zo zag de toekomst van studentenhuisvesting er uit. 

Veranderende noden

“De overschakeling naar nieuwbouw is een duidelijke shift die we de laatste jaren hebben waargenomen. De oude stock is eruit”, gaat Christian verder. Momenteel is er in België een overgang naar ‘purpose built student accomodation’ (PBSA). Gebouwen die specifiek opgericht worden volgens de huidige noden van de studenten. Vroeger was het prima als je een wasbak had op je kamer. Nu verkiest de student om te verblijven in een appartement. “Ze willen geen schamel kot meer en gaan er ook zo mee om. Ze komen en gaan op eenzelfde manier: met respect.”

Eén van die huidige noden is wifi, uiterst cruciaal voor de student. “Bij een downtime krijgen we een hele hoop berichten binnen via Instagram, Facebook, telefoon, mail… Binnen de vijf minuten staat iedereen aan onze deur via al die kanalen”, zegt Christian. Het gebruik van draadloos internet is drievoudig van belang, en dient voor zowel schoolopdrachten, ontspanning als sociaal contact.

Ook brandveiligheid blijft prioritair. “Daarbij is het belangrijk dat er altijd geweten is hoeveel studenten er in een gebouw wonen”, vertelt de CEO verder. “In 2014 was er een brand in Leuven, in een kot waar zeven studenten geregistreerd stonden, maar er eigenlijk tien woonden. Er zijn toen twee studenten overleden, een vreselijk drama. Zoiets zou niet meer kunnen gebeuren met de huidige regelgeving.” 

Veiligheid voorop

En het is diezelfde regulering vanuit de overheid die er mede voor zorgt dat de markt van studentenkoten in beweging blijft. Zo worden er bijvoorbeeld tegenwoordig ook vergunningen voor het bouwen van koten toegestaan aan de rand van het centrum. Op die manier blijft het stadscentrum levendig, ook tijdens het weekend, maar wordt een stad niet noodzakelijk beheerst of overrompeld door (feestende) studenten. 

“Studenten willen geen schamel kot meer en gaan er ook zo mee om.”
Christian Theunissen, CEO Xior

Volpension of studio

De regulering stuurt het kotlandschap in België, maar Xior is ook aanwezig in Nederland, Spanje en Portugal. Diverse landen met uiteenlopende faciliteiten, en toch komen sommige aspecten in elke unit terug. “We houden het uitbouwen van de community altijd in ons achterhoofd. Rotterdam huist bijvoorbeeld allemaal zelfstandige studio’s. We zijn niet verplicht gemeenschappelijke ruimtes te maken, maar toch richten we bepaalde ruimtes in waar ze samen kunnen studeren of koken”, verzekert Christian. Zo worden studenten sneller geprikkeld om eens met de buurman te praten. Zeker voor buitenlandse studenten wil je voldoende faciliteiten creëren om te integreren met andere studenten.

All-in op kot

In Spanje is er meer vraag naar extra diensten. Zie het als een all inclusive kot. Een pand met een eigen catering en restaurant, voor drie maaltijden per dag. Dat zit ingebakken in de cultuur. De Zuiderse mentaliteit vraagt erom om samen te drinken en te eten. “Je moet volpension aanbieden in een gebouw, anders loopt je pand leeg. De Spaanse mamas willen zeker weten dat hun kinderen goed gevoed worden”, lacht de CEO. Rekening houden met het klimaat is ook iets waar de student housing business niet omheen kan. Madrid haalt makkelijk temperaturen van 40 graden, dan kun je niet anders dan airco installeren. Daarnaast begint een zwembad ook een basisbehoefte te worden, geen overbodige luxe met zo’n hitte.

Community’s creëren

De gemeenschappelijke ruimtes zijn er altijd geweest, alleen verschilt de focus per land. Xior probeert vooral meer fun in hun gebouwen te steken. Zo bevindt zich in Zaventem een nieuw complex waar studenten kunnen poolen, gamen of fitnessen. Binnen het pand komt zelfs een supermarkt en een café. “Onlangs hebben we een piano gekregen, die we in de gemeenschappelijke receptie hebben geplaatst. Daar klinkt nu altijd muziek, prachtig (lacht). Ook denken we aan een playstationhoek aan de daarbij behorende gamezetels. Dat is meegaan met de tijd”, sluit Christian af.

Vorig artikel
Volgend artikel