Home Lifestyle Bouwen & Wonen Je woonst op haar schoonst

Je woonst op haar schoonst

Steeds meer mensen willen met een groene en duurzame woning scoren, zowel on- als offline. Maar een tuin is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd en duurzaam komt vaak met een prijskaartje. Hoe creëer je toch een eigenzinnig interieur met ruimte om te ademen? 

“We zien meer en meer trends die het mogelijk maken om ook in je woning een groen gevoel te creëren”, vertelt Hilde Francq van trendbureau Francq Colors. “Luchtplanten bijvoorbeeld, maar ook muren worden steeds vaker gebruikt als plantenwand. Een wand bekleed met mos is erg populair. Die moswanden zijn bovendien functioneel want ze zuiveren de binnenlucht. Nieuw zijn de akoestische mostegels. Ze slorpen het geluid op – wat trouwens een grote trend wordt – én zorgen voor die groene toets.”

 Hilde Francq
BEELD Karmen van Ayvazyan

Groene oases

Ook het idee van een urban jungle blijkt nog niet passé, volgens Hilde. Hoe verder de verstedelijking gaat en dichter de bewoning wordt, hoe meer we blijven verlangen naar groene oases. Lifestylemerken spelen hier op in en bieden steeds vaker producten aan die toelaten om planten op een andere manier te integreren in je woning, zoals strakke plantenbakken op pootjes bijvoorbeeld, waarop je een plateau kunt leggen om decoratie-objecten op te zetten.

Zwammen en koffie

Kleuren zijn evenzeer een belangrijke factor in de sfeer van je interieur. “Bruin, oranjetinten en paarstinten zijn een absolute trend in 2020”, verklapt Hilde. “Die kleuren waren al populair in de jaren 70, maar worden nu verfijnder geïnterpreteerd. Nieuw voor 2020 zijn de neo-neutralen: neutrale kleuren die een tikje van een ander kleur krijgen en zo opnieuw interessant worden. Bijvoorbeeld wit met een gelige tint, of beige met een oranje tint, zonder dat het pastels worden.

Maar wat nog opvallender is, is dat de vegan lifestyle zich doorzet naar ons interieur. Een stof op basis van zwammen bijvoorbeeld, lijkt erg op leder. Maar ook koffie wordt populair; het kan toegepast worden om plaatmaterialen te maken die, net zoals MDF of OSB, op allerlei manieren bewerkt kunnen worden. Ook geupcycled of gerecycled materiaal waar restjes in verwerkt worden, denk aan terrazzo met bouwafval, wordt een grote trend.” 

Interieurs mogen persoonlijkheid uitstralen en zelfs ronduit gek of overdreven zijn.
Hilde Francq, trendbureau Francq Colors

Het is duidelijk, er geldt vandaag niet meer één verhaal of trend. “In het algemeen geldt dat een eigen stijl weer belangrijker wordt”, beaamt Hilde. “Interieurs mogen opnieuw persoonlijkheid uitstralen en zelfs ronduit gek of overdreven zijn. Bizarre, heel kleurrijke en zelfs wat surrealistische interieurs zullen in 2020 een hit zijn. De trend van ‘tablescapes’ en mini-stillevens in het huis blijft zeker duren, maar one-way, goedkoop wegwerpplastic gaat weg. Dat is gewoon niet meer te verantwoorden.”

Picture perfect pimpen

En met dat laatste is ook Anne-Catherine Gerets van Studio Clo Clo het volledig eens. Deze interieurstyliste deelt tips om je interieur op een duurzame manier picture perfect te maken zonder dat het een fortuin moet kosten. “Denk vooral goed na voor je iets nieuws koopt en probeer eens wat vaker te kijken naar wat je nog hebt om eventueel te pimpen. Een likje verf doet vaak al wonderen. Bekijk een voorwerp ook eens los van zijn functie. Een salontafel kan bijvoorbeeld als een zitbank dienen met een kussen erop en een poef kan een tafel worden met een dienblad erop.”

anne-catherine gerets
BEELD Tasja Van Rymenant

Zelf proberen of laten helpen

Mochten je twee linkerhanden dergelijke DIY-truken een brug te ver vinden, dan kun je altijd ergens een workshop of cursus volgen. Keramiekworkshops of naaicursussen zijn tegenwoordig erg populair. Of durf raad te vragen in de winkel. “Mijn ervaring leert dat ze in winkels als Veritas heel behulpzaam zijn”, vertelt Anne-Catherine. “Lukt het je echt niet zelf, dan kun je ook gewoon mooie duurzame producten kopen. Etsy bijvoorbeeld staat boordevol handgemaakte producten door gewone mensen.

Volg je hart

Of zet hier en daar wat droogbloemen, dat is erg hip tegenwoordig. Ook gerecycleerde producten doen het goed. Zo worden veel tapijten gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Bij food, kledij en gebruiksproducten merken we een gelijkaardige ecotrend.” Maar het allerbelangrijkste is dat je jezelf goed voelt in je leefruimte. Sommige mensen houden van een hot and happening interieur, waar anderen daar niet zo mee bezig zijn. “Volg je hart en doe je eigen ding”, besluit ze. 

MEER

E-commerce: geen silo in je onderneming

Webwinkel E-commerce lijkt in tijden van Zalando’s en bol.com’s haast een evidentie. Toch evolueert de digitalisering nog steeds razendsnel en is een sterke en goed uitgekiende strategie voor iedere onderneming aangewezen. “Je ziet dat e-commerce zich vandaag overal doorzet. Consumenten hebben hoge verwachtingen, zowel ten aanzien van grote webwinkels als lokale spelers”, zeggen Marie Pizzo en Kenny Vermeersch van Capgemini Invent, marktleider op het gebied van consulting, IT-services en digitale transformatie. 

Hoe slimme infrastructuur hand in hand gaat met slimme...

smart cityDe wereld beweegt continu en gedragsveranderingen vragen om concrete oplossingen. Slimme mobiliteit draagt bij aan een prettige, veilige en duurzame samenleving. Binnen Smart Cities én daarbuiten is technologie de verbindende factor die zorgt dat slimme infrastructuur en slimme mobiliteit samengaan.

Awel, dat lucht op

WelzijnAls je je niet goed in je vel voelt, kan het aanvoelen alsof je vastzit. Je ziet geen oplossingen en voelt je alleen. Hoe moeilijk en akelig dat ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt.

Een huis vol verhalen

HyggeHygge. Het woord is ons nieuw, maar het gevoel zelf – een gezellige geborgenheid – is iets wat we allang kennen en waar we allemaal wel naar verlangen. Zeker in eigen huis, waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen, zoeken we dat gevoel op. Interieur is dus hot tegenwoordig, en we liken met z’n allen prikbordjes vol inspiratie op Instagram en Pinterest. Maar wat maakt een huis precies tot een thuis?

Water maal twee

Grijswater In landen waar er veel droogte heerst, zoals Australië, zijn grijswatersystemen al populair. Maar ook in België opteren steeds meer mensen voor dit systeem. Dankzij grijswatersystemen kun je afvalwater zuiveren en hergebruiken. In tijden van een groeiende milieuproblematiek, waarin onze zomers steeds langer droog zijn, lijkt dit een goeie oplossing om zuiniger te leven.

Wij willen dat onze medewerkers denken als eigenaren

Carlos BritoOnze Belgische biercultuur is als werelderfgoed erkend door Unesco, niet in de laatste plaats dankzij onze nationale trots AB InBev. Aan het hoofd van die tot een enorme multinational uitgegroeide brouwer staat een Braziliaan: Carlos Brito.