interieur
Bouwen & Wonen

Je woonst op haar schoonst

26.02.2020
door Evelien Jansen

Steeds meer mensen willen met een groene en duurzame woning scoren, zowel on- als offline. Maar een tuin is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd en duurzaam komt vaak met een prijskaartje. Hoe creëer je toch een eigenzinnig interieur met ruimte om te ademen? 

“We zien meer en meer trends die het mogelijk maken om ook in je woning een groen gevoel te creëren”, vertelt Hilde Francq van trendbureau Francq Colors. “Luchtplanten bijvoorbeeld, maar ook muren worden steeds vaker gebruikt als plantenwand. Een wand bekleed met mos is erg populair. Die moswanden zijn bovendien functioneel want ze zuiveren de binnenlucht. Nieuw zijn de akoestische mostegels. Ze slorpen het geluid op – wat trouwens een grote trend wordt – én zorgen voor die groene toets.”

Groene oases

Ook het idee van een urban jungle blijkt nog niet passé, volgens Hilde. Hoe verder de verstedelijking gaat en dichter de bewoning wordt, hoe meer we blijven verlangen naar groene oases. Lifestylemerken spelen hier op in en bieden steeds vaker producten aan die toelaten om planten op een andere manier te integreren in je woning, zoals strakke plantenbakken op pootjes bijvoorbeeld, waarop je een plateau kunt leggen om decoratie-objecten op te zetten.

interieur
Hilde Francq ©Karmen van Ayvazyan

Zwammen en koffie

Kleuren zijn evenzeer een belangrijke factor in de sfeer van je interieur. “Bruin, oranjetinten en paarstinten zijn een absolute trend in 2020”, verklapt Hilde. “Die kleuren waren al populair in de jaren 70, maar worden nu verfijnder geïnterpreteerd. Nieuw voor 2020 zijn de neo-neutralen: neutrale kleuren die een tikje van een ander kleur krijgen en zo opnieuw interessant worden. Bijvoorbeeld wit met een gelige tint, of beige met een oranje tint, zonder dat het pastels worden.

Maar wat nog opvallender is, is dat de vegan lifestyle zich doorzet naar ons interieur. Een stof op basis van zwammen bijvoorbeeld, lijkt erg op leder. Maar ook koffie wordt populair; het kan toegepast worden om plaatmaterialen te maken die, net zoals MDF of OSB, op allerlei manieren bewerkt kunnen worden. Ook geupcycled of gerecycled materiaal waar restjes in verwerkt worden, denk aan terrazzo met bouwafval, wordt een grote trend.”

Het is duidelijk, er geldt vandaag niet meer één verhaal of trend. “In het algemeen geldt dat een eigen stijl weer belangrijker wordt”, beaamt Hilde. “Interieurs mogen opnieuw persoonlijkheid uitstralen en zelfs ronduit gek of overdreven zijn. Bizarre, heel kleurrijke en zelfs wat surrealistische interieurs zullen in 2020 een hit zijn. De trend van ‘tablescapes’ en mini-stillevens in het huis blijft zeker duren, maar one-way, goedkoop wegwerpplastic gaat weg. Dat is gewoon niet meer te verantwoorden.”

Interieurs mogen persoonlijkheid uitstralen en zelfs ronduit gek of overdreven zijn.

— Hilde Francq, trendbureau Francq Colors

Picture perfect pimpen

En met dat laatste is ook Anne-Catherine Gerets van Studio Clo Clo het volledig eens. Deze interieurstyliste deelt tips om je interieur op een duurzame manier picture perfect te maken zonder dat het een fortuin moet kosten. “Denk vooral goed na voor je iets nieuws koopt en probeer eens wat vaker te kijken naar wat je nog hebt om eventueel te pimpen. Een likje verf doet vaak al wonderen. Bekijk een voorwerp ook eens los van zijn functie. Een salontafel kan bijvoorbeeld als een zitbank dienen met een kussen erop en een poef kan een tafel worden met een dienblad erop.”

woonst
Anne-Catherine Gerets ©Tasja Van Rymenant
Vorig artikel
Volgend artikel