inrichten
Bouwen & Wonen

Inzichten bij het inrichten

07.08.2019
door Fokus-online.be

Iedere ruimte is anders. En daarom is er maar één hoofdregel. Zorg dat de keuzes die je maakt, steeds afgestemd zijn op de kenmerken lichtinval, vorm, hoogte van je plafond van de kamer die je gaat inrichten.

Alles begint met de juiste keuze van meubilair. Je eettafel en zitbank zijn de grootste items in je leefruimte. Zorg er dus voor dat die steeds in verhouding zijn met de ruimte: een robuuste diepe zitbank komt het best tot zijn recht in een grote open ruimte. Een compactere ruimte vraagt dan weer een ondiepere zitbank, liefst op pootjes. Meubilair lostrekken van de vloer creëert immers een ruimtegevoel. Een wandkast opgehangen, stoelen of een tafel op pootjes geven ook een fijnere indruk. Een grote ruimte daarentegen vraagt enkele zwaardere meubelstukken die de vloer raken. Hier met te veel kleinere items werken, maakt het geheel te druk en gefragmenteerd.

Let op overkill

Hetzelfde principe geldt voor het gebruik van patronen en kleuren. Ieder patroon, voegen van tegelwerk, felle kleuren… doorbreken de rust en het ruimte-effect. Werk in een compacte ruimte met naadloze vloeren, grote tegelformaten en brede parketplanken. Kleur en textuur leg je beter in accenten als decoratie en kleinere meubelitems. Werk je toch graag met patronen, dan zorgen kleine tegeltjes of drukke prints ervoor dat je materiaal helemaal de ster van de ruimte wordt. Hou al de rest wel sober. Ook in een grote ruimte moet je opletten dat het gebruik van kleuren en patronen geen overkill wordt. Je kunt zones creëren met roomdividers, open vakkenkasten en los meubilair. Zo kan iedere hoek in een grote ruimte een eigen verrassend element tonen.

“Durf out of the box denken, weg van traditionele opstellingen. Je stelt je interieur immers samen voor jezelf of je gezin.”

Denk na over flow

Start ook steeds met het kiezen van de elementen met de meeste impact. Je vloer moet immers bij alles matchen en je grote meubelstukken krijgen de meeste aandacht. Bouw daarrond je materialen- en kleurenpallet verder op. Denk ook goed na over de flow van je ruimte. Zo kun je in een grote ruimte je meubilair meer losplaatsen van de muur. Kies dan wel meubelstukken die ook interessant zijn aan de achterzijde, bijvoorbeeld een zitbank met een open stuk waar een tafeltje langs kan staan. In een compacte ruimte moet je vooral opletten dat je de circulatie beperkt tot het hoogstnodige. Zet daarom eens een bank met tafel tegen de wand. Zo hoef je geen circulatie te voorzien rondom je hele eetplek en zal je kamer veel ruimer tonen.

Laat het plaatje kloppen

Durf tenslotte ook out of the box denken, weg van traditionele opstellingen. Je stelt je interieur immers samen voor jezelf of je gezin. Een extra leeshoekje, werkplek in de woonruimte, speeltafel voor de kinderen of zone voor je huisdier inrichten? Richt je ruimte vooral in hoe jij er het meeste plezier van zal hebben. En voor je eraan begint, zorg dat je een plan in je hoofd hebt. Doe wat opzoekwerk, kies een bepaalde sfeer of stijl en ga gericht op zoek. Heel wat spullen en materialen die je tegenkomt in je zoektocht zullen je bevallen. Maar de juiste spullen samenbrengen zorgt er pas voor dat het plaatje echt klopt.

Vorig artikel
Volgend artikel