Home Lifestyle Bouwen & Wonen Huizenmarkt 2020

Huizenmarkt 2020

Vastgoedjaar 2019 was er een waarin een uitzonderlijk aantal vastgoedtransacties werd gesloten in Vlaanderen. De verkoop van woningen liep als een trein omwille van de steeds lagere intrestvoeten en de aangekondigde afschaffing van de woonbonus.  

Een grote groep kopers kon én van een historisch lage rente genieten én van het fiscaal voordeel van de woonbonus. De prijzen gingen bijgevolg dan ook de hoogte in, door de grote vraag naar woningen vóór die uiterlijke datum van 31 december 2019.

Impact op de markt

Maar hoe zal de woningmarkt in 2020 reageren op de afschaffing van de woonbonus? Is de verlaging van de registratierechten in Vlaanderen, van 7 procent naar 6 procent, interessant genoeg om een woning te kopen? Algemeen werd aangenomen dat de woonbonus de vastgoedprijzen kunstmatig hoog hield. Maar er zijn meerdere factoren die effect hebben op de vastgoedprijzen: de lage intrestvoeten, de traditionele Belgische baksteen in de maag en het feit dat investeren in vastgoed nog altijd een relatief veilige belegging blijkt, hebben ook hun impact op de markt.   

‘Er zijn genoeg redenen en kopers om een goed vastgoedjaar te realiseren.’

In het kader van energiezuinig en duurzaam wonen, heeft de Vlaamse overheid voor 2020 een paar nieuwe normen in het leven geroepen. Alle daken van alle woningen moeten geïsoleerd zijn en enkel glas wordt niet langer getolereerd. De EPC-score bepaalt op welke manier er een onderscheid wordt gemaakt tussen elk bouwtype.

Mobiscore

Naast het verplichte EPC (energiezuinigheid), zal de Mobiscore – ‘duurzame ligging’ – van de woning een steeds grotere rol spelen. De Mobiscore berekent de milieu-impact van de verplaatsingen die je naar verwachting moet doen, en houdt rekening met de afstand van jouw woning naar verschillende voorzieningen in vijf categorieën: winkels en diensten, ontspanning en cultuur, onderwijs, openbaar vervoer en gezondheid en zorg. Ten slotte, in het kader van veilig wonen, zijn anno 2020 ook rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. 

Normen en voorschriften

Nieuwbouwwoningen worden alsmaar duurder omwille van de steeds strengere normen die de overheid oplegt. Dat heeft directe gevolgen op de bestaande woningen. Die strikte energienormen hebben een steeds grotere impact op oude woningen. De kosten lopen hoog op om te renoveren. Bijgevolg zullen de verkoopprijzen van deze woningen naar verwachting dan ook meer dalen. Ook de verhuurders worden geconfronteerd met deze steeds strengere (energie)voorschriften waaraan de woningen moeten voldoen. De trend van 2019 dat oude huurwoningen verkocht worden, zal zich dan ook voortzetten.

Een goed vastgoedjaar

Goed gelegen, instapklare, energiezuinige en trendy woningen daarentegen zijn populair bij de koper, die bereid is om voor deze woning een goede prijs te betalen. Algemeen bekeken zullen de prijzen van die woningen zeker standhouden. 2020 zal het recordaantal transacties waarschijnlijk niet halen, al zijn er genoeg redenen en kopers op de markt om een goed vastgoedjaar te realiseren.

Vorig artikelViraal gaan
Volgend artikelJe woonst op haar schoonst

MEER

17 oktober: Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

20,3 procent. Dat is het percentage dat je binnen de Belgische bevolking terugvindt als het gaat om een risico op armoede of sociale uitsluiting. De Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede wilt hier iets aan doen.

Crowdfunding: vanuit het standpunt van investeerder én bedrijf

crowdlending In 2016 werd in België 30 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven via crowdfunding. Deze formule is dus sterk in opkomst. Expert Ellen Lemaire geeft je de nodige informatie om met deze financieringswijze aan de slag te gaan.

Beter de vruchten plukken van diversiteit

Diversiteit De wereld is een dorp geworden en het dorp is een wereld. Op de werkvloer van organisaties, bedrijven en instellingen lopen dus almaar meer mensen rond met sterk verschillende achtergronden. AFS − die van de uitwisselingsprogramma’s, inderdaad − heeft een pakket trainingen uitgewerkt die kan helpen om daarmee om te gaan.

Eerste hulp bij kerststress

De winkelstraten zijn overvol, supermarkten weten van gekheid niet meer wat voor aanbiedingen ze moeten presenteren en ondertussen neemt de druk op jou toe om het alle gasten op je kerstfeest naar de zin te maken. De laatste dagen voor kerst kunnen hectisch zijn. Hoe houd je toch het hoofd zo koel dat een witte kerst mogelijk blijft?

3 vragen aan UPTR

UPTR“Het tekort aan chauffeurs is de grootste uitdaging voor de komende 15 à 20 jaar. Meer dan 40 procent van de chauffeurs zijn bovendien ouder dan 50 jaar. We trekken te weinig jongeren aan om in de sector een goed evenwicht te kunnen bereiken. Dit terwijl het beroep van transportchauffeur boeiend is, een challenge biedt, en een goed loon opbrengt... Het is echt een exponentieel probleem.”

Doe het met fair

MVOHet is je misschien al opgevallen: onze aarde heeft steeds meer haar kuren. Winters worden warmer, zomers schroeiend heet. Oceanen hebben een uitgebreider plastieken rijk dan zeedierenrijk, en tijdens een wandeling door de natuur kwam je ongetwijfeld de nieuwe soort afvalboom en zijn struikvarianten reeds tegen. Milieubehoud staat prominenter dan ooit op de agenda en dat zal ook de gemiddelde consument geweten hebben.