flirten
Lifestyle

Flirten in het digitale tijdperk: Minder swipen, meer durven

02.05.2023
door Joost Schellekens

‘Iemand het hof maken’, wat is dat? Onze ouders en grootouders deden nog aan ‘live’ hofmakerij, maar hoe zit het met de 18- tot 35-jarigen? Durven zij nog op iemand af te stappen of spelen zij liever op veilig met behulp van datingapps? Singlescoach Perla Van Belle en onderzoeker aan de AP Hogeschool Lara Hallam geven uitleg en tips: ‘Stop met chatten! Als dat te lang duurt, ontstaan onrealistische verwachtingen.’

Zit er stilaan sleet op het succes van datingapps? Uit een Nederlandse studie blijkt immers dat het succes van datingapps als Tinder niet leidt tot meer relaties. Moeten we misschien wat vaker overschakelen op live flirten, door op straat of in een bar iemand aan te spreken? Lekker old-school zoals onze ouders het vroeger deden. Of eens zonder nadenken op date gaan met de broer van de kapper van een kennis. Zo moet je geen weken over en weer appen en merk je snel of er een klik is. Klinkt goed, maar we zijn het intussen zo gewoon om elkaar via Instagram of een datingsite aan te spreken met een weldoordachte catchy openingszin dat we het live flirten misschien wat verleerd zijn. Wordt het nog wel geapprecieerd als je iemand op straat tegenhoudt om een babbeltje te maken? En spreken singles nog wel spontaan af?

Real life contact is o zo belangrijk”, vertelt singlescoach Perla Van Belle. “Ik organiseerde voor corona allerlei evenementen voor singles en vond het zo leuk om te observeren hoe de eerste contacten gelegd worden. Nu komen zulke evenementen opnieuw vaker terug. Het begint altijd met twee kampen, een mannen- en een vrouwenkant. En zelfs op zo’n evenement, waar je weet dat iedereen single is en graag een babbeltje wil maken, bestaat er een barrière. Ze gooien wel eens een blik naar het andere kamp, maar – letterlijk – de stap zetten naar iemand die interessant is blijkt toch moeilijk. Zeker om dat op straat of in een bar te doen is voor velen niet gemakkelijk.”

Maak het jezelf niet te moeilijk

Flirten is geen exacte wetenschap en elke persoon is anders. Toch bestaat er volgens Van Belle een universeel startpunt: “Oogcontact! Als je single bent, ga je automatisch rondkijken en dan is oogcontact gedurende enkele seconden een perfecte start. Dat is het minst indringende. Wanneer die ene persoon dan terugkijkt, ben je vertrokken. In een bar bijvoorbeeld kun je eens langswandelen, wat dichter gaan staan en wanneer de andere iets gaat bestellen hetzelfde doen. Terwijl je samen aan de toog staat, kun je heel laagdrempelig over iets voor de hand liggend praten. Over de locatie, de muziek, het drankje…

Vertrek vooral niet vanuit de gedachte dat je die avond met iemand naar huis moet. Zoek niet naar een date, maar naar een leuk gesprek en zie wat er uit de bus komt. Blijf ook niet te lang hangen bij een persoon met wie het niet klikt. Als je na enkele minuten merkt dat hij of zij niet the one is, rond het gesprek dan af en geniet verder van je avond.”

Van Belle gelooft dat je kunt scoren als je op een ongedwongen manier met iemand babbelt. “En dan bedoel ik niet tussen de lakens. Je scoort als je met iemand kunt praten, samen iets kunt drinken en nummers kunt uitwisselen.”

Op straat verhogen we voor onszelf de barrière. Iedereen heeft een koptelefoon op en is druk bezig met zichzelf. “We kijken te weinig om ons heen”, zegt Van Belle. “Zelfs niet in de fitness, wat een perfecte ontmoetingsplaats is. Zet die koptelefoon toch af en als het past, spreek iemand aan. Je moet niet zoeken naar een gespreksonderwerp als je dezelfde hobby hebt.”

Online liggen de verwachtingen anders dan offline.

– Lara Hallam, AP Hogeschool

Vissen in de Tinderzee

Live hofmakerij of flirten blijkt weggelegd te zijn voor de durvers. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen voor de iets terughoudendere mensen: sociale media en datingapps. “Zo’n app is een grensverlagend hulpmiddel om dat eerste contact te leggen, maar stop op tijd met chatten! Vertel een beetje over jezelf, ontdek of er een klik is en ontmoet elkaar. Elkaar helemaal leren kennen via een datingapp is bullshit”, zegt Van Belle lachend. Datingonderzoekster Lara Hallam is het hier volledig mee eens. “Online valt lichaamstaal weg, wat het grootste deel van communicatie is. Daarbovenop krijg je een vertekend beeld van de andere persoon, waardoor het alleen kan tegenvallen wanneer je eindelijk eens afspreekt.”

Hoewel live hofmakerij weer in opmars is, blijven datingapps heel populair. “Ze blijven een leuke manier om veel mensen ‘tegen te komen’. Ik heb zelf mijn vriend gevonden op een datingapp”, vertelt Lara. “Zonder dat hulpmiddel was ik hem nooit tegengekomen, want hij woonde vrij ver weg. Een app verbreedt simpelweg de opties.” Je moet uiteraard wat moeite in je profiel stoppen. Sommige foto’s en uitspraken trekken aan en andere vermijd je beter. “Toon wie je echt bent. Ben je niet avontuurlijk aangelegd en zit je tijdens het weekend graag in de zetel Netflix te kijken, zet dat dan op je profiel. Er zijn genoeg vissen in de Tinderzee en genoeg mensen die hetzelfde zoeken als jij.”

Bam! Je hebt een match. Wat nu? Je wil natuurlijk een goede indruk nalaten bij die persoon. Op straat moet je niet al te creatief zijn en volstaat een simpele ‘hey’. Online ligt de lat iets hoger. “Het is een grappig verschil dat online de verwachtingen anders liggen dan offline”, vertelt Hallam. Een simpele aanspreking wordt als saai ervaren. Gebruikers van datingapps verwachten creatieve reacties op hun foto’s of bio. Reisfoto’s en huisdieren blijken een goed startpunt voor een gesprek.”

Als de toon eenmaal gezet is, moet je het gesprek gaande houden. Ook daarvoor heeft Lara Hallam enkele do’s and don’ts. “Toon interesse in je gesprekspartner. Het mag geen interview worden, maar vraag naar hun dag, job en zotste verhalen. Toon ook initiatief en vertel over jouw leven. Geef jezelf een beetje bloot en tease naar een afspraakje. Daar kun je elkaar echt leren kennen. Vermijd dat het gesprek een klaagmuur wordt door te vertellen over je ergernissen, andere dates en je exen. Vreemd dat ik dit moet vermelden, maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen deze fout maken”, zegt Lara Hallam lachend.

Vorig artikel
Volgend artikel