eten
Lifestyle

Een smakelijk seizoen, 
rijkelijk gevuld met eten

24.10.2019
door Fokus Online

Eten we anders in de winter? Absoluut. Het gezellige cocoonen is sterk aanwezig tijdens deze periode, waarbij we ons lichaam warm proberen houden en meer tijd steken in het bereiden van een goede maaltijd. Voor onze gezondheid is het dan ook nodig dat we ons aanpassen aan dit seizoen. 

De winter is een heerlijke periode om bezig te zijn met voeding dankzij de ongelofelijke rijkdom aan producten. Denk maar aan de enorme variatie wintergroenten: alle soorten kolen, witloof, spruitjes, aardappelen, bonen, linzen… Stuk voor stuk fantastische producten. Ook op vlak van vleessoorten ben ik geneigd om het seizoen te volgen. Er wordt al sneller naar wild gekeken, maar ook naar varkensvlees of gehakt.

Daar blijft het natuurlijk niet bij, want deze periode is des te meer het ideale moment om creatiever aan de slag te gaan in de keuken. Houd je bijvoorbeeld ook eens bezig met de vele vissoorten, of het smakelijk fruitpallet – ideaal om taarten en andere soorten patisserie te maken. De winter is met andere woorden een rijkelijk gevulde periode die ruimte maakt om net dat ietsje meer aandacht te geven aan koken. En dat is écht belangrijk, in welk seizoen dan ook.

Naar je gezondheid en naar de toekomst toe. Je mag het belang van voedsel en een goede (voor)bereiding niet verwaarlozen. Het is een van je grootste prioriteiten, en heeft uiteindelijk niets met tijd of geld te maken. Wel met gevarieerd eten, zonder overdrijven. Dat is de enige boodschap die ik verplicht ben mee te geven, hoe vaak je hem ook al hebt gehoord.

“Voedsel en een goede (voor)bereiding is een van je grootste prioriteiten. Verwaarloos het niet.”

Gelukkig dragen we als Belg ons bourgondisch kantje mee. We blijven graag eten, al lijkt er wel wat veranderd te zijn. We springen veel bewuster om met onze gezondheid en eten doorgaans lichter. Dat is positief, want uiteindelijk komt iedere druppel bloed voort uit hetgeen we zelf klaarmaken en gegeten hebben. Het is belangrijk dat we onze voeding soigneren, dat we onszelf soigneren, in alle seizoenen. Zelf geniet ik van heel veel dingen. Witloof met hesp in de oven of à la flamande: fantastisch lekker. Ook van alle soorten stoverij ben ik een grote voorstander.

Het is opvallend, als je aan andere chef-koks vraagt wat hen het meest kan bekoren, vind je doorgaans dezelfde ‘basics’ terug. Met goede producten vol smaak creëer je nu eenmaal favorieten. Al zijn de evoluties die zich de laatste jaren hebben voorgedaan in de gastronomie, wel noodzakelijk geweest. Het zou maar spijtig zijn, moest er niets van verandering terug te vinden zijn. Het is goed dat er vaker vegetarisch wordt gegeten, dat niet enkel de vrouw nog achter het fornuis staat of dat de kinderen steeds vaker betrokken worden bij het koken. Dat zijn toffe evoluties.

Maak dus tijd om te koken en zorg ervoor dat er minder voedsel verloren gaat. Probeer alles te verwerken in een gerecht. De winter leent zich er perfect toe. En mijn grootste tip voor de feestdagen: maak gerechten klaar te maken die je al kunt maken en die iedereen lekker vindt. Begin niet te experimenteren, en al zeker niet op de dag zelf. Dan hoeft er alvast geen stress mee op de menu staan.

Vorig artikel
Volgend artikel