reizen
Cultuur

De reistrend van 2020?

11.02.2020
door Jelle D'hont

Het was een van de grootste thema’s van het Vakantiesalon 2020: duurzaam reizen. Steeds vaker zijn we ons bewust van de impact op het milieu wanneer we een tripje naar het buitenland nemen. Sommige reizigers krijgen, bijvoorbeeld, zelfs te kampen met ‘vliegschaamte’, wanneer ze een vlucht voor korte afstand nemen. Maar wat kun je juist doen om je reis te verduurzamen? Dat kwam je te weten in Brussels Expo.

Dat vliegen schadelijk is voor het milieu, weten we inmiddels allemaal. Maar er zijn ondertussen tal van manieren om CO2-uitstoot te reduceren of compenseren.

Uitstoot compenseren

Een van de organisaties die daar een oplossing voor biedt, is Greentripper. Via hun website kun je de uitstoot van je vlucht berekenen, en compenseren door een van hun projecten in Uganda of Ghana te steunen. De prijs daarvoor hangt af van de hoeveelheid uitstoot. Zo kost een retourtje Brussel-New York ongeveer 30 euro. Steeds meer reisbureaus sluiten zich ondertussen aan bij Greentrippers om eveneens CO2-neutrale reizen te kunnen aanbieden.

Ecozone

De stand van Greentrippers was onderdeel van de ‘ecozone’ op het Vakantiesalon, een speciale zone met allerlei standen, gewijd aan het verduurzamen van reizen. En niet alleen voor verre reizen naar het buitenland. Zo vond je ook een stand terug van Eneco Clean Beach Cup, een initiatief dat de handen uit de mouwen steekt om op 22 maart de Belgische stranden schoon te maken.

Filteren

Ook de grote reisorganisaties proberen meer aan het milieu te denken. “Waar mogelijk proberen wij het vliegtuig te vervangen door een trein of bus. Bijvoorbeeld tussen Moskou en Sint-Petersburg op onze rondreizen door Rusland”, zegt Glenda Gille, productmanager bij TUI. Maar niet alleen de uitstoot van vliegtuigen is schadelijk. Ook kleine dingen als plastic flesjes die op reis worden gebruikt, zijn schadelijk voor onze planeet. “Op onze rondreizen kregen toeristen voorheen twee plastic flesjes water per dag. Wij hebben die nu vervangen door herbruikbare flessen met een filter erin.” Die flesjes hebben drie verschillende filters die in staat zijn om ondrinkbaar water toch drinkbaar te maken. De flesjes filteren virussen, bacteriën, chemische stoffen… en zijn dus erg handig voor landen waar kraanwater niet veilig is.

Laat niets anders achter dan je voetstappen en neem enkel foto’s en herinneringen mee terug.

Ervaar lokaal

Maar duurzaam reizen, of ecotoerisme, is meer dan enkel denken aan het milieu. Ook respect voor lokale culturen wordt een steeds belangrijker thema. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een goede reisorganisatie die bijdraagt aan de lokale economie.  Emotion Planet is een voorbeeld; zij organiseren humanitaire reizen waarbij ontmoetingen met andere bevolkingsgroepen centraal staan, en toeristen kunnen ervaren hoe het is om in een bepaald gebied met een andere cultuur te leven. Elke reis die via Emotion Planet geboekt wordt, draagt bij aan de ontwikkeling van de bestemming.

Eet lokaal

Maar wat kun je nu nog meer doen om je reis te verduurzamen? Stap bijvoorbeeld niet zomaar de eerste beste McDonald’s in, maar probeer zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel te eten. Dat is goed voor het milieu én de lokale economie. Maak verder gebruik van lokale voorzieningen en vermijd de grote all-inclusive hotels. Koop souvenirs, maar let erop dat deze lokaal gemaakt zijn, en dus niet een ‘made in China’-labeltje hebben, en dat het niet van pakweg illegaal ivoor of koraal gemaakt is. Laat voor de rest niets anders achter dan je voetstappen en neem enkel foto’s en herinneringen mee terug.

Wie is duurzaam?

Dat duurzaam reizen populair is, blijkt uit recent onderzoek van reisorganisatie Eliza was Here. Daaruit blijkt dat duurzaamheid bij meer dan een kwart van de Belgen een belangrijke rol speelt op vakantie. Bijna de helft, 41 procent, is bereid om een kleine bijdrage te leveren voor het milieu bij het boeken van de reis. Voornamelijk millennials (25-34 jaar) zijn hier het vaakst toe bereid, met 46 procent. Ouderen zijn daar dan weer minder vaak toe bereid. Van de 65-plussers gaf slechts 33 procent een compensatie te willen doen voor hun reis.

Vorig artikel
Volgend artikel