tuin
Gezondheid

De tuin, oase van inspanning

27.03.2021
door Fokus Online

De lente is in het land. De natuur is in bloei en nodigt je uit. Toch kun je niet altijd even zorgeloos naar buiten omdat er nog steeds een heleboel coronamaatregelen van kracht zijn. Gelukkig biedt je eigen tuin soelaas, en dat op verschillende manieren.

Stukje buitenwereld

Dat buitenlucht gezond is, staat als een paal boven water. Zonlicht biedt je lichaam een hoop vitamine D en frisse buitenlucht verricht wonderen voor je longen. Zeker wanneer de lente aanvat en de natuur terug tot leven komt, voelen we het allemaal kriebelen en willen we zo vaak mogelijk de natuur in. Wanneer die optie er echter niet is, kun je gelukkig terugvallen op het stukje buitenwereld rondom je huis. Want ook je tuin of terras moet niet onderdoen voor de open natuur.

Noodzakelijke ingrediënten

Natuurlijk is er wel (letterlijk) een groot verschil tussen een openbaar natuurdomein en de enkele vierkante meters rond je eigen woning. Toch vind je ook daar de noodzakelijke ingrediënten zonlicht en buitenlucht in overvloed terug. Het komt er dus op neer je beperkte ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat buitenlucht van vitaal belang is, weet ook psychotherapeute Sharon Van Asbroeck. Zij houdt het merendeel van haar sessies al wandelend, net omwille van alle voordelen die beweging biedt. “Tijdens een zittende therapie spreek je in feite maar een van je twee hersenhelften aan, terwijl je ze al wandelend allebei activeert. Zo wakker je je intuïtie en creativiteit aan, denk je ruimer en zal je sneller tot inzichten en oplossingen komen. Bovendien verlaagt wandelen in de natuur ook je stressgehalte.”

Activiteiten in je tuin

Natuurlijk is niet elke tuin of ieder terras de ideale plek om er rond te wandelen, en niet iedereen heeft nood aan professionele therapie. Daarom geeft Sharon ook enkele activiteiten mee die je op eigen houtje in de tuin kunt doen. “Iets wat helpt tegen stress en burn-out is letterlijk aarden: met je handen in de grond wroeten om bloemen te planten of een moestuin te onderhouden. Door met je handen bezig te zijn stop je die eindeloze gedachtestroom, terwijl je iets creëert.”

De coronacrisis bleek voor velen een wake-upcall om in eigen gezondheid te investeren.

— Hans van Alphen, Beweeg Meer

Meditatie

Helemaal niet erg als je geen groene vingers hebt, want er zijn nog andere manieren om je hoofd leeg te maken. “Meditatie helpt als aandachtstraining”, legt Sharon uit. “Je focust op één specifiek iets, zoals je ademhaling of een bepaalde bloem in je tuin. Door dat te doen leer je je gedachten beheersen.” Online vind je tal van begeleidende meditaties terug, zoals de app Meditation Moments of de podcast Mahalia. “Ik zou adviseren om, als je thuis moet werken, twee tot drie keer per dag een pauze te nemen om enkele minuten in je tuin te mediteren.”

Fitnessparadijs

Als je liever actief aan de slag gaat maar niet meteen warmloopt voor het kweken van eigen groenten, kun je je tuin ook altijd omtoveren tot een waar fitnessparadijs. Voormalig olympiër Hans van Alphen is naast kinesitherapeut ook personal coach en promoot al jarenlang het belang van beweging. “Alles draait om mensen in beweging krijgen en ze de voordelen ervan te laten voelen.”

Hoe verbeter ik mijn gezondheid?

De coronacrisis stak onverwacht een helpend handje toe. Zeker tijdens de eerste lockdown werd er enorm gehamerd op het belang van bewegen en dat merkte Hans in zijn praktijk Beweeg Meer. “De vraag was heel algemeen: hoe verbeter ik mijn gezondheid? De coronacrisis bleek met andere woorden voor velen een wake-upcall om in eigen gezondheid te investeren. Er zijn veel mensen die nu de tijd hebben gevonden om te wandelen en te sporten en zo een stap vooruit hebben gezet op vlak van hun fitheid.”

Wil je zelf aan je gezondheid werken maar mag je door een quarantaine je huis niet verlaten? Ook dan kun je
in je tuin terecht. Hans somt enkele uitdagende oefeningen op. “Vanuit stand gooi je een bal omhoog. Terwijl die door de lucht vliegt, pomp je één keer en spring je terug recht om de bal op te vangen. Ook kun je proberen de lengte van je tuin
af te leggen in zo weinig mogelijk tweebenige sprongen. Probeer ten slotte ook eens een kilometer in je tuin te lopen. Dat wordt een hele uitdaging als je maar enkele vierkante meters ter beschikking hebt.”

Artikel door Baldwin Verhoeven

Vorig artikel
Volgend artikel