woonruimte
Bouwen & Wonen

De tijden van de grote villa’s zijn voorbij

06.01.2016
door Karen Schabregs

Wonen in de stad wint aan populariteit. De stad leeft en biedt praktisch heel wat voordelen. Alleen is ruimte er wel schaars. Kleiner wonen hoeft echter geen nadeel te zijn als je het slim aanpakt en elke plek in je woonruimte efficiënt en optimaal benut.   

Met leuke winkels, tal van horecazaken en culturele ontspanningsmogelijkheden is de stad één groot sociaal ontmoetingsplatform. Jongeren, ouderen en gezinnen wonen er graag. De aantrekkingskracht van een woonplek in de stad vertaalt zich ook in betaalbaarheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid. Maar wie in de stad woont, moet het doorgaans wel met minder woonoppervlakte stellen. En dat is vaak een hele uitdaging. Een woning praktisch en ruimtelijk inrichten is op zich al niet eenvoudig, maar in een kleine woonruimte wil je zeker elk plekje zo efficiënt en optimaal mogelijk benutten.

Denken dan doen

Voor je daaraan begint, is ook hier voorbereiding uiterst belangrijk. “Eerst denken, dan doen”, is het advies van life en businesscoach Sara Van Wesenbeeck, auteur van Het Slimme Organizing Boek. “Neem de tijd om alles op een rijtje te zetten en te plannen. Welke functies wil je aan een ruimte geven, welke spullen heb je daarvoor nodig? Afhankelijk van de bestemming kies je de meubels en spullen die in een kamer horen, maar beperk het aantal meubels.” Prop je een woonruimte te vol, dan zal ze kleiner ogen. En te veel dingen zonder vaste plaats, zorgen voor stress en onrust.

Geef alle spullen een logische en vaste plaats en leg ze na gebruik meteen terug

– Sara Van Wesenbeeck

Schep orde

Om ruimte en structuur in je woning te creëren, moet je daarnaast ook spullen durven wegdoen. Orde scheppen betekent keuzes maken, daar kun je niet omheen: spullen houden of wegdoen. Als je die beslissing hebt genomen, kun je beginnen organiseren. Een opgeruimde woonruimte is een opgeruimde jij! “Geef alle spullen een logische en vaste plaats en leg ze na gebruik meteen terug”, is één van de gouden tips van Van Wesenbeeck.

Multifunctionele meubels

Volgens Vittorio Simoni, interieurontwerper, architect en professor aan de Universiteit van Hasselt is een doordachte indeling in functie van circulatie het eerste aandachtspunt. Een soort gang in de woonruimte zelf vergroot de beleving van die ruimte. Daarnaast dragen ook multifunctionele meubels bij tot een comfortabel interieur. “Je klapt ze simpelweg open om extra functionaliteit toe te voegen aan een ruimte. Heb je terug wat meer ruimte nodig? Geen probleem: gewoon dichtklappen.” Functioneel en trendy vindt hij zitmeubels die uit verschillende elementen bestaan. “Je kunt hetzelfde meubel eenvoudig transformeren tot een zitelement, bank of ligbed. Op die manier kun je elke vierkante meter optimaal benutten. Tafels die verstelbaar zijn in hoogte en grootte betekenen ook ruimtewinst. Als je bezoek hebt, schuif je de tafel gewoon uit.”

Hoe lichter de kleuren, hoe groter de ruimte

– Vittorio Simoni

Sfeermakers

Naast meubilair spelen kleur en verlichting ook een belangrijke rol in het ruimtelijke gevoel. Kleur is één van de grootste sfeermakers in een interieur. Het kan een kamer visueel vergroten. “Hoe lichter de kleuren, hoe groter de ruimte”, zegt Simoni. “Plafond en muren in dezelfde kleur schilderen, maakt dat hoeken vervagen en de ruimte visueel vergroot.” Besteed daarom ook aandacht aan de positionering van de verlichting. Verlichting die doorkijk onmogelijk maakt, vermijd je liever. “Een slecht interieur met een goede verlichting is beter dan een leuk interieur met een slechte verlichting”, aldus de interieurarchitect.

Kleiner wonen

Op een kleinere oppervlakte wonen betekent dus niet dat je moet inboeten aan esthetiek of comfort. Tenminste, als je het slim aanpakt. Maar zullen meer mensen ook kleiner gaan wonen in de toekomst? Dat is zeker het geval volgens professor Simoni: “Ik denk dat de tijd van de grote villa’s voorbij is. Veel mensen verkopen hun huis. Kleiner en compacter wonen betekent kwaliteitsvol, energiezuinig en betaalbaar wonen.”

Vorig artikel
Volgend artikel