Home Lifestyle Cultuur De strafste Belgen van 2018 (deel 1). Sterkste films

De strafste Belgen van 2018 (deel 1).
Sterkste films

Het jaar komt stilaan op z’n einde, we doen de laatste inkopen voor de eindeloze resem diners, hollen nog om enkele kerstcadeaus en strijken voor de verandering onze outfit eens! Klaar om het jaar in schoonheid te eindigen. 2018 was een straf jaar, ook voor onze creatieve Belgen.

Maar wat sprong er dit jaar uit op het vlak van Belgische film, muziek, gebeurtenissen…? We zetten het schoonste en strafste op een rij. Te beginnen met 3 sterke films van Vlaamse regisseurs die dit jaar het filmlandschap veranderden.

1. Girl

Dit jaar kwam ‘Girl’ uit, de eerste langspeler van regisseur Lukas Dhont. De film vertelt het verhaal van 15-jarige Lara (Victor Polster), die het wil maken als balletdanseres. Ze trotseert de harde balletwereld, en tegelijk haar eigen lichaam dat door transitie gaat. De film kreeg internationaal lovende reacties, en viel al in de prijzen op Cannes. Ook een nominatie voor de Golden Globe voor Best Foreign Language Film kon eraf en Netflix toonde interesse om de film te verspreiden, mits de nodige censuur. De fim creëerde dus zeker de nodige buzz voor de regisseur en zijn verhaal.

Ondanks de lovende commentaren, kwam er echter ook kritiek van de Amerikaanse transgendergemeenschap die de film een ‘gevaar voor de gemeenschap’ noemt. Zo claimt het Amerikaanse holebimagazine Out bijvoorbeeld dat ‘Girl’ teveel de negatieve kanten van de transitie benadrukt. Nora Monsecour, de balletdanseres waarop de film gebaseerd is, stond de regisseur nochtans bij bij de opnames en looft het oog voor detail van Dhont.

Laatste update: Helaas ligt de droom om die felbegeerde Oscar binnen te halen lichtjes aan diggelen. ‘Girl’ staat niet langer op de shortlist van de 9 films die kans maken om de beste buitenlandse prent te winnen tijdens de Oscars.

Ongeacht de goede – slechte – kritieken en het niet behalen van die shortlist, is de film nog steeds de moeite waard om te bekijken na een drukke middag ‘kersten’.

2. Patser

Adil El Arbi en Bilall Fallah beten in januari de spits af met hun derde feature film, ‘Patser’. De film kreeg hopen bezoekers vanaf dag 1, en trok ook veel bezoekers in Nederland, want ook daar worden de regisseurs steeds populairder. Het duo haalde alles uit de kast met deze blitse productie. Zo tonen ze 4 Marokkaans-Antwerpse drarries (waaronder Matteo Simoni) die echte ‘patsers’ willen worden, en in de cokescene terechtkomen.

Met Antwerpen als decor, dé cokehoofdstad van Europa, was de scene dus snel gezet. De film dealde (ha!) over de drugsoorlog in Antwerpen, en toonde een andere, blitse kant van het regisseursduo. Volgens El Arbi en Fallah moest het de Vlaamse film worden met ‘het meeste aantal fucks’ ooit, en dat is productiegewijs gelukt. Geruchten luiden dat er een opvolger komt, maar dat zal nog even op zich laten wachten.

Wat het duo verder nog van plan is? Naast de werkzaamheden voor hun castingbureau Hakuna Academy werken ze volgens Cinevox aan 2 nieuwe, Belgische projecten – Chicago en Calypso – én aan de Hollywoodfilms Bad Boys for Life en Beverly Hills Cop. Antwaarpe goes international dus!

3. ‘Beautiful Boy’

Op de Hollywood Film Awards won Felix van Groeningen afgelopen maand de prijs voor beste doorbrekende regisseur. De Gentse regisseur klimt steeds hoger na The Broken Circle Breakdown, en vertelt nu met Beautiful Boy het waargebeurde verhaal van een drugsverslaafde zoon (golden boy Timothée Chalamet) en zijn vader (Steve Carell).

Van Groeningen kon voor de film dus rekenen op straf acteertalent, maar nam ook zijn vaste crew mee voor zijn eerste Hollywoodfilm. Cameraman Ruben Impens en monteur Nico Leunen hielpen bij het maken van de film. Felix wilde het driemanschap expliciet in de verf zetten.

Qua onderwerp ligt de film in lijn met de andere films van Van Groeningen – zoals The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid Der Dingen, Steve + Sky… “In al mijn films onderzoek ik eigenlijk hetzelfde: hoe families werken, en hoe mensen zich verliezen in drank en drugs”, aldus Van Groeningen. Of dit de internationale doorbraak betekent van de regisseur zal in 2019 duidelijk worden…

MEER

Een allergie in je voedingscircuit? Zo ga...

evenwichtige voedingHeb je een voedingsallergie? Je bent niet alleen. Het aantal voedingsallergieën blijft toenemen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO vormen voedingsallergieën zelfs het vierde grootste gezondheidsprobleem. Wat houdt een voedselallergie juist in? Wat zijn de meest voorkomende allergieën? En hoe gaat je er het best mee om? Wij zochten het uit.

Intelligent recycleren wordt de toekomst

Alles wordt verpakt, maar de wereld moet properder. Veel properder. Maar de hamvraag blijft: hoe verbinden we die twee items met elkaar zodat zowel de industrie, de consument en moeder aarde tevreden zijn? Niet makkelijk, maar met moderne techniek en een gerichte aanpak moeten we op termijn perfecte alternatieven kunnen vinden.

Minimalisme voor mini-me


babyspullen Voor die wolk-van-een-baby er is, moet er veel geregeld én gekocht worden. Maar welke babyspullen zijn nu écht onmisbaar? Welke trends volg je en wat mijd je beter?

Een huis vol verhalen

HyggeHygge. Het woord is ons nieuw, maar het gevoel zelf – een gezellige geborgenheid – is iets wat we allang kennen en waar we allemaal wel naar verlangen. Zeker in eigen huis, waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen, zoeken we dat gevoel op. Interieur is dus hot tegenwoordig, en we liken met z’n allen prikbordjes vol inspiratie op Instagram en Pinterest. Maar wat maakt een huis precies tot een thuis?

Innovatie zit in onze genen

Peter DemuynckDe concurrentie op het vlak van technologie is bikkelhard. Internationale reuzen lijken het landschap uit te maken. Al zijn onze Belgische bedrijven zeker niet te onderschatten.

De risico’s van international business (én de oplossingen)

risico Internationaal ondernemen gaat per definitie gepaard met risico’s: andere wetgeving, onzekerheid over betalingen, andere culturen en gewoontes... Toch loont het wel de moeite, zoals blijkt uit de globalisering en het toenemende internationale handelsverkeer.