festivals
Lifestyle

De festivalzomer kleurt groen

26.02.2019
door Laura Borremans

“Festivals zijn ware vuilnisbelten” of “Jongeren laten massaal tenten achter”. Het zijn slechts enkele van de krantenkoppen die ons op het einde van de zomer bereiken. Maar gaat het echt zo slecht met het milieubeleid van de Belgische festivals? 

Festivals, ze zijn er in alle soorten, maten en genres. Van gezellige buurtfeesten tot events van wereldformaat, België heeft heel wat te bieden. Steeds meer van die festivals gaan op zoek naar manieren om hun steentje bij te dragen aan het milieu. Sommigen doen dat achter de schermen, anderen kiezen ervoor om hun groen engagement op de voorgrond te plaatsen. 

Voorlopers op het vlak van ecologisch organiseren zijn festivals als Paradise City en Ieperfest. Met kartonnen tenten, afbreekbare verpakkingen en een eigen groentetuin gaan zij resoluut voor een minimale impact op het milieu.

Bewust de baan op

Ecologisch denken begint op de route naar het terrein. Een festival kan nog zo ecologisch verantwoord zijn, er met een vervuilende wagen naartoe rijden is dat niet. Daarom moedigen organisatoren het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets zoveel mogelijk aan. Fietsenstallingen vlakbij het festivalterrein zijn een must. Grote events spannen zich in door samen te werken met De Lijn en de NMBS voor een gratis of goedkopere rit richting festival.

Waar groen organiseren enkele jaren geleden nog in het verdomhoekje werd geduwd, zetten festivals ecologie vandaag bovenaan op de agenda

Groen eten = goed eten

Naar een festival ga je voor de muziek. Of niet? Er wordt steeds meer ingezet op totaalbeleving, en daar maakt eten een groot deel van uit. Helaas zijn de klassieke hamburgers en curryworsten verre van goed voor het milieu. Wie zijn ecologische voetafdruk wil beperken, kiest voor groenere alternatieven of lokale leveranciers. Op het Brusselse Paradise City vind je daarom uitsluitend vegetarische maaltijden. Hardcore festival Ieperfest gaat nog een stapje verder: zij kiezen voor 100 procent vegan eetkramen en bereiden gerechten met groenten uit hun eigen Ieperfest Garden. Een tikje hippie? Misschien. Maar de positieve impact op het milieu is ontegensprekelijk.

Al dat lekkers peuzel je trouwens niet op met plastic bestek. Wie een beetje groen denkt kiest voor biologisch afbreekbaar of recycleerbaar materiaal voor borden en bakjes. En je geliefde pintje? Dat wordt in een herbruikbare beker geschonken. Grotere festivals als Graspop Metal Meeting of Rock Werchter kiezen dan weer voor het systeem waarbij je ingezamelde bekers kan inruilen voor drankbonnen of andere prijzen. Het Hasseltse Pukkelpop recycleert zijn PET-afval tot drinkbekers voor de volgende editie.

We kunnen er niet om heen: eco is hip

Verantwoord kamperen, een uitdaging

Elke zomer blijven er heel wat kampeerspullen achter op festivals. Ook daar hebben verschillende festivals een actieplan voor. Zo geven Graspop en Alcatraz liefhebbers van het zwaardere gitaarwerk de optie om een tent te huren. Paradise City verbiedt dan weer gewone tenten, maar schenkt wie blijft overnachten een gratis kartonnen tent, de Kartent. Deze tent bestaat uit recycleerbaar, waterdicht karton en biedt genoeg plaats voor twee personen. Ecologisch én knus.

Dixi’s versus wildplassen

Naast kunstmatig afval is er ook menselijk afval. Tijdelijke toiletten en wildplassen hebben een grote impact op het milieu: urine zorgt voor een versnelde erosie van bomen en verzuurt de grond. Daarom hebben heel wat festivals de klassieke Dixi’s ingeruild voor vacuümtoiletten. Deze voorkomen overmatig verbruik van water en chemicaliën. Meer nog, de urine wordt opgevangen en ter plaatse gezuiverd tot drinkwater. In Ieper doen ze het nog wat natuurlijker met droge toiletten. Deze maken gebruik van houtschilfers in plaats van water. Het afval wordt later omgevormd tot meststof voor de lokale landbouw. Niets waar je bij stilstaat tijdens een dagje festival.

Ecologie, een logische stap?

We kunnen er niet om heen: eco is hip. Waar men groen organiseren enkele jaren geleden nog in het verdomhoekje duwde, zetten festivals ecologie vandaag bovenaan op de agenda. Niet enkel kleinere festivals kiezen voor een groene identiteit, ook grotere spelers zetten in op duurzaamheid met specifieke green- en ecoteams. Zo kiest Pukkelpop na het invoeren van een Green I-D voor Baraque Future. Een milieubewust minifestival waar bezoekers worden uitgedaagd om mee te denken over de toekomst. Een slimme manier om ook de jongere generaties van duurzaam gedachtengoed te voorzien. Er zijn uiteraard nog heel wat uitdagingen voor festivals, maar één ding is duidelijk: de toekomst kleurt groen.

Vorig artikel
Volgend artikel