blogster
Business

De coronalifestyle-stijlswitch

06.05.2021
door Evelien Jansen

We reisden plots niet meer naar de Côte d’Azur of Kuala Lumpur, maar naar Bouillon of Hechtel-Eksel. We ruilden popcorn en warme nacho’s in voor een zak chips van de nachtwinkel bij een avondje Netflix-bingen, en we borgen onze lipstick op en haalden onze jogging boven. Coronapositivisme ten top: past de ene lifestyle je niet meer, dan trek je er gewoon een andere aan. Deze blogsters en influencers keken om zich heen, inspireerden en werden geïnspireerd. 

blogsterAnnelies Vercruysse

Blogster
happylittlemoments.be

REIZEN

“Op reis gaan was altijd gelinkt aan zonnige verre oorden. Door corona hebben we het park in de buurt ontdekt of dat ene leuke steegje in de stad. Die slowdowntrend van het ‘kleine geluk’ vinden is er wel een om te blijven. Het is dan ook magnifiek hoeveel indrukken je kunt opdoen in België: van het Heuvelland tot historische steden, de oude Limburgse mijnsites of de Ardennen met de kronkelende Semois. Ook onze buurlanden waren voordien vaak onbekend en onbemind, zoals het prachtige Noord-Frankrijk, de Nederlandse Waddeneilanden of het Duitse Zwarte Woud. Ik denk dat we in de toekomst bewuster het vliegtuig gaan nemen om te reizen. We zullen niet meer van zomer tot zomer leven en we hebben misschien geleerd om die zalige microreismomentjes – een dag- of weekendtrip in de buurt – in te lassen in onze agenda.”

journalisteBritt Valkenborghs

Freelance journaliste, host
@brittvalkenborghs

FILM

“Het voorbije jaar was allesbehalve makkelijk voor de filmsector. Ik was in elk geval aangenaam verrast door alle innovatieve (online) initiatieven die er zijn geweest. Mensen hebben via de populaire streamingplatformen ook in hun eigen huiskamer genres ontdekt die misschien voordien minder een kans kregen. Kijk bijvoorbeeld naar alle buzz rond het Netflix-drama Malcolm & Marie, of naar het gigantische succes van de true crime-documentaires. Ik geef regisseur Martin Scorsese wel volmondig gelijk als hij zegt dat niet alle content op het kleine scherm past. Sommige films móét je in de bioscoop zien. Voor mij zijn dat de arthouse- en Oscarfilms, voor anderen de grote superhelden- of spektakelfilms. Als eind 2021 de nieuwe James Bond uitkomt, denk ik dat iedereen weer naar de cinema trekt.” 

blogsterAnke Wauters

Blogster, schrijfster, journaliste 

BOEKEN

“Toen in maart van vorig jaar de lockdown werd aangekondigd, ben ik meteen naar de bibliotheek gespurt. Blijkbaar hadden veel mensen hetzelfde idee, want er stond een gigantische file. Dat vond ik wel mooi om te zien. We leken ons precies plots te herinneren wat de waarde is van literatuur en een goede bibliotheek. Veel mensen nemen nu de tijd om eindelijk eens die klassieke kleppers te lezen. Ze durven voor het eerst Tolstoj of Jane Austen aan en zijn verbaasd hoe fantastisch ze het vinden. Ikzelf heb voor de eerste keer Schuld en boete van Dostojevski gelezen. Dat boek heeft me omvergeblazen. Ook magisch realisme kan veel lezers bekoren. Ik denk aan De geheugenpolitie van Yoko Ogawa, prachtig boek. De ideale manier om even niet aan corona te denken.”

blogster

Eline Rey

Blogster duurzame kleding en bewust shoppen
@elinerey, www.elinerey.be 

MODE

“Ik dacht aan het begin van de lockdown dat er minder projecten op de agenda van een blogster  zouden staan, maar de focus is gewoon verschoven. COVID-19 heeft over bedrijven en generaties heen voor een immense digitale shift gezorgd. Zo werden er vorig jaar meer dan 20.000 nieuwe webwinkels opgericht in België. Ik merk het ook aan de groeiende interesse in influencer marketing van jonge of lokale labels. Ik schrijf al jaren over ethisch verantwoorde en milieubewuste merken en zie het (container)begrip ‘duurzaamheid’ steeds vaker in onlinecampagnes opduiken. Dat is positief, op voorwaarde dat het correct en gegrond gebruikt wordt, natuurlijk. Ook de aandacht voor lokaal shoppen steeg. Denk maar aan de ‘Ik koop Belgisch’-campagne of de ontelbare lokale initiatieven om handelaars uit de buurt een hart onder de riem te steken.” 

blogsterLaurence Bemelmans

Foodblogger @ascookedbyginger

FOODIE

“Aan het begin van de crisis heerste er overal paniek. Campagnes werden on hold gezet en ook ‘real life’-events zoals fotoshoots, stylingsessies, workshops, kookdemo’s… gingen plots niet meer door. Toch merkte ik aan het aantal bezoekers op mijn website en Instagram dat veel mensen zin hadden om te koken en online op zoek gingen naar inspiratie. De opkomst van Reels op Instagram bleek een superpopulaire feature te zijn. Het was even zoeken, maar ik vind er stilaan mijn weg in. En eerlijk: I love it. Ik doe niets liever dan creatief bezig zijn met alles wat met eten te maken heeft. Ik hoop dat mensen bewust blijven van die kleine gelukjes in het leven. Dat eerste glaasje wijn op vrijdagavond, samen spaghetti eten met de kindjes, tafelen met de zon op je gezicht… Heerlijk.”

make-up artiestGladys Ferro

Make-up artist, content creator @gladysferro

MAKE-UP

“Wat ik het hardst zag veranderen is dat iedereen na een eerste periode van ‘adapt or drown’ er gewoon weer keihard voor is gegaan. Voor zover de regels het toelaten wordt er weer samengewerkt, gedroomd en (her)opgestart. Ik zag meer solidariteit en collegialiteit. Influencers die hun platform gebruiken om mental health bespreekbaar te maken, dj’s die elkaar de knepen van het streamen leren op Twitch, creatives die door deze verplichte pauze hun passieprojecten eindelijk uitwerken… Ik hoop van harte dat deze trend zich voortzet. Want de wereld is nu eenmaal mooier als er in oplossingen wordt gedacht in plaats van in problemen. Maar de honger en goesting is er, en die gun-factor claimen we ook meer en meer. Dus ik denk echt van zodra ‘we weer mogen’, dat we echt prachtige dingen zullen zien. Zowel online als offline.”

Vorig artikel
Volgend artikel