symfonisch orkest
50+

Een symfonisch concert: meer dan muziek alleen

Wie een concert met klassieke muziek bijwoont, krijgt veel meer te horen dan alleen maar de klanken uit de muziek. Symfonieën zinderen na in een beleving, een ervaring en emotie. De sociale weerklank en het na-effect daarvan op het welzijn zijn veel groter dan die akoestische noot op het eerste gehoor doet vermoeden. Wie aandachtig luistert, hoort in een concertzaal vooral het geluid van bezoekers die samenkomen met eenzelfde doel; luisteren naar prachtige klanken die hen even doen wegdrijven van de dagelijkse realiteit. Die realiteit maakt plaats voor mooie herinneringen in de plek.

Sociaal gebeuren

“Mensen komen in eerste instantie naar een klassiek concert om de muziek te horen, maar het is vanzelfsprekend ook een sociaal gebeuren”, benadrukt Frederik Styns, intendant van Symfonieorkest Vlaanderen. Een concertzaal kan je dus beschouwen als een ontmoetingsplek die dient als katalysator voor de sfeer voor en na een klassiek concert. “Bezoekers komen voor een aantrekkelijke prijs terecht in een community, in een huis van vertrouwen waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. Het concert is het fundament van de beleving. De andere aspecten zoals de sociale beleving in de vorm van de gesprekken rond de voorstelling en het weerzien met andere bezoekers maakt het geheel tot een dynamisch huis met een positief sociaal effect.”

Bezoekers komen voor een aantrekkelijke prijs terecht in een community, in een huis van vertrouwen waar ze volledig zichzelf kunnen zijn.

Verbindend effect van kunst

Dat effect weerspiegelt meteen het krachtige aspect van kunst. Muziek verbindt mensen in een veilige omgeving waarin ze van mening kunnen verschillen, terwijl iedereen zichzelf sociaal kan ontplooien. “Voor veel terugkerende bezoekers zijn we een soort van familie waarbij ze thuiskomen. Net zoals thuis bij familie, is een concertzaal een plaats waar herinneringen ontstaan, ervaringen gedeeld en hoogtepunten beleefd worden. Die deel je met elke bezoeker in de zaal. Tijdens gesprekken met andere bezoekers kan je kritisch zijn en je passie delen met anderen met dezelfde interesse.”

Net zoals in elke vorm van kunst, wekt die muziek emotie op. Die emotie is een intergenerationeel gegeven dat diverse groepen samenbrengt. “Het is heel intens om te zien hoe zowel jong als oud zo emotioneel reageert op het beluisteren van sommige stukken. Een dame van 70 die nog nooit een symfonisch orkest heeft bijgewoond, of een klein jongetje dat helemaal onder de indruk is van die klassieke muziek; bij iedereen rollen er weleens tranen over de wangen. Dat creëert een samenhorigheidsgevoel.”

symfonisch orkest

Collectieve emotionele beleving

Die emoties maken muzikale belevingen extra mooi. “Ze zorgen ervoor dat concerten ankerpunten worden van sterke emotionele belevingen die je associeert met die muziek. Of het nu gaat over een concert van een popgroep of bij ons een prachtig symfonisch orkest. Dat is het effect dat muziek op de mens heeft. Het zorgt voor een collectieve beleving die je deelt. We merken heel hard dat ouderen na hun pensioen vaker komen. Omdat ze zo collectief kunnen genieten van dat type referentiepunten. Dat zorgt voor herinneringen en terugblikken die je graag opnieuw wil beleven. Dat delen met een gemeenschap die hetzelfde ervaart, maakt van zo’n concerten ervaringen van onschatbare waarde.”

Copyright afbeeldingen: Wouter Maeckelberghe

 

16.10.2021
door Elise Coppens

In samenwerking met

Al sinds 1960 is Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde in het Vlaamse culturele landschap. Met zestig geëngageerde en gepassioneerde musici onder leiding van gerenommeerde dirigenten brengt de organisatie uitvoeringen en creaties van hedendaagse muziek en eigentijdse vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme.

Naast concertreeksen in Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent is Symfonieorkest Vlaanderen te gast op tal van podia in binnen- en buitenland. Op al deze plaatsen zetten ze in op een gemeenschapsgevoel gebouwd op respect, vertrouwen en sociale beleving.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel