tafelen
Agri & Food

Culinair op congé

15.07.2019
door Fokus-online.be

Je drankje in één teug naar binnen kappen? Je handen gebruiken tijdens het tafelen? Het loslaten van ‘lichamelijke gassen’: beleefd of niet? In elk land gelden er andere culinaire regels. Wij spitten alvast enkele landgebonden eet- en drankgewoonten uit. 

Frankrijk

De Franse cuisine is een internationaal gerenommeerde keuken. Logischerwijs hechten de Fransen dan ook veel belang aan het concept van tafelen. Een maaltijd dient niet enkel om de honger te stillen, maar vooral voor la conversation te bestendigen. Als je uit eten gaat, denk er dan wel aan dat de bediening veelal niet bijster snel is. Bovendien staan tafeltjes in de meeste restaurants redelijk dicht bij elkaar. Let er dus op dat je niet al té luid praat of te hard opgaat in het gesprek van je buren.

Filosofisch wijntje

Word je uitgenodigd om te tafelen? Wees dan voorbereid op een avond waarin zowat ieder onderwerp aan bod komt; hoe diepgaander, hoe beter. En bij een filosofische babbel hoort natuurlijk een goede wijn. Laat dan de gastvrouw of -heer kiezen of voorproeven. Die betaalt uiteindelijk in veel gevallen ook (discreet) de rekening.

‘Le zinc’

De ideale manier om je Frans bij te schaven doe je rechtstaand aan de bar. Meestal is dat een gezellige bedoening waarbij je aan de praat raakt met heel wat mensen uit de streek of de persoon die achter de bar staat. Je drankje is bovendien heel wat goedkoper dan wanneer je aan een tafeltje zou zitten. Bestel je aan de bar, beslis nadien niet om alsnog te gaan zitten. Dat wordt als uiterst onbeleefd aanschouwd.

Zweden

Zweden zijn levensgenieters. Zij halen hun genot vooral uit de kleine dingen in het leven. Een goede kop koffie met een gebakje vormt dan ook het eerste ‘clichébeeld’ van de Zweedse eetgewoonten. Oftewel: fika.

Fika

Fika is wel méér dan een kopje cafeïne naar binnen keilen om even te ontsnappen aan de routine. Een traditionele fika is erop gericht om bewust tijd te maken om een babbeltje te slaan en je gedachten te verzetten. De meeste Zweden drinken inderdaad een koffietje (het woord komt dan ook van ‘kaffi’, later omgedraaid: ‘fika’), maar dat hoeft niet noodzakelijk. Ook een warme chocolademelk of een tasje thee kan. Vaak hoort daar een kaneelbroodje bij, of andere zoete koeken (of fruit). Een fikatraditie houdt eigenlijk zelfs zeven verschillende soorten fikabröd in!

Haring in blik

Ben je in augustus in het noorden van Zweden, dan kom je ongetwijfeld in aanraking met surströmming, oftewel zure haring. Dit traditionele gerecht is er eentje dat je niet gauw zal vergeten. Deze haring in blik smaakt namelijk pas echt goed na enige gisttijd, waarbij het blik volledig bol komt te staan. Dat wil zeggen dat er heel wat gassen vrijkomen, wanneer je het blik opentrekt. Dat gebeurt dan ook in een emmer, omdat het goedje naar overal spat. Maar wat het vooral zo onvergetelijk maakt, is de geur.

Je zou niet de eerste zijn die begint te kokhalzen bij het ruiken van deze gefermenteerde haring. De smaak op zich blijkt wel goed te zijn, al kun je je dat moeilijk voorstellen als je de geur voor het eerst gewaar wordt. Probeer bovendien niet het welriekend visje mee te nemen naar het thuisfront om iemand de Zweedse delicatesse te leren kennen, want het vliegtuig is wel degelijk een no surströmming zone.

Griekenland

Wij, Belgen, zijn niet onbekend met het mediterraanse smakenpallet uit Griekenland. Souvlaki, moussaka, gyros, tzatziki, feta… Het zijn gerechtjes die je in Griekenland zelf voornamelijk in groot gezelschap eet. ‘Mezze’, een heleboel kleine hapjes en gerechtjes bij elkaar, is dan ook een gekend begrip onder de liefhebbers van het Griekse culinaire.

Sfeer en gezelligheid

De Grieken eten dus enorm graag in groep en dan liefst zo gezellig mogelijk. Als je dus alleen door Griekenland reist en je gaat op je eentje dineren, dan is de kans groot dat het even duurt vooraleer iemand je bestelling opneemt. De restauranthouders of obers gaan er simpelweg vanuit dat de rest van het gezelschap nog moet komen. Maak dus zeker duidelijk dat je niemand meer verwacht, zodat je niet hoeft te sterven van de honger. Eet je graag een voorgerecht, maakt je dat ook best meteen duidelijk. Anders wordt alles tegelijkertijd op tafel getoverd.

Afrekenen

Als je (meer dan) voldaan bent, onthoud dan dat brood steeds inbegrepen is in de prijs van het couvert en dat een fooi van tien procent gebruikelijk is. Leer je een Griekse god(in) kennen op reis en hij of zij neemt je mee uit eten, vraag dan in geen enkel geval om de rekening te delen. De meesten zullen hier niet mee gediend zijn.

Kletterende borden

Je hebt het vast wel eens gezien of gehoord: Grieken die hun borden kapot gooien na het eten. Het is een aloude traditie die dient om je vreugde en enthousiasme te tonen, meestal voor een muzikant of danser. Grieken nu doen dat echter zo goed als niet meer. Omdat het prijzig is, dat ten eerste, maar voornamelijk omdat het smijten met borden resulteerde in heel wat rondvliegende splinters – best gevaarlijk dus. De borden zijn ondertussen vervangen door bloemen.

Australië

‘The barbie’ is ongetwijfeld een van de eerste woorden die in je opkomt als je het hebt over Australische culinaire gewoonten. Dan gaat het natuurlijk niet om de plastic speelgoedpop, maar om een van de grootste hobby’s van de aussies: barbecueën.

Vooral veel vlees

Ben je in Australië en word je uitgenodigd voor een grillfestijn, vraag dan altijd eerst of je zelf wat moet meenemen. Doorgaans zal er echter al genoeg vlees aanwezig zijn. Het klassieke beeld van zo’n barbecue bestaat voornamelijk uit een man, die koning van het rooster is, met een blikje bier (tinnie) in de hand. Vlees mag trouwens maar tweemaal worden omgedraaid én is héél erg goed doorbakken, oftewel: zo goed als verkoold.

Outback-keuken

Op de barbecue zelf ga je niet zo gauw een simpel kippetje of worstje tegenkomen. De moderne Australiër heeft, naar onze Belgische normen, heel wat exotischere smaken te grillen. Emoesteak, struisvogelfilet of de staart van een kangoeroe kunnen wel eens op je bord terechtkomen. Probeer dan zeker niet een zekere afkeur te tonen of trek geen gekke bekken. Als je overigens door de outback trekt, kom je gegarandeerd nog specialere smaken tegen. De keuken van de aboriginals bestaat vooral uit planten en dieren die recht uit de woestijn komen gekropen – larven en slangen zijn een ware delicatesse, maar ook planten, vruchten, noten, kruiden… kunnen je bord vullen.

BYO

Bring you own: in sommige restaurants breng je je eigen wijn mee. Kijk echter even na (aan de ingang) of dat wel degelijk noodzakelijk is. Indien dat het geval is, let erop dat je een fles meeneemt en geen wijn in een box. Toosten doe je dan met een ‘cheers’, ‘to your health’ of ‘here’s to you’. Als iemand a shout’ doet naar jou, dan is het jouw beurt om rondjes te doen. En nee, daar kun je niet onderuit.

China

In China gelden er heel wat andere regels dan bij ons. Gewoonten waarbij je bij ons op de vingers wordt getikt, zijn in dit land doorgaans een teken van respect, en dat de maaltijd heeft gesmaakt. Een lijstje van wat je aan tafel zeker wél mag doen:
* Boeren laten
* Botjes of graten uitspuwen op de grond of naast je bord leggen
* Slurpen en morsen
* Met je ellebogen op tafel eten
* Met je mond vol praten
* Luid smakken

De lazy daisy

Al dat gezelligs doen de Chinezen ook liever in een grote groep: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat wil zeggen dat er ook meer verschillende gerechtjes op tafel komen te staan, waarvan iedereen eet (met stokjes). Die verschillende gangen worden allemaal in het midden van de tafel geplaatst op een soort van ronde draaischijf, genaamd: de lazy daisy. Zo kun je de gerechtjes naar elkaar toe draaien, zodat de proeverij vlotjes verloopt. Rijst en noedels worden pas achteraf geserveerd en het wordt als een belediging aanschouwd als je er al eerder om vraagt.

Af tafel

Wat je niet zal terugvinden aan tafel zijn servetten. Zowel aan het begin en het einde van de maaltijd krijg je een warm vochtig doekje waarmee je je handen en mond proper maakt. Gebruik het echter enkel hiervoor: het is niet de bedoeling dat je jezelf een wasbeurt geeft. Ook een mes en vork ga je niet spotten aan tafel. Voor de soep krijg je wel een porseleinen lepel.

Vorig artikel
Volgend artikel