cuffing
Lifestyle

’t Is er: cuffing season

21.11.2019
door Maxene Willems

Tijdens de zomer barstte je datingagenda nog uit zijn voegen, nu stuur je nog maar met die ene persoon. En véél. Het ‘onschuldige stalken’ via social mediakanalen kent daarbij ook nieuwe hoogten. Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

Misschien krijg je wel te maken met de sociale perikelen die het ‘cuffing’ seizoen met zich meebrengt. Letterlijk vertaald betekent ‘cuffing’ ketenen of kluisteren. In zijn sociaal-culturele context betekent het zoveel als een partner zoeken voor de maanden oktober tot maart, oftewel de iets koudere periode. Deze tijd van het jaar voelen we al wel eens vaker de druk doorwegen van een aantal schreeuwende partijen – denk: sociale media, de entertainmentsector, adverteerders, je familie… Zelfs je (al even single) vrienden proberen er voortdurend achter te vissen: Hoe is het met je liefdesleven? Heb je al iemand? 

Cuffing: echt of kuddegedrag?

Maar is cuffing echt een fenomeen dat je serieus moet nemen? De datingapp en website Hinge hield enkele jaren geleden een poll die uitwees dat mannen 15 procent meer geneigd zijn om actief op zoek te gaan naar een relatie in de winter dan eender welk seizoen. Bij vrouwen was dit 5 procent. Dating.com deed een soortgelijk onderzoek, dat de stelling dubbel onderlijnt. Het globale datingplatform zag een stijging in het aantal actieve leden dat online de liefde begon op te zoeken, volgens hun cijfers met 30 procent. Sterker nog: het onderzoek beweert dat 90 procent van deze doelgroep aangaf ook effectief een diepe connectie te hebben gemaakt tijdens deze maanden.

Biologie aan de bron

Waarom zou je je in het koude seizoen zogezegd sneller vastklampen aan de dichtstbijzijnde scharrel, online of offline? Een eerste mogelijke uitleg is de sociale isolatie die we voelen tijdens deze periode. Wanneer de dagen korter worden, zijn mensen sneller geneigd om thuis te blijven na het werk of de schooldag. Daardoor is de drempel hoger om zich in socialere omgevingen te begeven en krijg je sneller te maken met een drukkend gevoel van eenzaamheid.

Ook de temperaturen kunnen een rol spelen bij de opspelen van een broeierig cuffing seizoen. Het is winter, ergo: het is koud. Aangenaam weer hangt samen met een betere gemoedstoestand volgens verschillende onderzoeken. Zowel de temperatuur als de hoeveelheid licht kan een effect hebben op hoe gelukkig iemand zich voelt. Zo is lichttherapie een behandeling bij een seizoensgebonden depressie, oftewel Seasonal Affective Disorder.

Naast een schommeling in onze gemoedstoestand spelen er wellicht ook hormonale factoren mee. Testosteronlevelpieken zijn bewezen in de maanden oktober en november. Dit is het sekshormoon, dat tijdens orgasmes dan weer zorgt voor het vrijkomen van het gelukshormoon endorfine en het bindingshormoon oxytocine. Endorfine geeft je een gevoel van gelukzaligheid en oxytocine speelt een rol bij affectie en een sentiment van genegenheid. 

Een ‘study case’: schuldig aan cuffing

Charlotte (27) heeft vorig jaar ‘gecufft’ met haar vlam John. Ze leerden elkaar kennen op een feestje en wisselden beschonken namen en nummers uit. “Hij was een stuk ouder dan ik en hield mij in het begin speels op een afstand. We hielden allebei van schuine moppen en chatten tot diep in de nacht via Facebook Chat. Dat was het grootste deel van onze cohesie tot het einde van augustus”, vertelt Charlotte.

Ze waren beide vrijgezel, John datete meerdere meisjes en ook een jongen toen. Op een avond kwamen ze elkaar toevallig tegen in een café dat dichtbij de studio lag waar zij woonde. “Op de vloer van mijn studio werden we met een kater wakker. Om de ongemakkelijke stiltes die ochtend te vullen begonnen we te vertellen over elkaars leven. Meerdere raakpunten tijdens die gesprekken zorgden ervoor dat we elkaar de volgende avond weer zagen. Zo ging het een paar weken verder en dan kwam hij met de hamvraag: ‘Zullen we de volgende stap zetten?”

“Inmiddels was ik gewend geraakt aan zijn gezelschap en begon ik lichaamswarmte met genegenheid te verwarren. Hij nodigde me zelfs uit voor kerst. En ja, ik ben gegaan. Toen ik sliep in zijn jeugdbed begon ik wat benauwdheid te bespeuren bij mezelf. We hadden echter al afgesproken voor nieuwjaar. Twijfels zijn normaal, suste ik mijn geweten.” Na de jaarwisseling bracht die besluiteloosheid hun relatie aan het wankelen. Een paar weken in het nieuwe jaar, besloot Charlotte er dan toch een punt achter te zetten. “John probeerde nog af te spreken ‘als vrienden’, maar ik merkte dat hij toch nog hoop had op meer. Als ik had geweten dat ik hem zo zou kwetsen, was ik er niet aan begonnen”, sluit Charlotte in mineur af.

Décuffé

Dus ja, waarom cuffen we? Iemand die je de nodige aandacht geeft, waarmee je warm, lichamelijk contact hebt, kan je doorgaans een veilig en comfortabel gevoel geven. Het is een comfort waar zo goed als iedereen naar smacht, zeker tijdens kille nachten. Jezelf cuffen maakt korte metten met die sociale isolatie, maar het kan wel eens vanaf het begin een zekere houdbaarheidsdatum hebben. De roze bubbel kan plots barsten. Die knusse knuffels die eerst zo aanlokkelijk warm waren, leiden steeds meer tot plakkerig zweet. En of het nu aan de stijgende temperaturen ligt of een angstopstootje dat je het zweet doet uitbreken, aan het einde van het cuffing seizoen is het niet ongewoon dat je de neiging hebt om je terug te ontketenen. 

Vorig artikel
Volgend artikel