Zonder kleerscheuren door de huizenjungle
Het hoogtepunt van de vastgoedstormloop lijkt achter ons te liggen, maar voor bepaalde woningen blijft de doorlooptijd extreem kort. Geïnteresseerde kopers moeten snel een keuze maken. ‘Ga zeker op voorhand praten met de bank en neem gelijk een expert mee.’
De coronacrisis zorgde voor een run op vastgoed. De doorlooptijd van een woning (de tijd dat een woning te koop staat, red.) daalde van 3 maanden naar 10 dagen. Inmiddels is de situatie weer enigszins genormaliseerd, al moet er gemiddeld nog binnen de 6 weken beslist worden. Voor bepaalde panden is er nog steeds een overschot aan kandidaat-kopers, zegt Kristophe Thijs van makelaarsfederatie CIB Vlaanderen. “Vooral in de grootsteden, zoals Brussel, Antwerpen en Gent, is er meer vraag dan aanbod en gaat een huis binnen enkele dagen van de hand. We zien ook dat er steeds meer bij opbod verkocht wordt bij panden met veel interesse.”
Meer geïnteresseerden betekent een grotere druk om te bieden. “Het is daarom belangrijk om op voorhand vast te stellen hoeveel je voor een woning overhebt”, aldus Thijs. Omdat er vaak snel beslist moet worden, adviseert hij kopers om bij de eerste bezichtiging gelijk de gewenste experts mee te nemen en het EPC en het nieuwe asbestattest op te vragen om zo de renovatiewerken en de mogelijke kostprijs ervan in te kunnen schatten.
Stel op voorhand vast hoeveel je voor een woning overhebt.
Meer koopadviezen worden gegeven in het recent gepubliceerde boek Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn. “Voer op voorhand gesprekken met de bank zodat je weet hoe ver je financieel kunt gaan, ga voor de bezichtiging ook al eens in de buurt kijken en maak een praatje met de buren”, tipt notaris Bart van Opstal, een van de schrijvers van het boek en woordvoerder van Notaris.be, de beroepsvereniging van notarissen in België. Hij benadrukt ook het belang van een juridische voorbereiding en waarschuwt voor ondoordachte, impulsieve beslissingen. “Teken niet zomaar iets zonder het aan een notaris voor te leggen.”
Ook de statistieken van Notaris.be geven aan dat de woningmarkt afgekoeld is, maar dat jongeren onder de dertig dan juist weer actiever zoeken. “Zij zien de hypotheekrentes stijgen en willen hun slag slaan voordat het volgens hen te laat is”, verklaart Van Opstal, die vertelt dat ook de energiewaarde van de woning een steeds belangrijkere rol speelt bij de keuze.
Dit wordt beaamd door Thijs, die constateert dat er daarom meer vraag is naar instapklare woningen. “Na de oorlog in Oekraïne zijn de renovatiekosten explosief gestegen. Als je renoveert weet je waar je begint, maar niet waar je eindigt.” Ook dit is iets waar je je bij de aanschaf van een woning bewust van moet zijn.