woning
Bouwen & Wonen

Winst voor milieu en portemonnee

02.11.2022
door Benjamin Van Synghel

Energiefactuur. Het woord wordt vandaag nog meer dan anders met een zucht uitgesproken. De prijzen gaan door het dak, de druk is enorm. Als je daar iets aan wil doen, kom je al snel terecht bij duurzame verbouwingen. Zes tips voor een duurzamere (en voordeligere) woning en leven.

1. Laat de zon in je huis

De zon heeft de voorbije zomer flink zijn werk gedaan, maar kan ons ook buiten die hete maanden een dienst bewijzen. Zonnepanelen zijn zeer geschikt om fors te besparen op de energiefactuur. Tegenwoordig zijn de prijzen scherp en is het aanbod groot. Informeer ook bij je gemeente, provincie of een coöperatieve naar groepsaankopen. Dat kan de prijs nog wat scherper zetten. Tegenover die investering van een paar duizend euro staat een relatief korte terugverdientijd. Zeker in energiecrisistijden rond je die kaap snel. Ten slotte steekt de overheid ook nog een handje toe. Wie zonnepanelen installeert kan een eenmalige premie krijgen tot 1500 euro. Voor thuisbatterijen, die je opgewekte stroom opslaan, is er een premie tot 3200 euro.

2. Warmtepomp

De centraleverwarmingsketel is een grote slokop op je energiefactuur. Zo’n cv-ketel werkt meestal op gas of stookolie. De ketel verwarmt het water de klok rond, heel het jaar door. Dat zorgt dus voor een fors verbruik. De warmtepomp is een duurzaam alternatief. Die werkt op elektriciteit en maakt gebruik van de al aanwezige warmte in een bepaalde bron. Die doet dan dienst als energie om nog meer warmte op te wekken. Er bestaan verschillende types en soorten warmtepompen, ook de prijzen verschillen sterk: ongeveer tussen de 2500 en 20.000 euro, inclusief installatie. Ook de terugverdientijd is variabel. Ga voor dit complexere dossier online best op zoek naar een website die aanbod en prijzen vergelijkt.

3. Houd de warmte binnen

Hoe beter uw woning de warmte vasthoudt, hoe minder u moet verwarmen, hoe lager uw energiefactuur. Bekijk dus zeker de opties qua woningisolatie. Ook hierin bestaan verschillende types: (zolder)vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, isolatie aan de binnen- of buitenkant van je muren… Over het algemeen is dat een minder ingrijpende investering dan bovenstaande opties, maar het heeft wel degelijk effect. Afhankelijk van het soort isolatie en de dikte van het materiaal zit je aan een gemiddelde terugverdientijd van 2 tot 8 jaar. Let wel, isoleren en ventileren gaan hand in hand. Denk ook na over ventilatie-oplossingen, met het oog op de luchtkwaliteit in huis.

woning

4. Ook ramen renderen

Isolatie is niet enkel een kwestie van vloeren, daken en muren, maar ook van glas. Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van dubbelglas, maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld met hoogrendementsbeglazing. Dat glas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Als je overweegt je ramen te vervangen, bestudeer dan zeker ook het schrijnwerk van je woning. Als dat nog in goede staat is, is het ook mogelijk om enkel het glas te vervangen. De meeste mensen zijn zich daar niet van bewust en niet elke aannemer zal je daarop wijzen. Dat scheelt nochtans flink in prijs: tot vier keer goedkoper dan een volledige vervanging.

5. Alle beetjes helpen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Er zijn in huis talloze quick wins om de energiefactuur mee te drukken. Ledlampen zijn een eerste voorbeeld. Die zijn 75 procent zuiniger dan halogeenlampen en hebben een veel langere levensduur. Houd daarnaast de energiewaarden van je huishoudtoestellen in de gaten. Die krijgen sinds kort een transparante ecoscore van A tot G. Laat wasmachine, droogkast en vaatwasser enkel draaien als ze helemaal vol zijn. Trek de stekker van niet-essentiële elektronica uit wanneer je ze niet gebruikt. Toestellen in sluimerstand verbruiken namelijk ook elektriciteit. Tot slot kan ook een programmeerbare thermostaat helpen om links en rechts energieverlies in te perken.

6. Wees realistisch

Rome werd niet op één dag gebouwd. Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor jouw duurzame plek onder de zon. Aan grote ingrepen als zonnepanelen of warmtepompen hangt een stevig prijskaartje. Die investeringen verdien je op termijn terug, maar vergeet niet wat de volksmond zegt: Je moet ze nog altijd leggen. Wees realistisch in je renovatieplannen. Als je budget beperkt is, stel dan een prioriteitenlijstje op. Houd daarmee ook rekening met de levensduur en kwaliteit van bijvoorbeeld je cv-ketel, ramen, de isolatie in je muren. Kan je cv-ketel nog even mee? Begin dan bijvoorbeeld met nieuwe ramen. En evenzeer belangrijk: informeer je over renovatiepremies van de Vlaamse overheid, tegenwoordig grotendeels gebundeld in het luik ‘Mijn Verbouwpremie’.

Vorig artikel
Volgend artikel