whitedoor_open_house
Bouwen & Wonen

Denken in design: welke woonstijl kies jij?

Je richt je woning in volgens je eigen voorkeur, dus geen enkel interieur ziet er hetzelfde uit. Toch zijn er een paar typische woonstijlen die anno 2021 enorm in trek zijn. Dankzij dit handige overzicht leer je iedere woonstijl gemakkelijk herkennen én kom je te weten hoe je de kenmerkende elementen zelf integreert in je interieur. 

Je richt je woning in volgens je eigen voorkeur, dus geen enkel interieur ziet er hetzelfde uit. Toch zijn er een paar typische woonstijlen die anno 2021 enorm in trek zijn. Dankzij dit handige overzicht leer je iedere woonstijl gemakkelijk herkennen én kom je te weten hoe je de kenmerkende elementen zelf integreert in je interieur. 

Scandinavisch

FokusHuis&Tuin-Februari2021-SmartList-Scandinavisch

Een winkelketen als IKEA mag dan een grote invloed hebben op interieur wereldwijd, het Scandinavisch design is wel veel meer dan dat. Deze woonstijl kiemde vorige eeuw als reactie op de tierelantijntjes van de art nouveau  en is nog steeds functioneel en simpel, typisch voor de Scandinavische vormgeving vandaag. Ook het prijskaartje is kenmerkend. Scandinavische stijl hanteert het idee van ‘democratisch design’. Deze naoorlogse sociale beweging behartigt het ideaal dat interieur betaalbaar moet zijn.

Haal het (noorder)licht in huis

Op een halfrond waar de dagen soms akelig kort zijn, is licht belangrijk. Dit vertaalt zich naar heldere kleuren zoals wit, grijs of pasteltinten. Scandinavië heeft daarnaast ook prachtige natuur waar veel materiaal uit wordt gebruikt. Favorieten zijn dierenvacht, wol, rotan en hout. Maar om licht door te laten, is er ruimte nodig. Scandinavische meubels zijn dun, laag en compact, waardoor het geheel luchtig oogt.

 

Industrieel

FokusHuis&Tuin-Februari2021-SmartList-Industrieel

Waar andere woonstijlen vaak mooi afgewerkt zijn, is industrieel design open en bloot. De gebruikte, onbewerkte materialen doen denken aan een magazijn. Het verbaast dan ook niet dat de stijl is ontstaan toen New Yorkse fabrieken werden omgebouwd tot appartementen. Het resultaat is een stoer, ruw design dat onaf lijkt. Pijpleidingen en bakstenen blijven zichtbaar, meubels hebben weinig opsmuk. Beton, gietijzer of hout moet volstaan, maar net daarin schuilt de luxe: een industrieel interieur straalt ontzag uit.

Maak van je woonkamer een fabriekshal

Industrieel design is eerder kleurloos: zwart, wit, grijs en een beetje bruin, meer vind je niet. Doorleefd, ruwermeubilair deert niet. Gekreukeld leer en oxiderend koper bieden een robuuste look die past binnen de fabriekssetting. De combinatie van verschillende materialen maakt deze woonstijl levendig. Mat hout en steen naast glimmend metaal en leer zorgt voor contrast.

 

Boho-chic 

‘Boho’ verwijst naar Franse bohémiens, kunstenaars die als zigeuners door Europa trokken. Giet die nomadische levenswijze in een interieur en dan krijg je een expressieve woonstijl, vrij van regels. Alle kleuren passen bij elkaar en patronen vloeken niet. De term ‘chic’ maakt het onderscheid tussen een boho-interieur en chaos. Kleur is uitbundig aanwezig in samenhang met bijvoorbeeld glanzende oppervlakten. Die steken mooi af tegen de natuurlijke materialen hout, sisal en rotan.

Leef chique

Boho-chic is knus. Hoe meer kussens in je zetel, hoe beter. Enkele zachte tapijten werken ook, zolang de overdaad niet afschrikt. Ieder decoratief stuk vertelt overigens een verhaal: Souvenirs van reizen, je favoriete boeken of erfstukken zijn ideale snuisterijen die je interieur uniek maken. Ideaal voor een levendige woning zijn planten. Net als bij kleuren en patronen geldt hier: alles kan en alles mag.

 

Mid-century modern 

FokusHuis&Tuin-Februari2021-SmartList-MidCenturyModern

Hoewel deze woonstijl halverwege vorige eeuw ontstond, is mid-century modern nog steeds populair. Het simpele, functionele design waaide na de Tweede Wereldoorlog van Duitsland over naar Amerika, om van daaruit de wereld te veroveren. De stijl schreeuwt fifties en sixties. Toch onderscheidt het zich van een puur retro-interieur door felle vlakken en kunststoffen te vermijden.

Het verleden in een modern jasje

Dankzij een overvloed aan hout en moderne meubels is dit design altijd ‘in’. Veel hout zorgt voor veel donkerbruin. Contrasteer dit met lichtgekleurde elementen als goud en glas. Zo zijn de donkere accenten in balans met een luchtig design. Mid-century put inspiratie uit het Scandinavisch design. Ook hier is dus plek voor simpele, ranke meubels. Hou je niet in om toch voor retro te kiezen. Die woonstijl behoort tot dezelfde tijd, dus alles wat daar thuishoort, past ook in mid-century modern.

 

Landelijk

FokusHuis&Tuin-Februari2021-SmartList-Landelijk

Een landelijke woonstijl doet denken aan het platteland, maar je vindt het design ook vaker terug in steden. Het rustieke, robuuste ontwerp is charmant en ondanks het boerenkarakter straalt het klasse uit. Omdat het interieur de vibe van een boerderij probeert na te bootsen, heeft het nood aan ruimte. Hierdoor lijkt de landelijke woonstijl sober, maar toont toch nooit leeg. Warme kleuren en natuurlijke materialen creëren al snel een knus, welkom gevoel.

Breng de boerenbuiten naar binnen

De landelijke woonstijl is eerlijk. De gebruikte stoffen zijn vaak onbewerkt of duidelijk gerestaureerd, wat resulteert in onbeschilderde oppervlakten en tweedehandsmeubels. Het buitengevoel wordt in het interieur nagebootst met de natuurlijke kleuren van zand en leem. Groentinten brengen samen met echte planten leven in je woning. Grote meubels zijn geschikt om open ruimtes op te vullen. Die kun je nog extra versieren met voorwerpen van wol, riet of canvas.


Minimalistisch 

FokusHuis&Tuin-Februari2021-SmartList-Minimal

Minimalisme is eerder een algemene richtlijn dan een stijl, toepasbaar op alle interieurs. ‘Less is more’ is de boodschap, maar toch is een minimalistische woonstijl meer dan effen kleuren en weinig versiering. De kunst schuilt erin om met zo weinig mogelijk elementen zo veel mogelijk sfeer te creëren. Rust is het trefwoord, typisch voor Japanse designs. Een interieur dat zen is prikkelt minder en creëert een oase van kalmte.

Hou het simpel

In een minimalistisch design vind je enkel het broodnodige terugOp de zetel liggen geen extra kussens en spullen die je op de kast zet, kun je er beter in opbergen. Alles is strak en effen. De meest gebruikte materialen zijn daarom dan ook glas, metaal en gepolijst hout. Een simpele woonstijl gebruikt veel natuurlijk licht. Lichte kleuren met grote ramen zijn ideaal en maken je interieur elegant en warm.

17.02.2021
door Baldwin Verhoeven

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel