tegels
Bouwen & Wonen

Wat zijn de trends in tegels?

07.08.2019
door Frederic Petitjean

Net zoals kleding, schoenen en de kleur van auto’s zijn ook tegels (of ze nu van natuursteen, keramiek of beton zijn) aan trends en modes onderhevig. Wat zijn de nieuwste tendensen binnen en buiten? En wat is er belangrijk wanneer je tegels gaat kiezen? Ann De Schutter, commercieel directeur van de tegelfabrikant Artstone geeft tekst en uitleg.

Niet alleen zijn er trends en modes in tegels, de laatste jaren volgen die mekaar ook alsmaar sneller op, zegt Ann. “Tegenwoordig zien we bijvoorbeeld vaak stenen in een groot formaat, die zonder voegen gelegd worden. Dat geeft niet alleen het optische effect dat ruimten en oppervlakten groter lijken, het is ook onderhoudsvriendelijk. Er wordt sowieso trouwens meer verhard tegenwoordig, zeker in tuinen, mensen hebben immers geen zin meer in gras afrijden. Het enige waar je dan wel op moet letten, is dat het regenwater nog goed infiltreert in de bodem. Gelukkig bestaan daar nu prima oplossingen voor.”

De look van buiten, ook binnen

Kandidaat-bouwers en verbouwers zoeken tegenwoordig ook graag eenheid op tussen hun tuin en het interieur van hun huis, zegt Ann. “Op die manier vormen binnen en buiten één uniform geheel. Soms gaat het zelfs zo ver dat de looks buiten dicteren hoe het er binnen aan toe gaat. Andere klanten kiezen dan weer graag het compleet tegenovergestelde: binnen bijvoorbeeld rustiek, maar buiten dan weer een stuk strakker. Niet iedereen is daar voor te vinden, maar je vermijdt zo alvast dat het allemaal een beetje eenheidsworst wordt.”

Klanten laten zich tegenwoordig ook graag adviseren door specialisten, zegt Ann. Wat niet verwonderlijk is: door de hoeveelheid aan soorten, kleuren, materialen en dikten van de steen, zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. “Wij noemen dat ‘sleutel-op-de-tuinpoort’”, lacht de commercieel directeur. “De meeste mensen worden graag intensief begeleid en ik beschouw dat ook als een belangrijk deel van onze taak: creatief meedenken met de architect of aannemer, helpen bij de keuze van de juiste plaatser, de coördinatie van de werken op ons nemen… Dat is een belangrijke service naar de klant toe.”

Belgische blauwe hardsteen, een klassieker

Wat producten betreft, blijft de Belgische blauwe hardsteen een absolute topper, klinkt het. “Belgische blauwe hardsteen is al jarenlang een klassieker en dat blijft zo”, legt Ann uit. “Het is een duurzaam product van absolute topkwaliteit en veel mensen houden ook van het ‘Belgische’ verhaal dat erachter zit. Tegenwoordig komt zijn prijs ook dichter en dichter in de buurt van de Chinese en Vietnamese stenen, dus daar hoef je het ook niet meer voor te laten. Het voordeel is ook dat Belgische blauwe hardsteen mooi veroudert. Chinese blauwe steen kan na enkele jaren een bruine ‘waas’ krijgen. De Vietnamese heeft daar weer minder last van.”

In keramiek zijn dan weer de tegels in een betonlook erg populair, weet Ann. Ook hier weer in grote formaten. “We kunnen daarin tot zelfs 1,22 op 1,22 meter gaan. Voor opritten, met tegels die 3 centimeter dik zijn, gaat het tot 96 op 96 centimeter. Ook in het interieur plaatsen we dit soort tegels meer en meer. Ze bestaan in een dikte van drie millimeter die we als een plaat bovenop de vloer kunnen leggen, zonder breken. Dat is dus zeer handig als je gaat verbouwen. Ze hebben ook een heel prettig gevoel als je er over loopt, een beetje tussen vinyl en beton in. Een andere trend die in is, zijn de pure witte tegels, dan krijg je natuurlijk meteen een heel strakke look in je huis. Al is puur wit nu vooral nog iets dat je in zuiderse landen tegenkomt, Belgische en Nederlandse klanten kiezen meestal wat traditionelere kleuren.”


MEER OVER…

Artstone is sinds 1970 als familiebedrijf verder uitgegroeid tot een aanbieder met meerdere winkels in Vlaanderen, met showrooms en toonparken die voor de eindgebruiker en de tuinarchitect, tuinaannemer, de meest recente, meest kwalitatieve mogelijkheden voor buiten- en binnenvloer op de beste en meest voordelige wijze op de markt brengt. De aanpak is anders en gericht op effectieve begeleiding in keuze en plaatsing. Het netwerk van plaatsers is de laatste jaren dan ook stevig en vertrouwenswaardig.

Vorig artikel
Volgend artikel