vastgoedmarkt
Bouwen & Wonen

Bart Van Opstal: Vastgoed in 2022: waarop moet je letten?

22.02.2022
door Fokus Online

Hoe zal onze huizenmarkt in de loop van dit jaar evolueren? En waar moeten (jonge) kopers op letten? Als we de data van de afgelopen maanden analyseren, zien we een paar trends die zich wellicht ook in 2022 zullen doorzetten.

Twee jaar corona

Corona haalt al bijna twee jaar lang ons leven overhoop. Ook de vastgoedmarkt ontsnapte er niet aan. In 2020 zorgde de coronacrisis voor een vertraging van de markt: de activiteit daalde toen met -2,7% op nationaal niveau, in Vlaanderen bedroeg de daling -4,4%. En in 2021 leek de vastgoedmarkt dan weer immuun voor corona: het aantal transacties in België en de drie regio’s zat duidelijk in de lift. De groei was het sterkst in Vlaanderen: +14,7% in vergelijking met 2020.

Eerste tekenen van afkoeling: tweede helft 2021 minder druk

In het tweede semester van 2021 was er een opvallende trend, die zich zou kunnen doorzetten in 2022. In België werden er in de laatste zes maanden van vorig jaar 11,3% minder transacties geregistreerd in vergelijking met de eerste zes maanden. Dat was in 2019 en 2020 niet het geval. Dat de markt wat afkoelt, zorgt ervoor dat er opnieuw meer evenwicht is tussen vraag en aanbod. Algemeen bekeken zullen de prijzen nog stijgen, maar wellicht minder snel. En dat is een goede zaak voor (jonge) kandidaat-kopers.  

Overhaast te werk gaan is geen goed idee. Zeker niet als het om je eerste woning gaat.


Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

Brengt 2022 verrassingen?

Over de jaren heen bekeken, is de Belgische vastgoedmarkt een stabiele markt. De prijzen stijgen, maar niet zo fel als in onze buurlanden. Felle pieken en dalen komen in ons land zelden voor. Onze vastgoedmarkt is ook minder speculatief: de meeste kopers kopen een woning om er zelf in te gaan wonen. Ook als we kijken naar gemiddelde leeftijd van kopers van vastgoed, zien we relatief kleine verschuivingen.

Hoe actief zijn de jonge kopers?

In 2021 was 24,3% van de kopers 30 jaar of jonger. In 2017 bedroeg hun aandeel 26,5%. Jonge kopers hebben het sinds corona wat moeilijker op de markt, o.a. omdat 30-plussers actiever waren. In het afgelopen jaar was precies de helft van de kopers tussen 31 en 50 jaar. In Oost-Vlaanderen was het aantal jonge kopers het grootst in 2021: 27,2% was er 30 jaar of jonger. En in West-Vlaanderen was hun aandeel het kleinst: 20,9%. Niet onlogisch, want het zijn vaak oudere kopers die actief zijn op de vastgoedmarkt aan de kust.      

Op zoek naar een woning? Neem je tijd!  

Overhaast te werk gaan, is geen goed idee. Zeker als het om je eerste woning gaat: neem je tijd en volg  de markt waar je wil kopen. Is je ideale buurt toch wat te duur, verruim dan je terrein. Bezoek zeker ook meerdere panden en bezoek ze meer dan één keer. Maak vooraf je financieel huiswerk, zodat je weet wat je kan lenen. Voor je een bod doet of een compromis ondertekent: vraag zeker eerst advies aan je notaris! Heb je het geluk om financiële steun te krijgen van je (groot)ouders? Maak duidelijke afspraken en leg ze schriftelijk vast. Goede afspraken maken goede vrienden… en familieleden. Ook wat vastgoed betreft!

Vorig artikel
Volgend artikel