Van kot los?

De huisvesting van de student tijdens de studies heeft ongetwijfeld een grote invloed hebben op diens sociaal leven, studieresultaten, eetgewoontes en wat nog meer. Het is een tijd die je ongetwijfeld bijblijft. Wij wilden weleens weten welke herinneringen deze BV’s hebben aan hun ‘studielogies’. 

Maarten Nulens, Acteur Gevoel voor Tumor

Welke type huisvesting had jij als student en wat vond je daar de voordelen van?
“Toen ik voor de Hogeschool PXL Hasselt koos, was het evident om gewoon thuis te blijven. Het was maar twintig minuten rijden met de auto en dus goed te doen. Limburgers die in Limburg studeren zullen niet zo snel op kot gaan. Ik merk dat mensen dat in andere provincies wel al sneller doen. Ik vond het niet erg om thuis te zitten tijdens die periode, omdat ik zo weinig verandering had in mijn leven. Ik volgde elke dag mijn lessen en daarbuiten bleef mijn leven hetzelfde als voorheen. Dezelfde hobby’s, dezelfde vrienden, enzovoort. En tijdens de examens werd ik goed verzorgd door de mama.”

Hoe hielp je omgeving bij je dagelijkse structuur? Of hielp het net helemaal niet?
“Ik zat in een vertrouwde omgeving, dus ik was sowieso op mijn gemak. Ik zou wel niet zeggen dat ik daardoor beter studeerde, want dat is nooit mijn sterkste punt geweest. Het nadeel is wel dat je niet elke nacht kunt uitgaan als je thuis zit, omdat je rekening moet blijven houden met de mensen thuis. Maar voor mij was het niet echt een probleem, want ik ging niet zo vaak uit.”

Heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een ideale ruimte om te studeren?
“ Ik studeerde het liefst op een plaats met veel passage, omdat ik moeilijk tegen stilte kon. Mijn focus was dan echt snel weg. Ik zat bij voorkeur in de living thuis, in de keuken of in de zetel. Dat gaf het studeren een casual sfeer, in plaats van het gevoel van ‘en nu moet ik mij afzonderen en eraan beginnen’. Ik zette ook altijd muziek op. Mijn ouders zeiden altijd: “Als jij op die manier je diploma haalt, dan snappen we er niets meer van”. Maar kijk, het is toch gelukt. Ik weet niet of ik deze methode kan aanraden, maar voor mij werkte het wel.”

Vincent Van Quickenborne, Burgemeester Kortrijk

Welke type huisvesting had jij als student en wat vond je daar de voordelen van?
“De eerste twee jaar van mijn studies rechten – de zogenaamde kandidaturen – bleef ik thuis in Kortrijk wonen. Dat was logisch: ik studeerde namelijk aan de KULAK, en die lag vlakbij. Vanaf de licenties ging ik naar de KU Leuven, waardoor ik niet meer thuis kon blijven. Ik zat er in eerste instantie op kot met andere studenten, daarna had ik er mijn eigen studio. Wat daarbij in mijn voordeel speelde, was mijn ervaring in alleen wonen: ik had tijdens mijn middelbaar namelijk zes jaar lang op internaat gezeten in Gent. De troeven van op kot zitten? Je leert je plan trekken en je eigen dagen indelen, en je geniet van heel wat vrijheid. Het enige nadeel dat ik kan bedenken was de verleiding van ongezonde voeding.”

Hoe hielp je omgeving bij je dagelijkse structuur? Of hielp het net helemaal niet?
“Ik heb gelukkig vrij veel discipline uit mijzelf. Die was mij thuis aangeleerd, maar ook bij de jezuïeten van het Sint-Barbaracollege in Gent, waar ik schoolliep. Gefocust werken en afwerken was er de stelregel. Maar de beste vorm van discipline voor mij was gewoon elke keer naar de les gaan, zonder uitzondering. Dat deed ik dan ook, hoe moe ik die ochtend ook mocht zijn. En dat was door mijn lidmaatschap aan de studentenclub wel vaker het geval.”

Heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een ideale ruimte om te studeren?
“Als je op kot studeert, moet je uiteraard eerst het juiste kot vinden. Ik luisterde daarom altijd naar mensen die net afgestudeerd waren en op kot hadden gezeten. Wat waren voor hen de beste regio’s in de stad geweest om te wonen, wat waren de betaalbare wijken… Die ex-studenten hadden en hebben alle info. En wat het concrete studeren voor mij betekende? Ik deed dat doorgaans op kot, maar ik keerde ook regelmatig terug naar Kortrijk. Daar had ik immers geen kans op bezoekers en dus alle tijd om te studeren. Want geloof mij: het zijn de ‘langskomers’ die altijd het grootste gevaar vormen.”

Wouter Deprez, Komiek

Welke type huisvesting had jij als student en wat vond je daar de voordelen van?
“Ik zat op Home Astrid met heel veel anderen: 200 à 250 studenten. Een bonte bende van Oost- en West-Vlamingen, Limburgers, Antwerpenaren, Brabanders, Koreanen, Chinezen en Zimbabwanen. Daartussen liepen ook nog eens de Erasmusstudenten van Griekenland, Spanje, Italië en Portugal. Voortdurend dikke ambiance en totale chaos, behalve wanneer conciërge Gust voor de schijn eens heel kwaad werd. We hadden voortdurend contact, zelfs als we dat niet wilden. Onze muurtjes waren zo dun dat je de buren hoorde ademen. Over de wildere activiteiten zwijg ik nog. We hadden eigen feesten, een eigen restaurant, een eigen voetbalclubje, een eigen pingpongtafel. We waren een sympathiek getto. En ongeveer iedereen zat daar met een studiebeurs, bijna niemand was afkomstig uit een milieu met geld. Er was maar één nadeel: we zaten ver van het centrum.”

Hoe hielp je omgeving bij je dagelijkse structuur? Of hielp het net helemaal niet?
“Die omgeving hielp bij mijn dagelijkse structuur omdat iederéén aan het studeren was in de blok. In een collectieve paniek probeerden we gezamenlijk in te halen wat we eigenlijk tijdens het jaar hadden moeten doen. Ik zat achteraan in de gang, al die deuren stonden open omdat de hitte anders niet te harden was. Telkens als ik naar de keuken stapte, of naar het toilet, bouwde de schaamte zich op als ik de rest zag studeren. Dat hielp om, tegen mijn gebrek aan discipline in, toch maar nog een uurtje bij te studeren.”

Heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een ideale ruimte om te studeren?
“Op Home Astrid zaten we op het bovenste verdiep: het Solarium. Daar stonden tafels en er was een terras. Gezamenlijk studeren is zoveel fijner dan alleen zitten ploeteren. Je spreekt in groep af om nog wat door te gaan én je spreekt in groep af om je ’s avonds te ontspannen: gaan voetballen in een hondendrollenpark, een toertje lopen… Verdorie, ik word precies nostalgisch als ik eraan terugdenk. Blok! Ik wil opnieuw een blok!”

MEER

Een beetje zomer in je bord

RestaurantAh, zomer… Een tijd van zon, zee, strand en vakantie. Maar ook van lange, landerige zomeravonden die je met vrienden doorbrengt, samen aan de barbecue. Wat zijn de onmisbare ingrediënten om er een geslaagde maaltijd van te maken? Dat vroegen we aan drie culinaire toptalenten.

Menselijke verbindingen gedigitaliseerd

Digitaal tijdperk De impact van COVID-19 is alomvattend en wereldwijd. Over de hele wereld voelen we het in zo goed als elk aspect van ons leven. De interacties met onze families, gemeenschappen, en natuurlijk ook onze collega’s, zijn veranderd.

Zomerhelden gezocht

bloed doneren Rode Kruis-Vlaanderen is altijd op zoek naar bloeddonoren. Vooral in de zomer is het belangrijk bloed te geven. Daarom start vandaag de zomercampagne.

Het droogtedebat: desastreus of dik oké?

De zomer van 2018: het heeft wat met ons gedaan. De aanhoudende warmte zorgde bij veel mensen voor een al even aanhoudend gezucht en gepuf, waarbij iedereen zichzelf op iedere mogelijke manier continu trachtte te bedruipen, als een kalkoen op Thanksgiving. Zwembaden zaten nokvol, verboden plassen en meren – die niet volledig droog stonden – waren niet langer off limitsen ook binnensmonds spoelde water en allerlei andere dranken de droogte weg.

Zet medewerkers en technologie op dezelfde golflengte

Digitalisering Iedere verandering gaat tegenwoordig gepaard met digitalisering. De digitale transformatie is dus niet langer onbekend terrein. Maar hoe implementeer je die nu concreet in je businessmodel én in je werkomgeving? “De mindset van je medewerkers is de grootste succesfactor”, klinkt het.

Effkes onderons met SONS

Muziek Minder dan twee jaar geleden hadden ze nog geen voet buiten hun repetitiekot in Melsele gezet. Vorig jaar stonden ze al op Rock Werchter, dit jaar was Pukkelpop aan de beurt. Het gaat snel voor de garagerockers van SONS (mét hoofdletters).