vanbinnen interieur
Bouwen & Wonen

’t Zit vanbinnen 
(in je interieur)

07.08.2019
door Lies Cattersel

Iedereen wil van een huis een thuis maken. Een plek die weerspiegelt wie je bent en wat je belangrijk vindt. Deze drie experts zorgen alvast voor wat inspiratie, door dieper in te gaan op wat een modern, industrieel of landelijk interieur definieert.

Katleen Willaert, Lucid
Moderne woonstijl

Welke typische elementen vormen deze woonstijl?

“Een moderne woonstijl was vroeger heel strak en afgelijnd. Nu geldt het tegenovergestelde: er worden net veel organische vormen gebruikt. Eigenlijk is een moderne woonstijl tegenwoordig vooral een mix van texturen, kleuren en materialen. Je kunt perfect beton, vintage en bling bling naast elkaar gebruiken. Glas en metaal blijven in, maar worden ook afgewisseld met gekreukt linnen of hout. Het kan allemaal. En dat is misschien wel het belangrijkste. Niks is saaier dan een showroomwoning een beetje gekheid mag. Ook in de kleuren komt die afwisseling terug. Diepe, warme kleuren worden vaak gecombineerd met een natuurlijke basis of meubelstukken met een degradé-effect.”

Wat mag er zeker niet ontbreken in dit soort interieur?

“Ik denk niet zozeer in key pieces. Want in het ene interieur is een bijzondere sofa dé eyecatcher, terwijl dat bij iemand anders een ongelooflijk mooi kunstwerk, een opvallend tapijt of een antieke kast kan zijn. Het is een kunst om enkele goede basisstukken te zoeken die in jouw huis passen. En dat gaat traag, ja. Een interieur moet groeien. Het is onmogelijk om een persoonlijk interieur in één shoppingbeurt te kopen. Het is trouwens niet altijd nodig om nieuwe meubels bij te kopen als je je huis een andere look wil geven. Want een interieur is niet statisch, je mag er mee schuiven. Soms krijg je al een heel ander effect als je een kast of zetel verschuift.”

Wat kan dit type interieur over iemand zeggen?

“In het beste geval weerspiegelt een interieur volledig wie de bewoners zijn. Je kunt er hun geschiedenis in lezen, hun passies, welke reizen ze hebben gedaan… Alles, eigenlijk. Niet dat je je hele huis vol moet zetten met kleine prulletjes of souvenirs, maar je moet wel nadenken over wat je belangrijk vindt. Is dat gezellig tafelen met zo veel mogelijk vrienden? Geef dan je eetkamer alle aandacht. Vind je tafelen helemaal niet belangrijk, maar ben je wel een verwoed lezer? Richt dan een mooie leeshoek in. Durf ook zelf aan de slag te gaan: de cursussen keramiek, tuften of weven zijn niet te tellen. En er is niks zo persoonlijk als een zelfgemaakt object.”

Wim Vissers, Fish Design
Industriële woonstijl

Wat zijn de typische elementen die deze woonstijl vormen?

“Een industrieel interieur is een warm en robuust interieur, dat doorleefd is. Eentje met een heel puur design. Het is typisch om in een industrieel interieur alledaagse materialen te gebruiken, zoals hout en metaal. Het verschil is dat je kiest voor materiaal dat eigenlijk niet bedoeld is om in je huis te gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan het leggen van de vloer van een treinwagon in je keuken, of dat je de constructiebalken van een oude schuur gebruikt in je badkamer. Ook staal is onmisbaar in een industriële woning, liefst met wat roest op. Kleuraccenten maken een industriële woning luchtig en warmer. Het contrast van kleuren met de andere materialen maken er een mooi geheel van.”

Wat mag er zeker niet ontbreken in dit soort interieur?

“Een robuuste en grote tafel is voor mij onmisbaar in een industrieel interieur. Ze vormt het middelpunt van gezelligheid en samenhorigheid. Zo’n tafel is het hart van je woning. En vanuit dat hart wordt de stijl verder gepompt naar de rest van je interieur. En als de tafel het hart is, dan is de keuken zoals de longen: even belangrijk en vaak vlakbij het hart.”

Wat kan dit type interieur over iemand zeggen?

“Wie kiest voor een industrieel interieur, houdt vooral van de authentieke sfeer ervan. De stijl is de laatste jaren populairder geworden. Wie een industrieel ingerichte woning wil, kiest voor spullen die al een leven gehad hebben. Vaak ga je met dit type woonst ook bewust de strijd aan met de wegwerpindustrie. Liefhebbers van een industrieel interieur willen warmte en sfeer in hun huis, maar met een hoek af. Ze zijn op zoek naar een niet-alledaags meubelstuk of origineel materiaal. Ze willen iets anders: een mooi geheel, maar niet afgeborsteld. Een strakke vormgeving, maar met een ziel.”

Marie Masureel, Auteur ‘Sfeervol wonen op het ritme van de natuur’
Landelijke woonstijl

Welke typische elementen vormen deze woonstijl?

“Veel mensen denken bij een landelijk interieur aan taupe en greige, maar dat is maar een aspect ervan. De landelijke stijl haalt haar inspiratie uit de natuur. In een landelijk ingerichte woning vind je dus geen kunststoffen, maar wel hout, linnen en dierenvachten. En de natuur is ook heel kleurrijk. Zo bestaat er in de landelijke stijl de Ibizastijl, met veel turquoise als verwijzing naar de zee. In de Scandinavische stijl komt dan weer veel wit terug, om het licht maximaal te kunnen benutten. Wat centraal staat in elke landelijke woning is de wisselwerking tussen interieur en exterieur. Daarom zal je er nooit felle kleuren zoals neon terugvinden.”

Wat mag er zeker niet ontbreken in dit soort interieur?

“Een landelijke, natuurlijke stijl moet rust en gezelligheid uitstralen. Daarom is een lange houten tafel onmisbaar. Ze is het belangrijkste element in het hart van een landelijke woning: de leefkeuken. Het is de plaats waar eten bereid wordt, maar waar je ook gasten kunt ontvangen of waar kinderen hun huiswerk maken. Het is een plaats waar echt geleefd wordt. In een landelijke woning is de keuken erg belangrijk. Ook hier hoort een lange houten tafel, met banken, krukjes of stoelen, er echt bij. Een ander onmisbaar key piece is de haard, liefst dan ook nog een authentieke open haard. Gezelligheid verzekerd!”

Wat kan dit type interieur over iemand zeggen?

“Mensen die een landelijk interieur willen, gaan op zoek naar een tijdloze schoonheid, gezelligheid en rust. Door natuurlijke materialen en kleuren te gebruiken, haal je de rust van de natuur in huis. Daardoor kun je het hectische dagelijkse leven even achter je laten. Wie kiest voor landelijk wonen, wil het goede van het leven vieren: samenzijn met vrienden, een goed glas wijn drinken of gezellig koken op een retro fornuis. Maar ze willen ook gewoon kunnen genieten van een rustig moment thuis en met een dampende kop chocolademelk onder een zachte wollen plaid kruipen, terwijl de haard gezellig brandt.”

Véronique Bancell, Directrice d’achats de décoration Maisons Du Monde
Azuki-woontrend

Wat zijn de typische elementen van deze decoratiestijl?

“De Azuki-trend komt rechtstreeks overgewaaid vanuit Japan. Japan is een land dat ons altijd heeft geïnspireerd met zijn minimalisme, zijn strakke lijnen en zijn nobele materialen. De bloemenmotieven, uiteraard met de beroemde kersenbloesems, hebben de voorbije jaren een ware comeback gemaakt. Het is echter belangrijk om er zuinig mee te zijn. Het is bijvoorbeeld mooi om ze hier en daar terug te zien op de kussens, als muurdecoratie en, waarom niet, op stoffen stoelen. Voor de meubels in uw woning kiest u dan voor sobere kleuren en afgeronde vormen met een sterk zen-karakter.”

Wat is onmisbaar in een dergelijk interieur?

“Dit type interieur vereist zeker en vast verfijnde etsen, artisanale keramiek en poëtische kalligrafieën. Het gaat hier ten slotte om een heel zacht vrouwelijk universum waar baksteenrood of terracotta gecombineerd worden met kopergroen. In dit universum zorgt een vleugje zwart voor uitstraling en elegantie. Natuurlijke materialen genieten duidelijk de voorkeur: bamboe, rotan of gegraveerd hout voor de decoratie, maar ook fluweel, linnen of geruwd katoen voor het textiel. De ingeslagen weg wordt vaak verdergezet in de prints dankzij de bloemenmotieven en geometrische motieven die verwijzen naar Japans papier en die je als het ware doen wegdromen.”

Wat zegt dit type interieur over iemand?

“Dit type interieur laat een briesje van sereniteit waaien doorheen de hele decoratie. Dat is een feit! Het gaat om oog voor detail, delicate motieven en harmonie die u uitnodigen om uw tijd te nemen. In een dergelijke omgeving kunt u zich alleen maar goed voelen. We kunnen ons perfect voorstellen hoe iemand zich in een dergelijk interieur helemaal overgeeft aan het samenstellen van een mooie ruiker bloemen, de tijd neemt om te genieten van een kop thee of even te mediteren. Ten slotte is dit meer dan een gewone trend, het betreft een ware verfijnde en gevoelige levenskunst waarbij de harmonie van vormen en kleuren uitnodigt tot rust en welzijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel