houtskeletbouw
Bouwen & Wonen

Snel en energiezuinig? Dat klinkt als houtskeletbouw

09.02.2017
door Fokus Online

In de bosrijke gemeente Hamont-Achel, in het uiterste noorden van de provincie Limburg dichtbij de Nederlandstalige grens, renoveert Joep een bestaande viergevelwoning in de Lorkendreef die dateert van 1960. “We hebben daarom heel wat moeten vervangen. Bestaande ramen zijn gedicht, elders werden er nieuwe geplaatst. De vloer in de keuken en in de living ligt volledig nieuw en ook de elektriciteit en de waterleiding waren toe aan vervanging”, legt Joep uit.

Oud versus nieuw

Afbreken en heropbouwen wordt in zo’n geval al vaak aantrekkelijker. Maar de wetgeving dwarsboomt momenteel die plannen. De huidige wetgeving rond het btw-tarief bij renovatiewerken bepaalt namelijk dat je 6% betaalt voor renovatie van een privéwoning ouder dan 10 jaar. Breek je die af en bouw je die opnieuw op, dan betaal je meteen 21%, met uitzondering van enkele Belgische steden. De bouwsector spreekt daarom wel van een mismatch met de realiteit. Geen doodzonde in het geval van Joep, want hij wou bewust de oorspronkelijke charme behouden die bij een nieuwbouw verloren zou kunnen gaan. 

1, 2, 3 en klaar is kees!

Naast de renovatie van de oorspronkelijke woning, investeert Joep ook in een aanbouw die wordt opgetrokken in prefab houtskeletbouw. “De snelheid van bouwen is ongezien. Op amper twee dagen stond de structuur rechtop.” Joep deed beroep op plaatselijke aannemer Marc Ceelen, zelf een grote voorstander van de bouwtechniek: “Hout is van nature een ecologisch materiaal. Ook de Fermacell platen van 18 mm zijn enkel vervaardigd van natuurproducten. We opteerden bij Joep voor KVH hout, klasse C24 met een vochtigheidsgraad tussen de 13 en 18%. Onze fabrikant heeft trouwens het EOTA-label dat de hoogst mogelijke kwaliteit garandeert. De aanbouw zal met een U-waarde van 0,140 m2K/W zeer sterk scoren. Beter dan passiefbouwwaarden.”

Houtskeletbouw is in veel gevallen milieuvriendelijker dan passiefbouw

— Marc Ceelen

Extra inspanning loont

Voor de isolatie kozen Joep en Marc voor EPS, voluit geëxpandeerd polystyreen, in grijs grafiet. Dat materiaal, dat we moeten onderscheiden van de witte variant, zit in de lift omwille van de iets hogere thermische prestaties. “Door die extra inspanningen voldoen we ook dit jaar aan de vereiste R-waarden”, aldus Marc. Tijdens de werken bedroeg de vereiste R-waarde voor na-isolatie via de buitenmuur nog 2, maar begin dit jaar verhoogde die naar 3. Voor het isoleren van de aanbouw trekt Joep geen premie.

Mooi sommetje aan premies

Al kan Joep wel genieten van de combinatiepremie. Gelijktijdig met de gevelisolatie, werden namelijk ook de ramen vervangen. In de aanbouw zijn die voorzien van een aluminium raamkozijn, mooi verwerkt in het timmerwerk. Een knap esthetisch detail! “De premie voor de muurisolatie blijft identiek, maar die voor het glas stijgt aanzienlijk. Via Infrax ontvang ik voor de dubbele beglazing, de muur- en vloerisolatie 4289,7 euro aan premies. Ook de gemeente draagt bij waardoor er nog eens 541,86 euro bovenop komt. Zo recupereer ik in totaal toch 4831,56 euro. Een mooi bedrag, combineren loont dus!”

Midden maart denkt Joep z’n intrek te kunnen nemen. “Alles is zeer goed en snel verlopen, zeker als je bedenkt dat we september vorig jaar zijn begonnen.” En of hij tevreden is? “Ik laat zeker weten hoe het voelt om in een houtskeletbouw te wonen”, zegt Joep breed lachend. 

Vorig artikel
Volgend artikel