huis
Bouwen & Wonen

Nergens beter dan thuis

22.02.2022
door Daan Vanslembroeck

Een huis is meer dan enkel steen en muren, het herbergt vaak een gevoel van nestwarmte, vertrouwen en herinneringen. Wat maakt van een huis zo’n bijzondere plek, waar we jaren later vaak nog met warme gevoelens aan terugdenken?

Persoongebonden

Mensen die lange tijd in een huis wonen, koppelen aan iedere kamer wel een bepaald gevoel. Al geldt dat lang niet voor iedereen. “Het is vooral persoonsgebonden”, vertelt psychologe Katrien Janssens. “Sommige mensen verhuizen meerdere keren in hun leven of trekken zelfs naar het buitenland, waardoor ze bijgevoegd niet erg vasthangen aan hun huis. Ze zien het eerder als een hoop stenen, zonder toegevoegde emotionele waarde.”

Anderen zijn meer honkvast, en blijven hun hele leven in hetzelfde huis wonen. “Dan krijg je echt plaatsen en kamers die gekoppeld worden aan herinneringen. De plaats waar het wiegje stond van de kinderen, de ingerichte zolder voor de tiener en zelfs de tuin waar feestjes en barbecues plaatsvonden. Hoe langer je ergens woont, hoe meer herinneringen je maakt.”

Ouderlijk huis

Vooral het ouderlijk huis brengt vaak sterke herinneringen met zich mee. Dat ondervond ook blogster Saskia Van Berkel, toen ze jaren geleden de kans kreeg om er nog eens een kijkje te gaan nemen. “Een jaar of vijftien geleden was ik op bezoek in mijn geboortestad, waar ik al heel lang niet meer woon. Ik was in de buurt van mijn ouderlijk huis en besloot aan te bellen. Aan de bewoonster legde ik uit dat ik in dit huis was opgegroeid, en dat mijn moeder het had ontworpen en had laten bouwen terwijl mijn vader op zee was. Ik vertelde haar dat mijn broers, zus en ik goede herinneringen aan het huis en aan de buurt hadden. Ze liet ons binnen, ging ons voor naar de woonkamer en liet me rustig rondkijken.”

We staan er eigenlijk niet zo vaak bij stil, tot we veranderen van woning. Dan pas gaan we terugblikken op vroeger.

- Katrien Janssens, psycholoog

Gevoel van nostalgie

“Ik werd overvallen door een gevoel van nostalgie”, vertelt Van Berkel. “Ik dwaalde een beetje verdwaasd door het huis, wandelde door de keuken waar ik door mijn oudere broers en zus in de hoge rieten wasmand werd gezet als ik in de weg liep tijdens het afwassen. Toen ik doorliep naar de woonkamer met de open haard waar ik met Sinterklaas mijn schoen zette en stond stil op de plek waar ik op mijn buik op de grond voor de televisie lag om voor dertigste keer Mary Poppins te kijken.” Ook een bezoek aan haar oude slaapkamer bracht heel wat leuke herinneringen naar boven. “Zoals toen ik stiekem de hamster van mijn zus door het poppenhuis liet lopen (lacht).” 

Janssens bevestigt dat de ouderlijke woning vaak de beste herinneringen opwekt. “Het is ook opvallend dat we enkel de positieve dingen aan een huis herinneren. De ongemakken veegt men met de jaren uit. Je zou er zelfs van schrikken hoeveel mensen soms bewust een ommetje maken om nog even langs hun ouderlijk huis of vorige woning te passeren. Een huis wekt gewoon een nostalgisch gevoel op. Hoe ouder mensen worden, hoe nostalgischer ze ook terugblikken op het verleden.”

Uitgebreid naar de buurt

“De woning is één zaak”, vertelt Janssens, “maar vaak wordt dit uitgebreid daar de buurt waarin iemand woonde of opgroeide. Herinneringen worden in het huis gemaakt, maar ook op het speelpleintje om de hoek, het contact met de buren en zelfs de vaste routes die werden genomen om naar school of het werk te gaan. Het zijn dingen die ons leven schetsen. We staan er eigenlijk niet zo vaak bij stil, tot we veranderen van woning. Dan pas gaan we terugblikken op het verleden.”

Voor Van Berkel was het een mooie ervaring, maar met een dubbel gevoel. “Het huis was nog goed herkenbaar, maar toch was alles anders”, besluit Van Berkel. “In mijn herinnering was het veel groter. Bovendien waren de kamers verbouwd, waardoor ik toch een ander gevoel had. Toen ik klein was, was het de plek die me geborgenheid bood. Het deed me beseffen dat mooie herinneringen niet alleen in een huis schuilen, maar vooral in je hoofd en in je hart.”

Vorig artikel
Volgend artikel