Home Lifestyle Bouwen & Wonen Je keuken als kloppend hart

Je keuken als kloppend hart

De keuken is allang geen achterafkamertje meer waar enkel de vrouw des huizes in de potten gaat roeren. Het is een plek geworden waar je tot rust komt, waar je in alle gezelligheid samen kookt en waar je vrienden en gasten ontvangt. De budgetten die er voor uitgetrokken worden, zijn dan ook navenant gestegen.

Waar vroeger de keuken ergens in een uithoek van het huis werd gebouwd, is dit nu het hart van het huis geworden. Je komt er letterlijk thuis, je praat er bij met je huisgenoten en als er gasten komen, gaan we met z’n allen lekker in de keuken zitten. Een keuken is geen kamertje meer, maar een meubelstuk.

De laatste jaren is een aparte eetkamer erg zeldzaam geworden. “Keuken en eetkamer zijn versmolten tot een geheel, wat het kookproces voor de kok en de gasten natuurlijk een stuk gezelliger maakt”, zegt Benny Van Gool van Keukens Van Lommel uit Aarschot. “En de hype van de kookprogramma’s speelt ook een rol. Mensen besteden de laatste jaren sowieso meer aandacht aan alles wat met eten en kokerellen te maken heeft.”

Wit is al twintig jaar de meest gebruikte kleur en dat zal over twintig jaar nog zo zijn

– Benny Van Gool

De aandacht voor koken is misschien nooit groter geweest, de gemiddelde oppervlakte van een keuken neemt wel stelselmatig af. “Wij zien duidelijk een trend naar kleinere keukens, de echte mastodontkeukens hebben afgedaan”, zegt Bart Dirinck van de Antwerpse Bulthaup-dealer B Metropool. “Logisch. Mensen gaan kleiner wonen en meer en meer op een appartement. De tijd van de hele grote villa’s ligt achter ons.”

Trends

Die trend naar kleinere keukens wil echter niet zeggen dat klanten geen geld meer aan hun keuken willen besteden, integendeel, de budgetten zijn gestegen. De koks-in-spe kiezen ook steeds vaker voor (semi)-professionele toestellen. Bij Van Lommel is een inductieplaat nu bijna standaard geworden. “Idem voor de stoomoven”, zegt Van Gool, “die plaatsen wij in acht op de tien keukens. Soms kom je ook al eens een teppanyakiplaat tegen, maar zoiets kost al gauw 2.000 euro. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Bij Bulthaup gaan de klanten nog iets verder. Daar zijn extra grote koelkasten nu populair. Een prijskaartje van zo’n 4.000 euro is geen uitzondering. Zo’n koelkast wordt dan eventueel nog aangevuld met een wijnkoelkast. “Een ander nieuw toestel dat nu sterk opkomt, is de vacuümlade”, weet Dirinck. “Daarmee kun je bereidingen vacuüm trekken om ze daarna in een stoomoven te koken. Ook dat is overgewaaid uit de professionele keukens.”

Wat nog tot in de keuken is doorgedrongen, is het groene denken en de aandacht voor energie- en waterbesparing. ledverlichting is bijvoorbeeld dé manier geworden om je keuken te verlichten. “Klanten vragen er steeds meer zelf naar”, aldus Dirinck. “Net als waterbesparende kranen. Daarmee kun je je waterverbruik met een derde laten zakken. Elektrische toestellen moeten tegenwoordig minstens een A-label hebben en ook qua materiaal is er veel vraag naar ecologisch gewonnen hout en zelfs naar milieuvriendelijke lakken en verven.”

Kleuren in de keuken

Wat de kleuren betreft, houdt de Belg het wel graag simpel, zegt Van Gool. “Wit is al twintig jaar de meest gebruikte kleur en dat zal over twintig jaar nog zo zijn (lacht). Zo rond 2000 waren de keukens in geel en pastelkleuren en zandkleuren eventjes heel erg in, maar dat is er weer volledig uit gegaan.” Mensen kiezen nu vooral voor neutrale kleuren met eventueel een muur in een accentkleur. “Als je die kleur beu bent, ga je er gewoon met de verfborstel over en ze is weg. Bij een volledige keuken is dat natuurlijk lastiger.”

Ook bij B Metropool blijft wit de nummer één. “Meestal gecombineerd met warme accenten zoals hout”, aldus Dirinck. “Marmeraccenten met een heel uitgesproken tekening zijn eveneens erg trendy, bijvoorbeeld als muurpaneel achter het kookvuur. We zien verder dat hele strakke, minimalistische keukens op hun retour zijn, het mag allemaal opnieuw wat gezelliger.”

MEER

De arbeidsmarkt: een studie op zich

Solliciteren Diploma behaald? Top! Wat nu? Nu is het tijd om zo snel mogelijk werk te gaan zoeken, een loon te krijgen en het huis uit te gaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan net zoals je studie, is ook solliciteren iets waarvoor je best de nodige kennis opdoet.

België zet de toon voor R&D, de chemie voorop

Yves VerschuerenInnovatie, innovatie, innovatie. Dat is simpelweg het enige mogelijke antwoord op de vraag hoe we wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering succesvol kunnen aanpakken. Meer nog dan vroeger zullen de oplossingen in de 21ste eeuw vooral uit de chemie en farma moeten komen.

Automarkt in stroomversnelling?

Elektrisch RijdenEr wordt al jarenlang gepraat over elektrische auto’s, maar de definitieve lancering laat op zich wachten. Hoe komt dat eigenlijk, want de technologie lijkt toch op punt te staan? En wanneer kunnen we ons dan wel aan die doorbraak verwachten?

Update je vertrouwde omgeving

Beter WonenEens de kaap van de vijftig gerond, is je woning vermoedelijk afbetaald. Vanaf nu zorgeloos genieten, denk je dan. Ware het niet dat op die leeftijd al eens een kwaaltje de kop opsteekt. Via aanpassingen aan je woning kun je echter langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen.

R&D als motor van innovatie, en omgekeerd

R&DAls kmo is R&D nog steeds de rode draad. Voor de toepasbaarheid van onderzoek moet nagedacht worden over disruptieve ideeën, game-changers en vernieuwing.

‘Samen naar een klimaatrobuuste landbouw’

Sonja De BeckerWater is een onmisbare productiefactor voor de landbouw. De gevolgen van de extreme droogte deze zomer, voor het tweede jaar op rij, hakten er bij de land- en tuinbouwers stevig in… De erkenning van de uitzonderlijke zomerdroogte van 2018 als landbouwramp was dan ook welkom, maar dekt maar een klein deel van de opgelopen schade. Nog belangrijker is de vraag hoe we de land- en tuinbouw preventief beter kunnen wapenen tegen gelijkaardige weersextremen in de toekomst.