Home Lifestyle Bouwen & Wonen Je keuken als kloppend hart

Je keuken als kloppend hart

De keuken is allang geen achterafkamertje meer waar enkel de vrouw des huizes in de potten gaat roeren. Het is een plek geworden waar je tot rust komt, waar je in alle gezelligheid samen kookt en waar je vrienden en gasten ontvangt. De budgetten die er voor uitgetrokken worden, zijn dan ook navenant gestegen.

Waar vroeger de keuken ergens in een uithoek van het huis werd gebouwd, is dit nu het hart van het huis geworden. Je komt er letterlijk thuis, je praat er bij met je huisgenoten en als er gasten komen, gaan we met z’n allen lekker in de keuken zitten. Een keuken is geen kamertje meer, maar een meubelstuk.

De laatste jaren is een aparte eetkamer erg zeldzaam geworden. “Keuken en eetkamer zijn versmolten tot een geheel, wat het kookproces voor de kok en de gasten natuurlijk een stuk gezelliger maakt”, zegt Benny Van Gool van Keukens Van Lommel uit Aarschot. “En de hype van de kookprogramma’s speelt ook een rol. Mensen besteden de laatste jaren sowieso meer aandacht aan alles wat met eten en kokerellen te maken heeft.”

Wit is al twintig jaar de meest gebruikte kleur en dat zal over twintig jaar nog zo zijn

– Benny Van Gool

De aandacht voor koken is misschien nooit groter geweest, de gemiddelde oppervlakte van een keuken neemt wel stelselmatig af. “Wij zien duidelijk een trend naar kleinere keukens, de echte mastodontkeukens hebben afgedaan”, zegt Bart Dirinck van de Antwerpse Bulthaup-dealer B Metropool. “Logisch. Mensen gaan kleiner wonen en meer en meer op een appartement. De tijd van de hele grote villa’s ligt achter ons.”

Trends

Die trend naar kleinere keukens wil echter niet zeggen dat klanten geen geld meer aan hun keuken willen besteden, integendeel, de budgetten zijn gestegen. De koks-in-spe kiezen ook steeds vaker voor (semi)-professionele toestellen. Bij Van Lommel is een inductieplaat nu bijna standaard geworden. “Idem voor de stoomoven”, zegt Van Gool, “die plaatsen wij in acht op de tien keukens. Soms kom je ook al eens een teppanyakiplaat tegen, maar zoiets kost al gauw 2.000 euro. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Bij Bulthaup gaan de klanten nog iets verder. Daar zijn extra grote koelkasten nu populair. Een prijskaartje van zo’n 4.000 euro is geen uitzondering. Zo’n koelkast wordt dan eventueel nog aangevuld met een wijnkoelkast. “Een ander nieuw toestel dat nu sterk opkomt, is de vacuümlade”, weet Dirinck. “Daarmee kun je bereidingen vacuüm trekken om ze daarna in een stoomoven te koken. Ook dat is overgewaaid uit de professionele keukens.”

Wat nog tot in de keuken is doorgedrongen, is het groene denken en de aandacht voor energie- en waterbesparing. ledverlichting is bijvoorbeeld dé manier geworden om je keuken te verlichten. “Klanten vragen er steeds meer zelf naar”, aldus Dirinck. “Net als waterbesparende kranen. Daarmee kun je je waterverbruik met een derde laten zakken. Elektrische toestellen moeten tegenwoordig minstens een A-label hebben en ook qua materiaal is er veel vraag naar ecologisch gewonnen hout en zelfs naar milieuvriendelijke lakken en verven.”

Kleuren in de keuken

Wat de kleuren betreft, houdt de Belg het wel graag simpel, zegt Van Gool. “Wit is al twintig jaar de meest gebruikte kleur en dat zal over twintig jaar nog zo zijn (lacht). Zo rond 2000 waren de keukens in geel en pastelkleuren en zandkleuren eventjes heel erg in, maar dat is er weer volledig uit gegaan.” Mensen kiezen nu vooral voor neutrale kleuren met eventueel een muur in een accentkleur. “Als je die kleur beu bent, ga je er gewoon met de verfborstel over en ze is weg. Bij een volledige keuken is dat natuurlijk lastiger.”

Ook bij B Metropool blijft wit de nummer één. “Meestal gecombineerd met warme accenten zoals hout”, aldus Dirinck. “Marmeraccenten met een heel uitgesproken tekening zijn eveneens erg trendy, bijvoorbeeld als muurpaneel achter het kookvuur. We zien verder dat hele strakke, minimalistische keukens op hun retour zijn, het mag allemaal opnieuw wat gezelliger.”

MEER

De elektrische motorfiets moet nog uit de startblokken schieten

technologie Ongeveer elke grote autoconstructeur de naam waardig is bezig met de ontwikkeling van elektrische modellen. Ook bij de motorfietsen beweegt wel een en ander, maar het tempo ligt er op het eerste zicht toch een stuk lager. Al probeert ook de Belgische wetgever de motor een stroomstoot te geven.

Zorgen voor morgen

ZorgsectorWe willen allemaal graag een lekker lang leven leiden, maar zijn er tegelijk als de dood voor om zorg- of hulpbehoevend te worden. Gelukkig heeft de medische wereld, en meer bepaald de zorgsector, daar alle begrip voor en zien ‘zorg’, infrastructuur en omgeving er heel anders uit vandaag.

Is jouw tijd ook zo kostbaar?

Beleggen“Ga de markt op.” “Beleg je geld.” Iedere dag hoor je reclame over wat je moet doen opdat je geld meer zou opbrengen dan op een spaarboekje. Maar wie kent eigenlijk genoeg van beleggen? Wie heeft de tijd om alle nodige informatie op te zoeken? En wie durft dan die stap te zetten? Ik niet, hoor ik je denken.

Kiezen voor leasing

expertpanelEfficiënt transport is een basisvoorwaarde voor vlotte business. Heel wat bedrijven stappen daarom in een leasing-formule met een betrouwbare aanbieder. Maar ook particulieren maken steeds vaker gebruik van leasing, en daarbij kijken ze niet alleen naar de auto.

De toekomst van de smart building

Smart building De tijden dat gebouwen gewoon een hoopje bakstenen, cement en zorgvuldig uitgekozen vloeren en kleuren waren, lijken stilaan achter ons te liggen. Meer dan ooit vormt een gebouw het kloppend hart van een – al dan niet zakelijke – gemeenschap, een publieke processor voor creatieve ideeën, een onverzadigbare ruimte voor multi-technische installaties.

De grenze(n)loze ondernemer

internationaal ondernemen De stap naar het buitenland is voor veel ondernemers aanlokkelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Wat met de risico’s, administratieve rompslomp, lokale arbeidscontracten en financiering? Is zo’n buitenlands avontuur dus eigenlijk wel de moeite waard, en waarom dan (niet)?