Isoleren is ook renoveren

Renoveren. Sommige mensen krijgen al de rillingen van het woord alleen. Muren uitbreken, containers vullen en vooral afwegen wat je zelf kunt doen en wat je laat doen. Het hoeft echter niet altijd gepaard te gaan met veel steengruis, stof en stress. Gevelrenovatie kan bijvoorbeeld perfect zonder in je huis een puinhoop te moeten maken. 

“Meer dan de helft van de woningen in België is ouder dan 50 jaar”, vertelt Jos Achten, salesdirector Belgium Bricks. “Van de bijna drie miljoen woningen in Vlaanderen heeft de helft geen geïsoleerde buitenmuren. Nochtans gaat minstens 25 procent van de warmte in een woning verloren door de muren. Dat betekent dat je een kwart van je energie zou kunnen besparen met geïsoleerde muren. Bovendien zorgen goed geïsoleerde buitenmuren ook voor een aangenamer binnenklimaat. Je hebt geen koude muren of vochtplekken meer.”

Maar particulieren hebben soms geen zin om een tijdje in het stof te zitten. Precies daarom ontwikkelde Vandersanden E-Board. “Het betreft een isolerend gevelsysteem dat tegen gevels kan worden aangebracht zonder al te veel sloop- of breekwerk. Meestal kun je gewoon in je woning blijven wonen”, vertelt Achten. “Bovendien voldoet het aan de strenge isolatienormen en laat het toe om binnen de bestaande rooilijn te blijven. Daarnaast kan het gebruikt worden voor klassieke gevelrenovatie, maar ook voor nieuwbouw.” Het systeem bestaat uit twee onderdelen die in enkele stappen voor een isolerende, waterdichte en dampopen buitenschil zorgen. Achten: “De E-Boardpanelen worden rechtstreeks op de bestaande gevel gelijmd en nadien gefixeerd met slagpluggen. De afwerking gebeurt met steenstrips die ook op hun beurt worden verlijmd. Het systeem laat ook toe te kiezen voor traditioneel voegwerk of voor een voegloze afwerking.”

Van de bijna drie miljoen woningen in Vlaanderen heeft de helft geen geïsoleerde buitenmuren. Nochtans gaat minstens 25 procent van de warmte in een woning verloren door de muren.

“Isoleren is ook renoveren”, weet Achten. “Wie zijn gevel renoveert, zal ook meer voor zijn woning kunnen vragen bij een potentiële verkoop. Enerzijds is er de esthetische waarde – het oog wil ook wat – en anderzijds verkrijg je door die isolatie een betere EPC-waarde. Je huis krijgt een nieuwe look en is uiteindelijk meer waard.” Gevelrenovatie is ook echt zo moeilijk niet. “Wie een beetje handige harry is, kan dit makkelijk zelf doen”, besluit Achten. Er zijn verschillende opleidingsfilmpjes beschikbaar waarbij uitgelegd wordt hoe je correct met het E-Boardsysteem kunt werken. Bovendien is het een perfecte klus om mee te beginnen en ’s avonds gewoon te stoppen. Je doet verder wanneer je wilt. En als het niet lukt, kunnen we altijd advies geven of de bouwheer doorverwijzen naar een netwerk van gespecialiseerde aannemers.”

Meer over…

Het internationale baksteenbedrijf Vandersanden, met hoofdkantoor in Bilzen (België), is het grootste baksteen producerende familiebedrijf in Europa van gevelstenen, straatbakstenen, ECO baksteenstrips en (isolerende) geveloplossingen. Vandersanden bestaat bijna een eeuw en is gedreven door innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Het familiebedrijf telt ruim zevenhonderd medewerkers in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, met tien productielocaties die conform de ISO 14001-milieubeheerstandaard werken. Gezamenlijk produceert Vandersanden jaarlijks meer dan vijfhonderdvijftig miljoen stenen voor de Europese markt en ver daarbuiten.