Home Lifestyle Bouwen & Wonen De interieurtrends van 2018-2019: Nieuwe vertoning van je woning

De interieurtrends van 2018-2019: Nieuwe vertoning van je woning

Zoals het een goed cliché betaamt, is ook op vlak van wonen het innerlijk al wat telt. Wel, misschien niet meteen het énige belangrijke, want mensen die een huis rechtzetten van nul af aan zullen het belang van een juiste skeletbouw en baksteenkeuze wel appreciëren. Toch is inrichting en interieur van even vitaal belang: het vormt het hart van het huis, de visualisering van wie je bent en hoe je wil wonen. 

En net zoals jij dat bent, is ook ieder interieur uniek of net dat tikkeltje anders. De ene houdt van strak en modern, de andere vertoeft graag in een landelijke omgeving of baseert zijn of haar interieur volledig op pakweg de Aziatische of Zuid-Amerikaanse cultuur. Alles kan, alles mag. Dat bewijzen ook de interieurtrends van dit jaar. Kleuren en materialen frissen naar aanloop van 2019 je huis op met een nostalgische knipoog en een zekere elegante overdaad. 

Kleur verkennen

Kleuren komen, kleuren gaan, alleen grijze zetels blijven bestaan. In 2018 was de uitgeroepen kleur van het jaar ‘heart wood’, aldus beslist door kleurkoning AkzoNobel/Flexa. Heart wood is een tamelijk rustige kleur, een soort van zacht grijs-roze die altijd net een beetje anders oogt, afhankelijk van de lichtinval. Of zoals Flexa het zelf omschrijft: “A subtle and warm tone of grown-up pink”. Het is een omschrijving die nog goed zou staan op je Tinderprofiel.

De intentie van de heart wood-kleur zou het verminderen van stress zijn, afkomstig van je dagelijkse, drukke leven. Alsof je thuiskomt in een gloed van warmte, gezelligheid en rust. Die je dan kunt combineren met allerlei andere kleuraccenten en opvallende accessoires bestaande uit verschillende materialen. Want 2018-2019 brengt vooral terug meer kleur in je leven. Ook colorblocking kan van de partij zijn, dus bijvoorbeeld twee contrasterende tinten of een heel regenboogpalet die alle verschillende karakters in je huis kleur doen bekennen.

Spiced honey’ is trouwens ondertussen uitgeroepen tot dé kleur van 2019. Het is een honing-bruine kleur die optimisme zou moeten opwekken en de uitstraling van zowel luxe als gezelligheid weergeeft.

Interieurtrends 2019

Materialenmix voor elegantie

Iedere interieurblog zal het zeggen: de mode staat vaak een heel pak voor op de trends voor je woonst.

En dat blijkt ook dit jaar en naar aanloop van 2019 zo het geval te zijn. Velours kleding vind je al enige tijd in de rekken, maar nu dus ook in je inboedel. Denk aan zetels, maar ook je kussens en zelfs stoelen krijgen een fluwelen toets. Bovendien vind je ze vaak terug in allerlei rijke kleuren, zoals koningsblauw, diepgroen of heerlijk wijnrood.

Die velvet-tonen worden vaak afgetoetst met heel wat andere, ogenschijnlijk luxueuze materialen. Zo blijven ook koper en messing belangrijk in je interieur. Die vind je dan bijvoorbeeld terug in tafellampen of bijzet- of salontafels. Ook gouden accenten zijn meer dan welkom, die in combinatie met al dat velours een ietwat barokke sfeer overbrengen. Elegantie staat voorop in het aankomende en de rest van het jaar, en moet vooral aansluiten bij het idee van een gemoedelijk, huiselijke en rustgevende sfeer.

Natúúrlijk

Voor mensen die in de stad wonen, blijft ook de urban jungle-sfeer hangen. Patronen van palmbladeren, bloemen en allerlei andere soorten groensels blijven aanwezig in de interieurtrends. De natuur in het algemeen blijft sterk aanwezig: ook hout speelt een grote rol bij een sfeervolle inrichting. Vooral donkere houtsoorten sluiten aan bij de velours accenten en koperen of messingklemtonen. En ook andere natuurlijke materialen zoals marmer blijven mogelijk om je inrichting aan te vullen.

Dat natuurlijke kun je nog verder doortrekken meubelgewijs: denk aan de rotan-trend die al enige tijd meegaat. Banken, (schommel)stoelen of zelfs allerlei soorten lampen in rotanmateriaal maken het gehele gezellige woonplaatje af.

Interieurtrends 2019

Ecologisch wonen

Op overkoepelend niveau is het belangrijk aan te halen dat multifunctionaliteit steeds prominenter aanwezig wordt. Huisvestigingen, vooral in de stad, worden kleiner waardoor je vaak slimmer gaat moeten wonen. Een kast of een simpel schaaltje op je tafel moet niet langer nog één enkele functie hebben. Dat slimmer wonen gaat bovendien ook vaker op technologisch vlak gebeuren. Smart homes komen eraan en zullen binnenkort ook op vlak van design je woonst binnentreden.

Tenslotte zoeken we ook steeds ecologischer te leven in onze huizen en appartementen. Kijk dus ook zeker uit naar duurzame materialen en interieurtoepassingen die helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen.

MEER

Nobel(g)prijswinnaars

Beeldjesseizoen voor wetenschappers en algeheel uitzonderlijke figuren met een hart voor de mensheid in al haar facetten: sinds gisteren zijn alle Nobelprijzen van het jaar 2018 uitgereikt. Alweer een bende knappe knoppen die een prestigieuze onderscheiding –en een hele smak geld –van het Zweedse Stockholm of Deense Oslo mee naar huis mogen nemen. Dit jaar echter geen Belg op de lijst van Nobelprijswinnaars.

Samen aan één plastic zeel trekken

PlasticsoepBelgische bedrijven zijn goed in afvalsortering, maar de praktijk stagneert. Vooral kleine resten, zoals verpakkingsfolie, landen in het ‘algemeen vuil’. Dat kan dus gevoelig beter. “Bedrijven moeten aan tafel met hun buren en afvalsorteerders.”

‘Ik geloof niet in voorbeeldfuncties’

Gers PardoelAlleen al zijn (artiesten)naam geeft aan dat Gers Pardoel een echte vent is: ‘gers’ betekent in het Rotterdams namelijk ‘vet’ of ‘cool’. Is er een verschil met Gerwin, zoals zijn echte naam luidt? En hoe slaagt hij erin zijn muziekcarrière te combineren met die van partner en vader? Ik neem je mee voor een interview met de man zelf.

Universeel cultureel

cultuur Ons land zit vol creatievelingen: van muzikanten over schilders, tot danstalenten, kunstenaars en filmmakers. Het aanbod is in ieder geval zeer divers, en reikt vaak zelfs over de landsgrenzen heen. 

‘We zijn in België ontzettend muzikaal verwend’

Milo Meskens In 2017 had ik de eer om voor het eerst in mijn leven doorheen Europa te touren. Toen ik na 20 dagen terugkwam, had ik uit de hele ervaring een hoop conclusies getrokken, maar het meest opmerkelijke moet toch wel dit geweest zijn: we zijn hier in België ontzettend muzikaal verwend.

Biotech steekt nog een vitamientje bij

BiotechNu wetenschappers de oorzaken van kanker beter begrijpen, raakt het geneesmiddelenonderzoek in een stroomversnelling. Zeer goed nieuws dus, al denken sommige experts dat de ontwikkelingen in de life sciences nog sneller, beter en ingrijpender zouden kunnen. Hoezo?