interieur
Bouwen & Wonen

‘In 2022 maakt de hoekbank een grote comeback’


22.02.2022
door Daan Vanslembroeck

De afgelopen twee jaar waren we vaker dan ons lief was aan huis gekluisterd, waardoor ons huis plots ook onze werkplek, ons restaurant, onze bioscoopzaal en onze stamkroeg werd. Ons interieur werd daardoor belangrijker dan ooit. Hoe ziet dat er anno 2022 uit?

Shift naar blijvende, aangename werkplek

Thuiswerk heeft er mee voor gezorgd dat we ons interieur een opwaardering hebben gegeven. “Deze hybride manier van werken zal voor een stuk ook na corona blijven”, vertelt Desirée Pelgrom-Geurts van feel-goodblog Curvacious. “De thuiswerkplek is veranderd van geïmproviseerde werkhoek aan de keukentafel naar een blijvende, aangename werkplek. Fijn voor de rest van het gezin als er niet iemand de hele tijd aan de eettafel zit te werken, maar vooral ook fijn voor diegene die wellicht meer vanuit huis zal blíjven werken in de toekomst. We zoeken gewoon comfort en een aangenaam interieur maakt ons ook productiever als we thuiswerken.”

Naast de thuiswerkplek tekenen zich de komende maanden duidelijk enkele trends af, zowel naar inrichting, kleur of materiaal. “2022 wordt het jaar van de grote comeback van de hoekbank”, weet Pelgrom-Geurts. “Maar dan in een moderner jasje. Zo zien we heel verrassende organische en ronde vormen terugkomen in de hoekbank en banken die je zelf kan samenstellen uit losse elementen. Met deze laatste optie kan je bijvoorbeeld heel toffe wooneilanden maken met verschillende intiemere hoekjes in één zithoek.”

Zachte, ronde en organische elementen

Die zachte, ronde en organische elementen zullen ons interieur vormgeven. “Qua stijl kan je heel duidelijk zien dat de Scandinavische invloeden de boventoon blijven voeren, maar dan minder strak zodat er meer zachtheid in het interieur terug te vinden is. Zoals ronde vormen, (salon)tafels met afgeronde hoeken, vloerkleden in organische vormen en verschillende texturen die erom vragen geaaid te worden.”

Twee andere pijlers die Pelgrom-Geurts graag aanstipt zijn ‘duurzaamheid’ en de ‘liefde voor de natuur’. “Een duurzaam interieur waarbij eerlijke keuzes voor zowel mens als milieu worden gemaakt, spelen nu heel erg mee. Het recyclen en upcyclen van meubels, een duidelijke keuze voor kwaliteit zodat meubels langer meegaan en het gebruik van familiestukken die van generatie op generatie worden doorgegeven, dragen daar duidelijk aan bij. Ook de liefde voor planten en natuurlijke elementen in ons interieur zijn een blijvertje.”

Less is more in interieur in 2022, en dat zorgt voor multifunctionele oplossingen.

- Natascha Amesh, Decoblog


Warmte

Volgens Pelgrom-Geurts vormt warmte dit jaar de rode draad doorheen ons interieur. “Naast het vele zwart-wit-grijs en natuurlijke bruintinten komt er een mooi warm kleurenpalet naar boven van gebrand oranje en diepe bruintinten, gecombineerd met donker olijfgroen en diepblauw.”

“Nostalgie voert de boventoon”, vult Natascha Amesh van Decoblog aan. Ze bevestigt dat duurzame keuzes helemaal in zijn, een gevolg van onze toenemende bewustwording. “Bewustwording van onze koopdrift, maar ook van onze invloed op het milieu. Kwaliteit komt boven kwantiteit te staan, ons interieur moet goed voelen”, legt Amesh uit. “Glas bijvoorbeeld is erg duurzaam. De trend van stalen deuren is dan ook in opkomst, maar het is niet goedkoop. Als we naar materialen kijken, zoeken we snel onze toevlucht in marmer, graniet, geolied hout, en milieuvriendelijk plastic. Less is more in het interieur van 2022 en dat zorgt voor multifunctionele oplossingen. Met kleine toetsen creëren we inspirerende plekjes voor onszelf, die met flexibele scheidingswanden van canvas, glas of gordijnen af te scheiden zijn.”

Invloed van de jaren zeventig en rustige natuurtinten

“Natuurlijke materialen en ronde, organische vormen zijn opnieuw bepalend”, zegt Amesh. “Verder zie ik vooral een onmiskenbare invloed van de jaren zeventig en rustige natuurtinten zoals beige, taupe, mosgroen en zachte pastelkleuren. Urban invloeden uit de jaren negentig zorgen ook voor een opleving van de combinatie geel/blauw met zwart en wit, wat beter past in robuuste, moderne interieurs.” 2022 zal dus absoluut geen kleurloos jaar worden. Onze woonkamer, en bij uitbreiding ons volledig huis kunnen zich aan een kleine make-over verwachten. 

Vorig artikel
Volgend artikel