tweede verblijf
Bouwen & Wonen

Hongerig naar een tweede verblijf

06.01.2016
door Greet Wouters

Een eigen huis. Tof! Een plek onder de zon. Nog toffer! Wij, Belgen, weten dat als we ze allebei willen, we best een tweede verblijf in het buitenland moeten kopen. En dat doen we dan ook alsmaar meer.

Spanje en Frankrijk

Je hebt geld en je wilt wat. Een bankrekening met torenhoge interesten? Vergeet het. Dan ga je beter op zoek naar een andere investering. Misschien een tweede woonst? In eigen land of in het buitenland. 380.000. Zoveel Belgen hadden vorig jaar een optrekje in het buitenland. “Spanje is nu erg in trek bij Belgen”, weet An van Houte, exhibition manager België van Second Home International. “Sinds vorig jaar is het aantal Belgische huizenbezitters daar gestegen van 15.000 naar 30.000. Frankrijk staat op de tweede plaats. Daar kwamen 5.000 Belgische eigenaars bij op twee jaar tijd.”

Verklaring?Spanje en Frankrijk zijn niet ver, goed bereikbaar en als je de juiste streken uitkiest: zon gegarandeerd”, concludeert van Houte. Ideaal dus voor je eigen vakantieparadijsje. En wie slim is, kan heel wat bijverdienen. Verhuur bijvoorbeeld een appartement in het hoogseizoen en verblijf er de rest van het jaar zelf. Of open een B&B waarin je zelf meehelpt. Dan verdien je niet alleen de huur terug, maar ook je werkuren.

Sinds vorig jaar is het aantal Belgische huizenbezitters in Spanje gestegen van 15.000 naar 30.000

– An van Houte

Voorlopig verhuren huiseigenaars in het buitenland vooral aan vakantiegangers. “Het zonnige weer en een centrale ligging zijn grote pluspunten”, aldus van Houte. Maar ook de huurprijs speelt een belangrijke rol. Maak het jezelf niet moeilijk: kies voor een land met eenvoudige belastingregels en ga na waar de huizenprijzen laag staan. Spanje bijvoorbeeld. Door de vastgoedcrisis was het aanbod daar groter dan de vraag en dat zorgde voor echte koopjes. Nu stijgen de prijzen weer lichtjes, dus wees er snel bij.

Op vlak van belastingen is Frankrijk aantrekkelijk. Daar moest je altijd 34,5 procent belasting betalen op huurinkomsten en op de meerwaarde van je woonst: 19 procent basisbelasting en 15,5 procent sociale belasting. Maar die sociale belasting blijkt niet conform de Europese regels. Belgen betalen sociale lasten in eigen land, dus moeten ze die niet nog eens betalen in Frankrijk. En dat betekent een belastingdaling van 34,5 procent naar 19 procent.

Door je tweede verblijf moet je in België misschien meer belastingen betalen. Maar wie het niet aangeeft, riskeert een boete

– Francis Adyns

Portugal

Ook Portugal is fiscaal interessant. Daar regelden ze een aantal jaren geleden dat zogenaamde residentes não habituais (niet-gewone inwoners, red.) geen belastingen moeten betalen op hun pensioen. “Portugal mikt op gepensioneerden die hier een tweede verblijf kopen. En dat werkt natuurlijk met die nieuwe wetgeving”, weet An-Sofie De Vos van Immo Portugal. “Ook buitenlandse bedrijven die zich er vestigen, krijgen trouwens belastingvermindering.” En nog een leuk weetje: de vastgoedprijzen aan de Zilverkust liggen enorm laag.

Dubbelbelastingverdrag

Waar je je ook neervlijt, je moet je tweede verblijf wél in België aangeven. Francis Adyns van FOD Financiën legt uit: “Als je een tweede verblijf hebt in het buitenland, betaal je in dat land vastgoedbelasting. Maar onroerend goed bepaalt in eigen land je belastingschijf.” Gelukkig kun je belastingen ontwijken. Check of België een dubbelbelastingverdrag heeft met het land waar jij een huis wilt kopen. Adyns: “Daardoor hoef je geen dubbele belastingen te betalen op je huurinkomsten: zowel in België als in het andere land. Is er geen verdrag, betaal je dubbel. Je krijgt in België dan wel 50 procent ‘korting’.”

België

Blijf je liever in België? Koop dan een appartementje aan de kust. Of investeer in een serviceflat. Aanbiedingen zijn er genoeg en aangezien de bevolking vergrijst, stijgt de vraag. Maar serviceflats zijn niet goedkoop omdat ze voorzien zijn op de extra zorg die ouderen nodig hebben. Een oplossing is een obligatie kopen van de maatschappij die eigenaar is van de flats. Dan ben je geen registratierechten of btw verschuldigd.

Investeren is dus altijd een beetje puzzelen. Juiste raad inwinnen en goed nadenken vooraleer je koopt, is de beste oplossing. Dan zal je een mooie investering vinden die bij je past én die je spaarvarken wat vetter maakt.

Vorig artikel
Volgend artikel