slimmer
Bouwen & Wonen

Hoe corona ons slimmer doet leven

22.02.2022
door Sophie Lodewijks

Vroeger deden we het met een computer, gsm en misschien een tablet. Tegenwoordig genieten we van slimme koelkasten, radiatoren en energiemeters. Allemaal geconnecteerd via het internet en vaak aangestuurd door onze smartphone. Heeft het vele thuiszitten door de coronacrisis deze trend nog in een stroomversnelling gebracht?

Connectiviteit en smart homes

Connectiviteit, Internet of Things, artificial intelligence, smart homes: het zijn niet te stoppen trends waarin we sinds de coronacrisis nóg meer investeren. Althans, dat zegt Bert Van Thilborgh, trendwatcher bij Futureproved. Bij Samsung België is deze trend alvast duidelijk voelbaar. PR-manager Sven Adams laat weten dat ook zij een groeiend potentieel zien in smart living.

Wat begon met domotica – apparaten die we in huis installeren voor meer comfort, veiligheid en besparing – ontwikkelde zich de afgelopen jaren naar systemen die we ook buitenshuis via onze smartphone kunnen besturen dankzij het internet. “Als ik wil, dan kan ik de temperatuur van mijn auto, die buiten geparkeerd staat, regelen vanaf de ontbijttafel”, licht Van Thilborgh toe. En smart living zal zich alleen maar steeds sneller uitbreiden. “Binnen vijf à tien jaar maken we wellicht gebruik van 6G-internet dat sneller connecteert en bovendien meer data kan opslaan.”

Evolutie van slimme toestellen

Maar eerst even terug naar het heden, waar vier op de tien Belgen ondertussen het nut inzien van dergelijke slimme woningen. In 2018 vielen er een op vijf woningen te definiëren als slim, nu zou dat dus al bijna het dubbele zijn. Al geeft Van Thilborgh toe dat de ontwikkeling trager gaat dan hij had verwacht. Onderzoek wijst wel uit dat 75 procent van de Belgische gezinnen drie of meer slimme toestellen in huis heeft. “Ik denk wel dat die evolutie de komende tien jaar veel sneller zal gaan dan tijdens het afgelopen jaar. De coronacrisis zorgde alvast voor een kantelpunt.”

We zien een enorme toename in de vraag naar producten die een bepaalde functionaliteit combineren met comfort en plezier.

- Sven Adams, Samsung

De waarde van ons huis

Het verplichte thuiswerken heeft ons de waarde van ons huis doen inzien en zorgde voor een enorme drive om zaken te veranderen. Meer telewerken, bijvoorbeeld, en meer digitaal contact. “Meer dan ooit investeren we in de eigen woning, die onze biotoop voor zowel werk als ontspanning is geworden”, laat Samsung weten. “We zien een enorme toename in de vraag naar producten die perfect in je huis passen of die een bepaalde functionaliteit combineren met comfort en plezier. Zoals koptelefoons en slimme speakers.” 

Technologie helpt mensen om onderling contact te onderhouden, dat is altijd al zo geweest. Maar waar videobellen vroeger eerder een luxe was, is dat nu opeens een noodzaak geworden. “Een alternatief dat we niet minderwaardig vinden aan persoonlijke ontmoetingen”, meent Adams. “Dit inspireert ons om te blijven inzetten op het verleggen van grenzen en het ontwikkelen van producten die mensen helpen verbinding te zoeken met hun geliefden.”

Bewuster van onze gezondheid

Met dat op de loer liggend virus werden we ons de afgelopen twee jaar ook steeds bewuster van onze gezondheid. Trendwatcher Van Thilborgh voorspelt dat het monitoren van onze lichaamsactiviteit een steeds grotere rol zal spelen binnen onze technologie. “Denk aan toepassingen als slimme spiegels die opmerken dat je er moe uitziet. Vervolgens analyseren sensoren in het toilet je urine en monitort je matras je vochtverlies. Al deze data staan direct in verbinding met je medisch dossier zodat je huisarts een seintje krijgt dat hij of zij je even zou moeten zien. Zo kunnen ziekten als kanker of bepaalde virussen vroegtijdig opgespoord worden.” 

Je had daarnaast misschien ook al gehoord van de slimme ijskast, voorzien van een camera zodat jij vanuit de supermarkt op je smartphone kunt checken wat je nog moet kopen? “Het kan zelfs zo ver gaan dat het apparaat zelf weet wat er normaal gezien aanwezig is in je ijskast. En bij het ontbreken ervan stuurt het jou een notificatie. Of het staat in contact met je supermarkt en geeft de opdracht om een product bij je thuis te laten leveren.” Van Thilborgh zegt dat we uiteindelijk zelfs zullen gebruikmaken van keukenrobots die wel 5.000 verschillende soorten gerechten voor je kunnen klaarmaken. “Maar dat is nog toekomstmuziek.”

Vorig artikel
Volgend artikel