Home Lifestyle Bouwen & Wonen Genieten in eigen bubbel

Genieten in eigen bubbel

Na de eerste golf van het coronavirus zijn we met zijn allen meer beginnen telewerken. Werk, gezin en vrije tijd lagen plots heel dicht bij elkaar. Wij vroegen aan enkele bekende Vlamingen hoe zij al die aspecten van hun leven thuis doorbrachten in deze bijzondere tijden. 

Wim Slabbinck.
Relatie-expert, seksuoloog 

Hoe en waar in huis heb je je telewerkruimte ingericht?

“Op de tweede verdieping heb ik een kamer die ik normaal gezien enkel gebruik voor administratie, maar tijdens de lockdown heb ik er wat meer tijd doorgebracht. Het bureau dat tegen de muur stond, staat nu voor het raam. We kochten een matje voor de kat. Vanop de vensterbank overschouwde ze de tuin en hield ze me gezelschap. Ik heb drie weken telewerk gedaan, maar zodra het mocht, deed ik videoconsultaties in de praktijk. Nu wissel ik af tussen face-to-facegesprekken en consultaties via de webcam. Het is aangenamer om klanten in het echt te zien en een gesprek te kunnen afsluiten zodra die persoon fysiek de kamer verlaat. Al zijn videoconsults in deze tijden een waardevol alternatief.”

Waar vertoef je vooral als je wat ontspannende me-time wilt? 

“We hebben geen grote tuin. Eerder zo’n typische rechthoek. Achteraan hebben we wel een fijn hoekje met een tafel en ligstoeltjes. Een rustig plekje in de schaduw, ideaal om te chillen. Vorig jaar kregen we plots regelmatig bezoek van twee egeltjes, die zagen we tijdens de lockdown rondscharrelen met hun kleintjes. Het gezinnetje opwachten werd een vast ritueel. Verder maakte ik optimaal gebruik van mijn Zwift-abonnement. Zo kon ik virtueel fietsen in mijn bureau, op een fiets op rollen. Perfect op druilerige avonden. Als het mooi weer was, haalde ik mijn gewone koersfiets van stal. Als je stevig doortrekt, ben je vanuit Mariakerke op een halfuurtje in de Vlaamse Ardennen.” 

Waar spendeer je tijd met familie of vrienden?

“Mijn vriendin en ik hebben contact met andere mensen sterk beperkt. Temeer omdat ik als therapeut al veel wisselende contacten heb met klanten en collega’s. We wilden bijkomend risico op besmetting zo minimaal mogelijk houden, dus hebben we ons sociaal leven op een laag pitje gezet. Op café zijn we deze zomer amper geweest. En de weinige keren dat we iets gingen drinken, hebben we het drukke Gent gemeden en voor een rustige hoeve aan de groene rand gekozen. Ik ben wel een paar keer naar mijn ouders in Brugge gefietst. Een goeiedag zeggen vanop afstand of een barbecue in de tuin: die momenten met familie deden me goed.” 


Martine Prenen.
Presentatrice, happiness coach

Hoe en waar in huis heb je je telewerkruimte ingericht?

“Ik heb boven een bureau, maar daar zit ik eigenlijk nooit. Ik gebruik die kamer vooral als opslagruimte. Als ik telewerk, doe ik dat in de keuken. Altijd zo gedaan. Als mijn papieren en laptop op tafel liggen, weet mijn gezin dat ik aan het werk ben en de keuken even mijn domein is. Ik heb het mooiste uitzicht ooit. Ik kijk rechtstreeks op de velden en de tuin. Elke dag merk ik wel iets anders op. En de seizoenen zie ik van dichtbij veranderen. Ik werk momenteel aan een digitaal platform voor mijn workshops en lezingen. Ik heb gemerkt dat zeker in deze vreemde coronatijden mensen nood hebben aan live contact en coachingsessies.” 

Waar vertoef je vooral als je wat ontspannende me-time wilt?

“Ik woon samen met mijn man en mijn zoon. De vriendin van mijn zoon woonde de voorbije maanden zo goed als bij ons in. Het is supergezellig thuis en we amuseren ons goed, maar een me-time momentje hoort er natuurlijk ook bij. Ik heb geen nood aan spa-momenten in mijn badkamer, maar ik vlucht wel graag in de natuur. Ik woon vlakbij een groot natuurdomein, het militair domein van Kalmthout. Elke dag ga ik er wandelen met mijn twee honden. De oudste is ondertussen al elf en geraakt zo ver niet meer, maar vroeger wandelde ik makkelijk anderhalf uur. Even de natuur induiken kan ik iedereen aanraden, zeker in tijden van coronastress. Het brengt rust en laat de bloeddruk dalen.” 

Waar spendeer je tijd met familie of vrienden?

“In onze hof. Ik vind het helemaal niet erg om een zomer niet op reis te gaan, maar ik ben me ook heel erg bewust van onze mooie thuissituatie, altijd uitkijkend op een grote tuin. En daar maken we optimaal gebruik van. Ik ging deze zomer voor een Ibiza-gevoel in eigen tuin. Inclusief een grote tent met matjes, nachtkastjes, lichtjes… De hele santeboetiek. In onze kleine bubbel hebben we er verschillende verjaardagen gevierd en tot ’s avonds laat gezelschapspelletjes gespeeld, allemaal met een dekentje rond de schouders. Heerlijk! ‘Blijf in je kot’ klinkt zo negatief. Ik ga voor ‘Geniet in je eigen bubbel’.” 


Astrid Stockman.
Klassiek pianiste en zangeres – sopraan 

Hoe en waar in huis heb je je telewerkruimte ingericht?

“In het voorjaar heb ik thuisconcertjes gestreamd vanuit mijn woonkamer, op mijn oefenpiano. Mijn goeie piano staat bij mijn ouders. Die virtuele ontmoetingen met mijn publiek gaven me structuur in een moeilijke periode zonder betaalde opdrachten. De concertjes duurden meestal maar een kwartier, maar het effect op zowel mij als de kijkers was voelbaar. Het waren luchtige momenten in bevreemdende tijden. Mijn appartement was mijn quarantaineruimte. Met een paar kleine aanpassingen kon ik het er nog net iets aangenamer maken. Ik kocht een paar frisse kamerplanten, rangschikte mijn platen en installeerde een schoenenkast. Een geordende geest blijkt belangrijk tijdens een pandemie (lacht).”

Waar vertoef je vooral als je wat ontspannende me-time wilt?

“Ik heb lang te weinig tijd voor mezelf genomen. Ik was voortdurend bezig met proactief te handelen: hoe kan ik deze situatie overleven op financieel en zakelijk gebied? Die mindset heb ik een hele tijd niet kunnen loslaten, ik leefde op adrenaline. Tot ik in week zeven van de quarantaine mezelf tot de orde riep en besefte dat die werkloze toestand nog wel eens heel lang kon duren. Om mijn lichaam en geest wat te verzorgen, ging ik vanaf dan elke dag twee uurtjes fietsen met de koersfiets. Meestal sjeesde ik rond in de buurt van Antwerpen. Je vindt daar snel mooie plekjes in de Kempen of langs de Nederlandse grens.” 

Waar spendeer je tijd met familie of vrienden?

“Voor de verjaardag van mijn mama ben ik langs geweest in de tuin, op afstand. Maar ik heb mijn familie de laatste maanden weinig gezien. We zijn allemaal heel voorzichtig. Met mijn vrienden ben ik ook nog niet op uitstap geweest, het meest gewaagde was een avondje tapas in de buitenlucht. Ik hoop dat we snel weer de auto kunnen inspringen en uren doorrijden. Naar Disneyland, naar Duitsland… of elkaar gewoon een dikke knuffel geven. Ik wacht dus nog een beetje af vooraleer ik me aan uitbundige reünies waag.” 


 

MEER

Zo mik je op toptalent

aanwerving Frederik De Blauwe van Fusion Executive geeft drie bakens die een kantoor kan verzetten om een aanwerving ‘future proof’ te maken.

Voorkom de moderne demon

Stress De moderne demon zie je meestal niet aankomen. Stress is iets dat iedereen eens wel mee te maken krijgt. Een beetje stress is niet erg, maar teveel stress kan leiden tot een burn-out. Burn-out is op weg de meest voorkomende arbeidsgerelateerde ziekte van het moment te worden.

3 vragen aan… MVO Vlaanderen

Duurzaam ondernemen Kmo’s moeten meer dan ooit rekening houden met duurzaamheid en zorg voor mens en milieu. Heel wat multinationals leggen sociale voorwaarden en milieu-eisen op aan hun partners en leveranciers. Ook consumenten beoordelen steeds vaker het ethisch karakter van een bedrijf alvorens te kopen.

‘We moeten proactief investeren in levenslang leren en loopbaanbeleid’

De arbeidsmarkt staat voor ontzettend veel uitdagingen, maar VDAB-topman Fons Leroy kijkt twee maanden voor zijn pensioen optimistisch naar de toekomst.

Vandaag een start-up, morgen een multinational?

Bedrijfsgroei Een start-up beginnen kan iedereen, maar echt groeien is voorbehouden aan de professionals. Een duidelijke visie, doortastendheid en mensenkennis zijn alvast mooi meegenomen, maar wat is er in het huidige ondernemingsklimaat nog nodig om een bedrijf te lanceren én staande te houden?

Ticket naar de zon: Kerst en Nieuwjaar vieren in...

Doet die schijnbaar eindeloze winter je energiemetertje naar de verkeerde kant door-slaan? Dan behoor jij tot de 69 procent van de Vlamingen die de Belgische winter liefst staalhard negeert en inruilt voor een zorgeloze vakantie op een zonovergoten strand.