interieur
Bouwen & Wonen

Eerste hulp bij materiaalkeuze

27.09.2021
door Fokus Online

Die witte zetel kan misschien mooi zijn, maar is hij ook praktisch wanneer je een kleuter in huis hebt rondlopen? En overleeft dat prachtige marmeren tafelblad de occasionele kras of twee die er onvermijdelijk opkomt? Bij het inrichten van je huis stem je de keuze voor materialen best af op je levensstijl. Arne Peeters, interieurarchitect en projectmanager bij Ambertree store, geeft tips om rekening mee te houden voor het beste interieur op maat.

Stem af op je levensstijl

Neem je eigen levensstijl kritisch onder de loep voor je aan je interieur begint. “Er bestaan zoveel verschillende stijlen in een interieur, de materialen zijn daar slechts één onderdeel van. Hou rekening met je gezinssituatie en probeer je inrichting daar zo goed mogelijk op af te stemmen. Wanneer je spreekt over een gezin met kinderen, dan hangt de keuze van de materialen heel hard af van de leeftijd. Hou er rekening mee dat jonge kinderen de waarde of fragiliteit van materialen nog niet kunnen inschatten. Nodig je vaak mensen uit in je huis? Zorg dan voor een krasbestendige tafel. Eet je vaak in de zetel? Dan kan die best afwasbaar zijn. De materialen vertellen jouw verhaal, kies dus actief in functie van je dagelijks leven.”

Overweeg afwasbare stoffen

Wil je er zeker van zijn dat je meubels volledig vlekkeloos en schadeloos blijven? Dan zijn uitwasbare of afwasbare stoffen een aanrader. “Tegenwoordig zijn heel veel stoffen uitwasbaar en afwasbaar. Zo kan de vlek er nog uit gaan en niet indringen in de stof. AquaClean-stoffen zijn dan interessant om naar te kijken. Dat is een bepaalde technologie op stoffen die ervoor zorgt dat een vlek niet tot in de stof geraakt. Je kunt dat toepassen op meubels en stofferingen. Zo kun je bijvoorbeeld toch nog voor een lichte stof of een licht kleurenpalet gaan, zonder dat je het risico loopt dat je zetel verpest wordt. Het enige nadeel is dat die stoffen vaak een minder mooie esthetische look hebben door de afwerkende pvc-laag. Al zijn de nieuwere generatie Aquastoffen wel al veel mooier dan vroeger.”

interieur

Kijk naar de functionaliteit

Voor je wandbekleding kijk je best naar de beschikbare ruimtes in huis en naar de functionaliteit van die ruimte. Op basis daarvan kies je de meeste geschikte materialen. “In de keuken is vanzelfsprekend een goede spatwand onmisbaar. Hoe mooi een poreus gesteente zoals marmer bijvoorbeeld ook kan zijn, voor een keuken is dat zelden de meest interessante materiaalkeuze. Wil je ongeveer dezelfde look, maar wel iets meer ‘spat proof’? Dan geeft een keramische steen of een kwartsiet­gesteente dezelfde look, maar dan wel in een afwasbare, ijzersterke en krasbestendige uitvoering. Die materialen zijn zelfs krasbestendiger dan hout en ze zijn beide makkelijk in onderhoud.”

Zorg voor een versteviging van de vloer

Ook wat vloeren betreft, is een stevige basis belangrijk. Welke materialen zijn hier het meest interessant om de tand des tijds – en vooral gewoon de chaos van het dagelijkse leven – te overleven? “Een stevig parket is altijd een goede optie, zeker als je het gaat oliën. Dat is een duurzame optie om parket langer te laten meegaan. Wanneer er dan een kras of vlek op komt, kan dat makkelijker opgeschuurd worden. Je moet maar denken, een vloer is een product dat meeleeft en dat karakter geeft aan de ruimtes. Dat moet tegen een stootje kunnen. Steenbedekkingen zoals tegels zijn soms iets minder proper, omdat er in een gevoegde tegel sneller vuil blijft zitten. Daardoor bestaat de kans dat er sneller stukjes afbreken. Bij een gietvloer heb je dat dan weer minder, maar daar heb je wel sneller kans op barsten.”

interieur

Start met een neutrale basis

Er is een heel uitgebreid kleurenpalet om uit te kiezen, maar welke kleuren zijn het meest geschikt voor een geslaagd interieur? “Qua kleurgebruik zit je natuurlijk op het persoonlijke niveau. Dat is afhankelijk van de stijl en het karakter van de woning. Zelf raad ik altijd aan om te starten met een neutrale basis, om die vervolgens op te werken doorheen de periode waarin je er woont. Zo kun je geleidelijk aan je persoonlijkheid in de woning laten doorschemeren via meubilair en aankleding. En zo kan je rekening houden met de levensstijl van jouw gezin, zoals ik eerder aanhaalde. Een accentmuur kan wel, maar pas daar mee op. Veel mensen geraken zo’n accentkleur snel beu. Start neutraal en je zult vanzelf zien welke accenten je hier en daar kunt leggen.”

Ga voor een dynamiek in je huis

Door te starten met een neutrale basis, laat je ruimte om je huis dynamisch te laten meegroeien met wie je bent. “Voor de opbouw van een ruimte is het heel belangrijk om een zekere dynamiek te hebben. Zet jezelf niet vast. Ga je kiezen voor een keuken in appelblauwzeegroen? Dan zet je jezelf vast voor de andere ruimtes. Zo kun je veel moeilijker verder met de rest van het interieur. Zeker nu er zoveel woningen zijn met leefruimtes die volledig in elkaar geïntegreerd zijn, kijk je best naar een mooie overgang van die ruimtes. Met een duurzaam en dynamisch interieur kun je altijd de nodige kwaliteit neerzetten die je voor jezelf in gedachten hebt. Duurzaamheid en dynamiek zijn twee pijlers die je bij voorkeur overal in doortrekt.”

Vorig artikel
Volgend artikel