woningverzekering
Bouwen & Wonen

Een woningverzekering zorgt voor gemoedsrust

27.09.2021
door Fokus Online

Een woonverzekering biedt de beste bescherming voor je droomwoning. Het is niet alleen belangrijk dat je je woning beschermt tegen schadegevallen en verbouwingen, maar het zorgt er ook voor dat je een zekere gemoedsrust krijgt.

Woonvoorkeur

De coronacrisis heeft ons leven op vele vlakken flink ondersteboven gehaald. Dat geldt ook voor onze woonvoorkeur. Mensen gaan steeds vaker op zoek naar een huis met een tuin. En als het even kan met een grotere woonoppervlakte. Mee ingegeven door het feit dat telewerken een blijver is, is extra bureauruimte zeer handig meegenomen.

Eenmaal je je droomwoning gevonden of gebouwd hebt, is het dan ook uiterst belangrijk die met de grootst mogelijke zorg te beschermen. Een woningverzekering is daarbij van cruciaal belang. Je verzekeraar zal je daarbij helpen om de juiste keuzes te maken, naargelang je eigenaar bent van een eengezinswoning of een appartement. Ook wanneer je huurder bent. Hoewel niet verplicht, zal die verzekering de gevolgen van mogelijke schade aan je woning of appartement – maar ook aan de inhoud ervan – voor je opvangen. Vandaag heeft 95% van de Belgen zo’n woningverzekering. Dat kan nog beter.

Ingrijpende wijzigingen aan je woning

Wanneer je ingrijpende wijzigingen aan je woning (een carport of een veranda) uitvoert of de waarde van wat er in je woning staat evolueert, dan kan je je polis best even tegen het licht houden zodat je wensen qua risicodekking en je polis optimaal overeenstemmen. Het zal grote verrassingen of teleurstellingen vermijden in geval van schade.

Daarnaast is onze tuin tegenwoordig vaak veel meer dan wat gras en plastic meubilair. Met een hippe loungeset, dure barbecue en eventueel een zwembad is die buitenplek vaak een verlengstuk van de woonkamer. Je kunt je woningverzekering uitbreiden met een dekking voor de tuin. Om discussies te vermijden, is het goed die uitdrukkelijk te vermelden in de bijzondere voorwaarden van je contract. Ook hier zal je verzekeraar je met raad en daad bijstaan.

Eenmaal je je droomwoning gevonden of gebouwd hebt, is het dan ook uiterst belangrijk die met de grootst mogelijke zorg te beschermen.

Gemoedsrust

Een woningverzekering biedt je met andere woorden een zekere gemoedsrust. Vanzelfsprekend is het altijd beter dat het niet tot een schadegeval hoeft te komen. Onder het motto dat voorkomen beter is dan genezen, kun je zelf ook een aantal maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen, zeker met oog het snel evoluerende klimaat en zijn kurkdroge zomers, hittegolven of zware stortregens. Bouw bijvoorbeeld niet om het even waar. Tijdens de afgelopen maand juli werd pijnlijk duidelijk hoe verwoestend de kracht van water kan zijn. Allicht krijgen we in de komende jaren meer regenpieken. Controleer of je in overstromingsgevoelig gebied gaat bouwen zodat je weet of de locatie geschikt is om te bouwen en dit geen problemen met zich meebrengt.

Besparen en beschermen

Met een aantal eenvoudige ingrepen kun je je overigens veel zorgen besparen en je woning beschermen tegen de mogelijke gevolgen van storm, brand, water en diefstal. Gemiddeld kent België 94 onweersdagen per jaar. Elk jaar flakkeren in ons land 25.000 branden op. Elke zeven minuten wordt er een inbraak gepleegd en bijna één schadegeval op twee in woningen is een geval van waterschade. Hoe je heel wat van die schadegevallen kunt vermijden, verneem je via de checklists op de voor de consumenten bedoelde website van Assuralia, de beroeps­vereniging van verzekeraars.

Een populair gezegde wil dat wij Belgen geboren zijn met een baksteen in onze maag. Meer dan zeven op tien Belgen bezitten een eigen woning. Zorg er dan ook voor dat die baksteen niet op je maag blijft liggen na een schadegeval en sluit een woningverzekering op maat. Die zorgt immers voor de nodige gemoedsrust waar we met z’n allen dagelijks naar op zoek zijn.

Door Hein Lannoy, CEO Assuralia 

Vorig artikel
Volgend artikel